Pääkaupunkiseudun hulevesien hallinta vaatii kaupunkien, HSY:n ja kiinteistöjen yhteistyötä

Pääkaupunkiseudun kaupungit huolehtivat hulevesien hallinnan kokonaissuunnittelusta sekä esimerkiksi hulevesiä keräävistä avo-ojista. HSY taas hoitaa hulevesiä kuljettavan runkoviemäriverkoston rakentamista ja kunnossapitoa. Kiinteistöllä muodostuvan huleveden hallinnasta huolehtii kiinteistön omistaja tai haltija. Hulevettä ei saa kulkeutua kadulle eikä siitä saa olla haittaa naapurille. Sitä ei myöskään saa johtaa jätevesiviemäriin vaan aina hulevesiviemäriin tai vaihtoehtoisesti avo-ojaan.
Viemärit keräävät huleveden katetulla kaupunkialueella
Hulevesiverkosto rakennetaan kaupungissa siten, että se kerää hulevedet hallitusti kaduilta ja tonteilta.
- Jatkuvasti tiivistyvä kaupunkirakenne tekee tehtävän haasteelliseksi, sillä hulevettä muodostuu koko ajan enemmän, kun läpäisemättömän pinnan määrä kasvaa eikä hulevesi imeydy kuten aiemmin, kertoo HSY:n erityisasiantuntija Henna Luukkonen.
Suunnittelussa on otettava huomioon erilaiset tarpeet kymmeniksi vuosiksi eteenpäin kuten ilmastonmuutoksen mukanaan tuomien sääilmiöiden vaikutus. Vuotuiset sademäärät eivät ole välttämättä poikkeuksellisia, mutta taivaalta saattaa kerralla ryöpsähtää jopa kuukauden keskimääräinen sadevesi.
- HSY kehittää jäsenkaupunkiensa kanssa uutta tietojärjestelmää, joka helpottaa suunnittelua mahdollistamalla esimerkiksi entistä paremman hulevesien virtausreittien tunnistamisen, Luukkonen kertoo.
Hulevesimaksu kattaa viemäröinnin kustannuksia
HSY on tarkistanut aiemman huleveden viemäröintialueen vuosien 2017-2018 aikana ja pääkaupunkiseudun kaupungit ovat sen vahvistaneet. Tarkistetulla pääkaupunkiseudun huleveden viemäröintialueella sijaitsee noin 63 000 kiinteistöä. Alueeseen on lisätty noin 8 000 kiinteistöä ja siltä on poistettu noin 2 500 kiinteistöä.
Hulevesimaksulla katetaan huleveden viemäröintijärjestelmän ylläpito- ja rakennuskustannuksia. Hulevesiviemäriverkosto palvelee kaikkia viemäröintialueen kiinteistöjä, jonka vuoksi huleveden perusmaksua maksavat myös ne alueen kiinteistöt, jotka eivät ole liittyneet hulevesiviemäriverkostoon. Esimerkiksi runsaiden sateiden aikana kiinteistöiltä voi valua hulevettä viemäriin, vaikka muina aikoina kiinteistö imeyttäisi hulevetensä tai johtaisi ne avo-ojaan.
Jatkossa huleveden perusmaksu eritellään veden ja jäteveden perusmaksuista. Vesilaskun erittely vastaa vesihuoltolain muutoksen (vesihuoltolaki 119/2001 ja sen muutos 681/2014) edellytyksiä. HSY päivittää huleveden viemäröintialueelle lisättyjen kiinteistöjen laskutusperusteet laskutusjärjestelmäuudistuksensa yhteydessä maaliskuussa 2020. Huleveden perusmaksu on esimerkiksi kerrosalaltaan 175 m2 omakotitalolle vuodessa noin 26 euroa.
Lue lisää:
huleveden viemäröinnin maksut ja kartta viemäröintialueesta
huleveden hallinta: hsy.fi/hulevesi
Lisätietoa hulevesien hallinnasta: erityisasiantuntija Henna Luukkonen, puh. 040 536 4984, henna.luukkonen(a)hsy.fi
Lisätietoa vesilaskutuksen uudistuksesta: talousjohtaja Pekka Hänninen, puh. 0400 877 935, pekka.hanninen(a)hsy.fi
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY:n uusi hallitus on valittu27.6.2025 10:56:50 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän yhtymäkokous päätti 27.6.2025 kokouksessaan asettaa hallituksen ja tarkastuslautakunnan nelivuotiskaudeksi 2025 - 2029. Toimielinten kokoonpano määräytyy HSY:n perussopimuksen mukaisesti jäsenkuntien asukaslukujen ja kunnallisvaalien tuloksen perusteella. Kokoonpanossa on otettu huomioon myös sukupuolten välinen tasa-arvo. Hallitus vastaa kuntayhtymän hallinnosta ja taloudenhoidosta sekä valmistelee ja panee täytäntöön yhtymäkokouksen päätökset ja valvoo kuntayhtymän etua. Hallitus edustaa kuntayhtymää työnantajana ja vastaa kuntayhtymän henkilöstöpolitiikasta, huolehtii kuntayhtymän toimintojen yhteensovittamisesta ja omistajaohjauksen toteuttamisesta sekä vastaa kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä. Hallitus koostuu 14 varsinaisesta jäsenestä, joista jokaisella on henkilökohtainen varajäsen. Jäsenistä seitsemän on Helsingistä, kolme Espoosta, kolme Vantaalta ja yksi Kauniaisista. Hallituksen puheenjohtaja
Asukkaat toivat HSY:n Sortti-keräysautoihin yhteensä 156 000 kiloa jätettä26.6.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
HSY järjesti maalis–kesäkuussa Sortti-keräysautokierroksen, joka pysähtyi lähes 300 pysähdyspaikalla ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea. Keräysautot vastaanottivat kierroksen aikana kotitalouksien vaarallista jätettä sekä metalli-, sähkölaite- ja elektroniikkaromua yhteensä 156 000 kiloa.
Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt laskivat 11 prosenttia18.6.2025 09:10:05 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun ilmastopäästöt vähenivät vuonna 2024 noin 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo HSY:n julkaisema päästöseuranta. Kasvihuonekaasupäästöt vähenivät pääkaupunkiseudun kaikissa kunnissa. Päästöjä pienensi erityisesti se, että kivihiilen käyttö väheni ja biopolttoaineiden osuus kasvoi lämmöntuotannossa.
Viisi vinkkiä vähäpäästöisempään saunomiseen17.6.2025 09:10:06 EEST | Tiedote
Puusaunan piipusta tulevan savun väri kertoo, lämmitätkö saunaa oikein. Jos savu on tummaa tai ruskeaa, päästöt ovat suuria. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY antaa viisi vinkkiä, joilla saunanlämmitys onnistuu vähäpäästöisemmin. Tavoitteena on saada savu värittömäksi.
Asumisen tonttivaranto jatkaa kasvuaan ennätysvauhdissa pääkaupunkiseudulla16.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Asuntotuotantoa mahdollistava tonttivaranto kasvoi pääkaupunkiseudulla jälleen uuteen ennätykseen vuonna 2024, kertoo HSY:n tonttivarantokatsaus. Pääkaupunkiseudulla on jäljellä käyttämätöntä rakennusoikeutta jopa yli 100 000 uuden asunnon rakentamista varten. Erityisesti kerrostalovaranto on kasvanut vauhdilla viime vuosina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme