OX2

OX2 ja kotimaisten energiayhtiöiden yhteenliittymä sopimukseen Suomen suurimman tuulipuiston toteuttamisesta – Rakentaminen alkaa heti

Jaa
Euroopan johtava maatuulivoiman rakentaja, pohjoismainen OX2 on yhdessä Kymppivoiman, Oulun Energian ja Kuopion Energian muodostaman yhteenliittymän kanssa allekirjoittanut sopimuksen 455,4 megawatin tuulipuiston toteuttamisesta Lestijärvelle.
Kuvassa OX2:n rakennuttama ja hallinnoima Jouttikallion tuulipuisto. Kuva: Mikko Havusela.
Kuvassa OX2:n rakennuttama ja hallinnoima Jouttikallion tuulipuisto. Kuva: Mikko Havusela.

Kyseessä on Suomen suurin tuulivoimahanke, jonka vuosittainen energiantuotanto on yli 1,3 terawattituntia. Se vastaa noin kahta prosenttia koko Suomen vuoden 2020 sähköntuotannosta. Lestijärven tuulipuiston kauppahinta on noin 650 miljoonaa euroa. Se sisältää myös tuotantoajan palvelusopimuksen. Investoinnista ennakoidaan jäävän talousalueelle noin 20 prosenttia.

“Hienoa saada Suomen suurimman hankkeen omistajiksi suomalaisia energiatoimijoita”, toteaa OX2:n maajohtaja Teemu Loikkanen ja jatkaa: ”Tämä on samalla konkreettinen askel kohti vihreää siirtymää energia-alan investoidessa enenevässä määrin uusiutuvaan energiaan.”

“Tuulivoima on osa velvoitettamme vastata ilmastohaasteeseen. Lestijärven hanke on merkittävä sekä konsortiolle että Suomelle monella tasolla. Olemme erityisen iloisia yhteistyöstä uskottavan ja luotettavan tuulivoimakumppanin OX2:n kanssa, mikä tekee meille mahdolliseksi hankkia suuren mittakaavan tuulivoimaa”, sanoo konsortion puhemies ja Kymppivoiman toimitusjohtaja Anders Renvall.

Tuulipuistoon rakennetaan yhteensä 69 tuulivoimalaa, joiden enimmäiskorkeus on 240 metriä. Tuulipuiston arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 loppuun mennessä.

“Pitkä odotus Lestijärvellä on vihdoin päättynyt, kun tuulivoimahankkeen rahoitus ja toteuttaminen ovat varmistuneet. Tämä investointi turvaa kunnan talouden, tuo elinvoimaa sekä tarjoaa valtavasti työmahdollisuuksia Keski-Pohjanmaalle”, toteaa Lestijärven kunnanjohtaja Anne Kurkela.

Lestijärven tuulipuiston rakennustöillä on alueellisesti merkittävä työllistävä vaikutus. Hankkeen maanrakennustöistä vastaa naapurikunnasta Pihtiputaalta oleva Keski-Suomen Betonirakenne (KSBR). Muuntajien toimituksesta vastaa Hitachi Energy, joka valmistaa muuntajat Vaasassa.

OX2 toteuttaa tuulipuiston avaimet käteen -periaatteella. Rakentamisen jälkeen se jää vastaamaan tuulipuiston teknisestä ja taloudellisesta hallinnoinnista. Rakennustyöt ovat käynnistyneet sähkönsiirtoon vaadittavan 400 kilovoltin voimalinjan osalta, joka rakennetaan Lestijärveltä Alajärvelle.

Lestijärven tuulipuiston lisäksi OX2:lla on Suomessa rakenteilla 71 tuulivoimalaa, joiden yhteenlaskettu teho on 376 megawattia ja arvioitu vuosituotanto 1,2 terawattituntia. OX2 vastaa tällä hetkellä 79:n tuotannossa olevan tuulivoimalan (311 MW ja 1,1 TWh) teknisestä ja kaupallisesta hallinnoinnista Suomessa.

Tietoja Lestijärven tuulipuistohankkeesta:

  • Tuulivoimalat: 69 tuulivoimalaa, joiden nimellisteho on 6,6 MW ja enimmäiskorkeus 240 metriä
  • Vuosittainen energiantuotanto: yli 1,3 TWh, joka vastaa noin 280 000 kotitalouden vuosittaista sähkönkulutusta (5 000 KWh/ kotitalous)
  • Arvioitu käyttöönottoajankohta: alkuvuodesta 2025
  • Keskeiset alihankkijat: Keski-Suomen Betonirakenne (infratyöt), Hitachi Energy, Vaasa (muuntajat), Eltel (voimajohdot)
  • Vuosittaiset kiinteistöverotuotot Lestijärven kunnalle ovat noin 2,5 miljoonaa euroa

Investori lyhyesti

Konsortion muodostavat kotimaiset energia-alan toimijat Kymppivoima, Oulun Energia ja Kuopion Energia. Näistä Kymppivoiman osuus investoinnista on noin 65 prosenttia, Oulun Energian 25 ja Kuopion Energian kymmenen.

Kymppivoima on yhdeksän energiayhtiön yhteisesti omistama yhtiö. Sen omistavat Kymenlaakson Sähkö Oy, Suur-Savon Sähkö Oy, Savon Voima Oyj, Oulun Seudun Sähkö, Iin Energia Oy, KSS Energia Oy, Ounastuotanto Oy, Pohjois-Karjalan Sähkö Oy ja Tornionlaakson Sähkö Oy.

Oulun Energia -konserniin kuuluvat emoyhtiö Oulun Energia Oy:n lisäksi Oulun Energia Sähköverkko Oy, Turveruukki Oy ja Huoltovoima Oy. Kuopion Energia -konserni muodostuu emoyhtiö Kuopion Energia Oy:stä ja tytäryhtiö Kuopion Sähköverkko Oy:stä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teemu Loikkanen, maajohtaja, OX2 Suomi, p. 050 373 6243, teemu.loikkanen@ox2.com
Anders Renvall, konsortion puhemies, toimitusjohtaja, Kymppivoima, p. 050 386 2529, anders.renvall@kymppivoima.fi
Anne Kurkela, Lestijärven kunnanjohtaja, p. 040 159 1584, anne.kurkela@lestijarvi.fi

Kuvat

Kuvassa OX2:n rakennuttama ja hallinnoima Jouttikallion tuulipuisto. Kuva: Mikko Havusela.
Kuvassa OX2:n rakennuttama ja hallinnoima Jouttikallion tuulipuisto. Kuva: Mikko Havusela.
Lataa
OX2 Suomen maajohtaja Teemu Loikkanen. Kuva: OX2:n mediapankki.
OX2 Suomen maajohtaja Teemu Loikkanen. Kuva: OX2:n mediapankki.
Lataa
Konsortion puhemies ja Kymppivoiman toimitusjohtaja Anders Renvall.
Konsortion puhemies ja Kymppivoiman toimitusjohtaja Anders Renvall.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

OX2
OX2
Kansakoulukuja 1
00100 Helsinki

https://www.ox2.com/fi/

OX2 kehittää ja myy tuuli- ja aurinkovoimapuistoja. Se on ottanut johtavan aseman laajamittaisen maatuulivoiman rakentajana toteutettuaan vuodesta 2004 alkaen noin 2,5 GW tuulivoimaa Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Puolaan muun muassa Allianzille, Ardianille ja IKEAlle. Vuosina 2014–2020 OX2 toteutti Eurooppaan enemmän maatuulivoimaa kuin mikään muu toimija. Lisäämällä uusiutuvan energian saatavuutta OX2 edistää siirtymistä kohti kestävämpää tulevaisuutta. OX2 toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Puolassa, Ranskassa, Liettuassa, Espanjassa, Italiassa ja Romaniassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tukholmassa. Vuonna 2020 liikevaihto oli 5 201 miljoonaa kruunua ja liikevoitto 416 miljoonaa kruunua. OX2 on listattu Nasdaq First North Premier Growth Market -markkinapaikalle.

Lisätietoja osoitteessa www.ox2.com

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta OX2

Tuoreen asukaskyselyn mukaan suhtautuminen tuulipuistoon muuttuu myönteisemmäksi puiston valmistuttua15.3.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Osana tuulivoimahankkeiden kehitystä uusiutuvan enerigan yhtiö OX2 on selvittänyt hankealueiden lähistöllä asuvien näkemyksiä ja kokemuksia tuulipuistoista. Nyt valmistunut kysely on ensimmäinen, jossa kuntalaisten suhtautumista tuulipuistoon vertailtiin ennen ja jälkeen tuulipuiston valmistumisen. Seurantakyselyn mukaan valmiiseen tuulipuistoon suhtautuu positiivisesti tai neutraalisti 84 prosenttia. Ennen valmistumista vastaava luku oli 71 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme