HUS

Pääkaupunkiseudun erikoissairaanhoidon kustannukset muuta maata pienemmät

Jaa

HUS on onnistunut pitämään pääkaupunkiseudun erikoissairaanhoidon kustannukset valtakunnallisesti erittäin matalalla tasolla.

Kuntaliitto on selvittänyt suurten kaupunkien terveydenhuollon sekä keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia vuodelta 2018. Helsingin, Espoon ja Vantaan terveydenhuollon kokonaiskustannuksista noin puolet on erikoissairaanhoitoa. Pääkaupunkiseudun kuntien erikoissairaanhoidon ikävakioidut erikoissairaanhoidon kustannukset olivat vertailukuntien pienimmät: Helsinki 1147 euroa/asukas, Espoo 1026 euroa/asukas ja Vantaa 1083 euroa/asukas.

Ikävakioinnilla eri kaupunkien kustannukset saatetaan vertailukelpoisiksi siten, että kunkin kaupungin kustannukset lasketaan olettaen eri ikäryhmissä olevien asukkaiden määrä yhtä suureksi kuin kaupungeissa keskimäärin.

Keskittämällä kustannustehokkuutta ja laatua

”Erikoissairaanhoidossa keskittäminen suurempiin yksiköihin kannattaa. HUSissa tämä suuruuden ekonomia näkyy pienempinä kustannuksina, mutta myös hoidon laatuna”, tiivistää toimitusjohtaja Juha Tuominen. ”HUSin erikoissairaanhoito on myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella valtakunnallisesti vertaillen kustannustehokasta. Kehitys on ollut samansuuntainen jo yli vuosikymmenen”, jatkaa Tuominen.

”Pääkaupunkiseudun positiivista erottautumista ei voi pois selittää sairastavuusindeksillä”, Tuominen sanoo viitaten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreeseen tutkimukseen. ”Yliopistosairaalana HUS pystyy jatkuvasti ottamaan käyttöön entistä kehittyneempiä hoitoja”, Tuominen summaa.

Toinen iso kustannustehokkuuteen vaikuttava tekijä on perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välinen yhteistyö. ”Selkeästä työnjaosta ja tiiviistä yhteistyöstä hyötyvät niin potilaat kuin veronmaksajatkin. Vielä on paljon tehtävää, mutta haluan lämpimästi kiittää HUSin kuntia tähänastisesta työstä”, päättää Tuominen.

Lisätietoja: Juha Tuominen, toimitusjohtaja, puh. 050 427 2875

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli puoli miljoonaa potilasta. HUSissa työskentelee 25 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Servicebehoven definierar verksamhetsprofilen för Raseborgs sjukhus29.5.2020 17:47:18 EESTTiedote

Den nya verksamhetsprofilen för Raseborgs sjukhus ska i första hand svara på regionens befolknings behov av närservice. Det är kärnan i visionen för det nya Raseborgs sjukhus, som beskrivs i den mellanrapport som arbetsgruppen för beredningen av verkställandet av den nya sjukhusprofilen har sammanställt. Kommunernas kostnader för social- och hälsovården ska också sjunka, och verksamheten kan inte bygga på patienter som kommer från andra ställen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme