Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla myytävän tuoreen kalan hygieenisessä laadussa on parannettavaa

Jaa

Pääkaupunkiseudun ja Keski-Uudenmaan kunnissa toteutettiin vuonna 2019 projekti, jossa tutkittiin tuoreen kalan hygieenistä laatua ja verrattiin tuloksia vuoden 2010 vastaavaan selvitykseen. Tulosten perusteella hygieeninen laatu ei ole parantunut vähittäismyynnissä kymmenessä vuodessa.

Kalafileitä. Kuva: Heidi Öjst
Kalafileitä. Kuva: Heidi Öjst

Yhteensä tutkittiin 135 kalanäytettä, joista 129 otettiin myymälöistä ja kuusi laitoksista. Näytteet tutkittiin MetropoliLab Oy:n laboratoriossa.

Myymälöistä otetuista näytteistä 54 prosenttia oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä, viidennes välttäviä ja 26 prosenttia huonoja. Huono tai välttävä tulos johtui suurista pilaajabakteereiden määristä. Tulosten perusteella tuoreen kalan hygieeninen laatu ei ole parantunut vähittäismyynnissä viimeisen kymmenen vuoden aikana: tulokset olivat lähes identtiset vuoden 2010 tulosten kanssa.

Yli kolmannes sekä pakatuista että pakkaamattomista kalanäytteistä ylitti näytteenottohetkellä lakisääteisen lämpötilarajan + 2 °C tai + 3 °C. Lämpötilapoikkeamat olivat kuitenkin pääasiassa vähäisiä. Näytteeksi otettujen kalojen keskimääräinen säilyvyysaika oli 8,5 vuorokautta. Tuoreen kalan myyntiaikoja ei ole vuoden 2010 jälkeen lyhennetty, vaikka kalalle annettavat säilyvyysajat ovat tulosten perusteella liian pitkiä.

Lohen ja kirjolohen hygieeninen laatu oli muita kalalajeja parempi. Viljeltyjen kalojen, joihin lohi ja kirjolohi kuuluvat, laatu oli parempi kuin luonnosta pyydettyjen kalojen. Myös vuoden 2010 selvityksessä lohi- ja kirjolohinäytteet osoittautuivat mikrobiologiselta laadultaan parhaimmiksi.

Vähittäismyynnissä tulee edelleen kiinnittää huomiota tuoreen kalan säilytyslämpötiloihin ja myyntiaikoihin. On tärkeää, että tiedot pakkaamattoman kalan pyyntipäivästä ja viimeisestä käyttöajankohdasta seuraavat kalaa koko jakeluketjun ajan. Kalan jakeluketjun tarpeettomat viiveet tulisi pyrkiä minimoimaan, jotta tuore kala saataisiin mahdollisimman nopeasti vähittäismyyntiin. Tuoreen kalan säilyvyysaikojen tulee perustua säilyvyystutkimuksiin, ja myyntiaikoja määritettäessä tulisi huomioida, että kalan olisi säilyttävä myös kuluttajan kotijääkaapissa hyvälaatuisena muutaman päivän ajan sen ostamisen jälkeen.

Kalan laatua on tarpeen seurata myös jatkossa. Jos raa’an kalan kuluttaminen sellaisenaan yleistyy entisestään, olisi hyödyllistä tutkia myös Listeria monocytogenes -taudinaiheuttajabakteerin esiintymistä tuoreessa kalassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut:
vs. hygieenikkoeläinlääkäri Johanna Jaakkola
p. 050 341 8085, johanna.jaakkola@hel.fi

kaupungineläinlääkäri Minna Ristiniemi
p. 050 569 6167, minna.ristiniemi@hel.fi

Vantaan ympäristökeskus:
terveydensuojelutarkastaja Raisa Turtiainen
p. 040 705 8320, raisa.turtiainen@vantaa.fi

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus:
elintarviketarkastaja Tarmo Asikainen
p. 040 314 4712, tarmo.asikainen@tuusula.fi

Kuvat

Kalafileitä. Kuva: Heidi Öjst
Kalafileitä. Kuva: Heidi Öjst
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 17.9.202017.9.2020 16:35:53 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 17.9.2020. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 1.10.2020.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 15.9.202015.9.2020 20:52:15 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 15.9.2020 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme