OX2

OX2 selvittää Liperin tuulivoimahankkeen laajentamista

Jaa

Uusiutuvan energian yhtiö OX2 selvittää mahdollisuutta rakentaa enintään yhdeksän tuulivoimalaa Liperin Korpivaaraan. Alueella voimassa olevaa neljän voimalan suunnitelmaa on tarkoitus laajentaa, jotta hankkeen taloudelliset edellytykset saavutetaan.

Ykspihlajan tuulivoimapuisto, Kuva: OX2 mediapankki
Ykspihlajan tuulivoimapuisto, Kuva: OX2 mediapankki

Liperin Korpivaaran tuulivoimahankkeen tavoitteena on selvittää mahdollisuutta rakentaa alueelle enintään 9 tuulivoimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä. Tuulivoimaloiden yksikkötehoksi arvioidaan 6–10 megawattia ja koko tuulivoimapuiston kokonaistehoksi noin 60 megawattia.

Liperin Korpivaarassa on jo voimassa olevat rakennusluvat neljälle voimalalle, mutta investoinnin näkökulmasta taloudelliset edellytykset voitaisiin paremmin varmistaa nyt selvitteillä olevalla laajemmalla hankesuunnitelmalla.

”Itä-Suomessa tuulivoimaa on tällä hetkellä hyvin vähän verrattuna Länsi-Suomeen. Alueellisesta näkökulmasta tämä on edelläkävijähanke. Myös aluetalouden näkökulmasta on hienoa, kun uusiutuvan energian hankkeita saadaan tasaisemmin ympäri maata”, toteaa OX2:n Korpivaaran hankkeen projektipäällikkö Hanna Herkkola.

Suunnittelualue sijaitsee Liperin Kaatamon seudulla Korpivaaran alueella, noin 17 kilometriä Liperin keskustan länsipuolella ja alue on pääasiassa yksityisten maanomistuksessa. Aluerajaukset tarkentuvat suunnittelun edetessä. Suunnittelualueen alustava pinta-ala on reilut 1 400 hehtaaria.

OX2 omistama projektiyhtiö Korpivaara Wind Oy neuvottelee maanomistajien kanssa maanvuokrasopimuksista alustavalla suunnittelualueella ja täydentää jo olemassa olevia tuulivoimalle vuokrattuja alueita. Hanke on liitettävissä aluetta sivuavaan kantaverkkoyhtiö Fingridin 110 kilovoltin voimajohtoon.

Kaavoituksessa OX2 haluaa varautua tulevaan tekniseen kehitykseen ja arvioida vaikutukset suurimmalla teoreettisella voimalakoolla, jotta tekniikan kehitys voidaan huomioida ja siten välttää tarpeet poiketa kaavasta rakennuslupavaiheessa. Tällä hetkellä korkeimmat Suomessa rakennettavat voimalat ovat kokonaiskorkeudeltaan 250-metrisiä, mutta Suomessa käytetään viime vuosien aikana käynnistyneissä kaavoitusmenettelyissä yleisesti 300-metrisiä voimaloita suunnittelun ja vaikutusarvioinnin lähtökohtana.

Hankkeen aiemmissa vaiheissa alueella on tehty mm. luontotyyppi- ja pesimälintukartoitus, muuttolintukartoitus ja lepakkopotentiaalin selvitys vuodelta 2015 ja melumallinnus vuodelta 2016. Jatkokehityksen yhteydessä alueesta tehdään kattavat selvitykset ja vaikutusarvioinnit.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

projektipäällikkö Hanna Herkkola, OX2, hanna.herkkola@ox2.com, p. 050 351 4552

tekninen johtaja Jouni Pekonen, Liperin kunta, jouni.pekonen@liperi.fi, p. 050 467 3533

Kuvat

Ykspihlajan tuulivoimapuisto, Kuva: OX2 mediapankki
Ykspihlajan tuulivoimapuisto, Kuva: OX2 mediapankki
Lataa
Liperin Korpivaaran hankkeen projektipäällikkö Hanna Herkkola, OX2
Liperin Korpivaaran hankkeen projektipäällikkö Hanna Herkkola, OX2
Lataa

Tietoja julkaisijasta

OX2
OX2
Lapinlahdenkatu 1 C
00180 Helsinki

https://www.ox2.com/fi/

OX2 kehittää, rakentaa ja hallinnoi uusiutuvaa energiantuotantoa. Laajamittaisen, maalla tuotettavan tuulivoiman rakentajana OX2 on 15 viime vuoden aikana noussut johtavaan asemaan toteutettuaan yli 2,4 GW tuulivoimaa Pohjoismaihin. OX2 hallinnoi tällä hetkellä 44 tuulipuistoa (2,28 GW). Lisäämällä uusiutuvan energian tuotantoa OX2 edistää muutosta kohti kestävämpää tulevaisuutta. OX2:lla on toimintaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Liettuassa, Puolassa ja Ranskassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tukholmassa. Liikevaihto vuonna 2020 oli noin 510 miljoonaa euroa. Lisätietoja osoitteesta www.ox2.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta OX2

De resterande tre vindkraftverken i Märkenkall fick bygglov5.10.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Bolaget för förnybar energi OX2 och Renewable Power Capital (RPC), som placerar kanadensiska pensionstillgångar, undertecknade i maj 2021 ett avtal om att bygga en vindpark i Märkenkall. Av de 15 vindkraftverken som planerades för vindparken när avtalet ingicks hade bygglov för tre kraftverk ännu inte vunnit laga kraft. Efter högsta förvaltningsdomstolens beslut har också de resterande tre kraftverken fått bygglov.

Merkkikallion loput kolme voimalaa saivat rakennusluvan5.10.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Uusiutuvan energian yhtiö OX2 ja kanadalaista eläkevarallisuutta sijoittava Renewable Power Capital (RPC) allekirjoittivat toukokuussa 2021 sopimuksen Merkkikallion tuulipuiston rakentamisesta. Sopimuksentekohetkellä tuulipuistoon suunnitelluista 15 tuulivoimalasta kolmen voimalan rakennusluvat eivät olleet vielä lainvoimaisia. Nyt korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaan myös loput kolme voimalaa ovat saaneet rakennusluvan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme