OX2

OX2 käynnisti uuden merituulivoimahankkeen Pohjanlahdella

Jaa
Uusiutuvaa ja päästötöntä sähköntuotantoa kehittävä OX2 laajentaa merituulivoimahankeportfoliotaan. Yhtiö on käynnistänyt uuden, Tyrsky-nimisen merituulivoimapuiston kehittämisen Suomen talousvyöhykkeellä Pohjanlahdella. Alue sijaitsee Vaasan lounaispuolella avomerellä noin 30 kilometriä Kaskisista luoteeseen.

”Alueelle tultaisiin rakentamaan maksimissaan noin sata tuulivoimalaa. Energian vuosittainen tuotantomäärä tulisi olemaan noin 6 TWh”, OX2:n merituulivoiman liiketoimintajohtaja Janne Lamberg sanoo.

Hanketta lähdetään viemään eteenpäin käynnistämällä laajamittaiset tutkimukset sekä ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA). Lamberg arvioi näiden käynnistyvän tulevana keväänä.

”Merituulivoima on avainasemassa Suomen ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä ja sähköistämisessä. Vihreän vedyn tuottaminen, teollisten prosessien sähköistäminen sekä suuret datakeskushankkeet vaativat valtavan määrän uusiutuvaa sähköntuotantoa. Merituulivoima on näkemyksemme mukaan kilpailukykyisin tapa tuottaa uusiutuvaa sähköä tämän vuosikymmenen lopulla”, Lamberg korostaa.

Muualla Euroopassa vastaavia merituulihankkeita on runsaasti ja myös Ruotsin talousvyöhykkeellä hankkeita on viety jo pitkälle.

OX2 sai Tyrsky-hankkeelleen tutkimusluvan valtioneuvostolta viime vuonna. Lambergin mukaan luvitusvaihe tulee kestämään noin 3-4 vuotta. Merituulivoimapuisto voisi tuottaa sähköä nopeimmillaan jo ensi vuosikymmenen vaihteessa.

Hankkeen sähkönsiirto on suunniteltu toteutettavaksi merikaapeleilla tuulivoima-alueelta rantaan ja eri rantautumisvaihtoehtoja selvitellään parhaillaan. ”OX2 tulee selvittämään tätä tutkimuksissa tuulivoiman yhteensovittamista merialueen muiden käyttömuotojen kanssa kuin myös sähkönsiirtokaapeleiden linjauksia merellä ja maalla”, Lamberg tähdentää.

OX2 on merkittävä tuulivoimatuotannon kehittäjä ja rakentaja. Ruotsalaistaustainen, Tukholman pörssissä noteerattu yhtiö on toteuttanut eniten maatuulivoimaa Euroopassa. OX2:lla on lisäksi useita merituulivoimahankkeita Pohjanlahdella ja Itämerellä sekä Suomen että Ruotsin puolella.

OX2 Suomen merituulivoimahankkeista pisimmällä ovat Perämerellä sijaitsevat merituulivoimahankkeet, Halla ja Laine, jotka ovat hieman Tyrskyä suurempia. Yhteensä niissä kahdessa tulisi olemaan korkeintaan 310 tuulivoimalaa, joiden vuotuinen yhteenlaskettu sähköntuotanto on noin 23 terawattituntia. Molempien hankkeiden YVA-ohjelmista yhtiö sai paikallisten ELY-keskusten lausunnot viime vuoden lopulla.

Lisäksi OX2 edistää merituulivoimapuistohankkeita Ahvenanmaalla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liiketoimintajohtaja Janne Lamberg, OX2, p. +358 405 040 396, janne.lamberg@ox2.com

Tietoja julkaisijasta

OX2
OX2
Kansakoulukuja 1
00100 Helsinki

https://www.ox2.com/fi/

OX2 kehittää, rakentaa ja myy maa- ja merituulipuistoja sekä aurinkovoimapuistoja. Lisäksi OX2 hallinnoi valmiita tuuli- ja aurinkovoimapuistoja. OX2:n hankekehitysportfolio koostuu yhtiön itse käynnistämistä sekä muilta toimijoilta hankituista, eri vaiheissa olevista tuuli- ja aurinkovoimahankkeista. Yhtiö kehittää aktiivisesti myös muihin uusiutuvan energian teknologioihin, kuten vedyn tuotantoon ja energian varastointiin, perustuvia hankkeita. OX2 toimii Euroopassa kymmenellä markkina-alueella: Ruotsissa, Suomessa, Virossa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa. Vuonna 2021 liikevaihto oli noin 5 miljardia kruunua (n. 470 miljoonaa euroa). Yhtiöllä on 350 työntekijää ja sen pääkonttori on Tukholmassa, Ruotsissa. OX2 listautui Tukholman pörssin päälistalle huhtikuussa 2022. www.ox2.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta OX2

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme