Suomen Punainen Risti SPR

På Hungerdagen samlas medel för katastrofberedskap – just nu är hjälpbehovet stort i Östafrika och Pakistan

Dela

Hungerdagens bössinsamling ordnas överallt i Finland från torsdag till lördag 22 – 24.9. Just nu behövs hjälp speciellt i Pakistan som drabbats av översvämningar och i Östafrika som hotas av den största hungerkrisen på årtionden.

Finlands Röda Kors direktör för internationell biståndsverksamhet Tiina Saarikoski (till höger) besökte i september Somaliland i Somalia.  På bilden berättar Marian som bor i byn Odwienne om familjens svåra hälsosituation.  Bild: Rita Nyaga / IFRC
Finlands Röda Kors direktör för internationell biståndsverksamhet Tiina Saarikoski (till höger) besökte i september Somaliland i Somalia. På bilden berättar Marian som bor i byn Odwienne om familjens svåra hälsosituation. Bild: Rita Nyaga / IFRC

I bössinsamlingen som startar på torsdag samlas pengar till Finlands Röda Kors katastroffond, vars medel används till att hjälpa offer för katastrofer och konflikter runt om i världen. Medlen som samlas in under Hungerdagen binds inte på förhand till något specifikt objekt och därför kan de användas till att hjälpa snabbt där det vid olika tillfällen behövs mest hjälp.

– Kriser sker runt om i världen ständigt och samtidigt. Nöden som de exceptionella översvämningarna i Pakistan och den allt djupare hungerkrisen i Östafrika orsakar är enorm. Just i dylika situationer hjälper vi med medel ur katastroffonden, berättar direktören för internationell biståndsverksamhet Tiina Saarikoski.

Östafrikas hungerkris syns i antalet undernärda barn på hälsoklinikerna

Östafrika hotas av den största hungerkrisen på 40 år. Risken är att maten tar helt slut för över 22 miljoner människor som bor på Afrikas horn. I Kenya, Etiopien och Somalia sammanfaller den utdragna torkan, konflikterna och coronapandemins inverkningar på ett förödande sätt.

Hungerkrisen förvärras ytterligare av de globalt stigande priserna på mat, bränsle och gödsel. Striderna i Ukraina återspeglas på området, vars veteimport har varit beroende av Ukraina och Ryssland.

– Inverkningarna av klimatförändringen förvärras snabbare än man trott och det drabbar de mest sårbara i samhällena. Hungerkrisen är ett speciellt allvarligt hot för små barns utveckling och hälsa. Antalet undernärda barn på de kliniker vi stöder har mångdubblats, berättar Saarikoski som nyligen återvänt från Somaliland i Somalia.

På hälsoklinikerna som Röda Korset stöder i Somalia fokuserar man i synnerhet på mammors och barns hälsa, förlossningar och rådgivningstjänster. Barns, gravidas och ammande mammors näring följs upp och stöds.

De mest sårbara i Etiopien och Somalia får också kontanthjälp. Stödet styrs speciellt till kvinnor som är gravida, funktionshindrade och familjer med undernärda barn. Med hjälp av biståndet kan familjerna skaffa mat, vatten och nödvändighetsartiklar. Kontanthjälpen är smidig hjälp i en situation, då priserna har stigit och de enskilda behoven varierar – bristen kan gälla till exempel vissa mediciner.

Med vår hjälp lindras både den omedelbara krisen och utvecklas långvariga lösningar. Förutom genom nödhjälpen förbättrar Röda Korset människornas beredskap att förbereda sig för allt värre väderfenomen och epidemier.

Med stöd av katastroffonden kan vi hjälpa snabbt på olika håll i världen

De exceptionella monsunregnen har orsakat massiva översvämningar och jordskred i Pakistan. Miljoner människor har tvingats lämna sina hem. Vattenmassorna har förstört odlingar, vilket har fördjupat den redan från förr allvarliga matbristen.

Finlands Röda Kors anvisade ur sin katastroffond i början av september 100 000 euro till Röda Korsets internationella biståndsoperation för att hjälpa dem som drabbades av översvämningarna i Pakistan.

Med medlen som insamlas på Hungerdagen hjälper vi också i Finland. Hjälp ges bland annat i plötsliga olyckssituationer, såsom eldsvådor.

Var och en av oss kan hjälpa – sätten är många

Alla kan hjälpa genom att delta i Hungerdagen som bössinsamlare, digiinsamlare eller genom att ge bidrag.

Anvisningar om bössinsamlingen och grundande av en egen webbinsamling finns på adressen hungerdagen.fi. Hungerdagens bössinsamling ordnas 22–24.9. På webben kan bidrag samlas in och doneras till slutet av oktober.

Du kan ge ditt bidrag till Hungerdagen

- genom att skicka textmeddelandet SPR20 till numret 16499 (20 €/meddelande)

- via MobilePay till numret 10900

- på webben på adressen hungerdagen.fi

- genom betalning till Röda Korsets katastroffonds konto FI52 5000 0120 4156 73, använd referens 5173.

Penninginsamlingstillstånd:RA/2020/1407 & ÅLR 2021/8473

Ytterligare uppgifter

Direktör för internationell biståndsverksamhet Tiina Saarikoski, 040 189 4885

Direktör för medelsanskaffning Sirpa Solehmainen, 050 567 6629

Kommunikationssakkunnig Ada Bergroth, 040 610 9447

Nyckelord

Bilder

Finlands Röda Kors direktör för internationell biståndsverksamhet Tiina Saarikoski (till höger) besökte i september Somaliland i Somalia.  På bilden berättar Marian som bor i byn Odwienne om familjens svåra hälsosituation.  Bild: Rita Nyaga / IFRC
Finlands Röda Kors direktör för internationell biståndsverksamhet Tiina Saarikoski (till höger) besökte i september Somaliland i Somalia. På bilden berättar Marian som bor i byn Odwienne om familjens svåra hälsosituation. Bild: Rita Nyaga / IFRC
Ladda ned bild

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum