HSY

Pääkaupunkiseudun ilmastopäästöt kääntyivät kasvuun vuonna 2022 – syynä kaukolämmön tuotannon päästöt

Jaa
Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt ovat olleet laskusuunnassa, mutta viime vuonna päästöt lähtivät HSY:n päästöseurannan mukaan nousuun ja kasvoivat lähes 10 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Tämä johtuu siitä, että kaukolämmön tuotannon päästöt kasvoivat kaikissa pääkaupunkiseudun kunnissa.
Kotitalouksien sähkönkulutus laski hieman pääkaupunkiseudulla viime vuonna, mutta kaukolämmön päästöt kasvoivat merkittävästi. Lämmitykseen käytetyn sähkön määrä pysyi aika lailla samana. Kuva: HSY / Jussi Rekiaho
Kotitalouksien sähkönkulutus laski hieman pääkaupunkiseudulla viime vuonna, mutta kaukolämmön päästöt kasvoivat merkittävästi. Lämmitykseen käytetyn sähkön määrä pysyi aika lailla samana. Kuva: HSY / Jussi Rekiaho

Päästöt kasvoivat kaikissa kunnissa

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY laskee vuosittain pääkaupunkiseudun ilmastopäästöt. Vuonna 2022 seudun kasvihuonekaasupäästöt kasvoivat lähes 10 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, ja olivat yhteensä noin 4,44 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia (CO2-ekv).

Päästöt kasvoivat jokaisessa pääkaupunkiseudun kunnassa: Helsingissä 11, Espoossa kahdeksan, Vantaalla neljä ja Kauniaisissa kuusi prosenttia. Päästöjen kasvu johtui kaukolämmön päästöjen kasvamisesta.

Kivihiilen ja öljyn käyttö lisääntyi kaukolämmön tuotannossa

- Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöjen kasvun syynä oli kaukolämmön tuotannon päästöjen lisääntyminen. Kaukolämmön tuotannon aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt kasvoivat pääkaupunkiseudulla 22 prosenttia verrattuna edellisvuoteen, kertoo HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred.

Lämmöntuotannon päästöjen kasvu oli seurausta maakaasun tuonnin loppumisesta Venäjältä, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan. Maakaasun käyttöä korvattiin kivihiilellä ja öljyllä. Maakaasun käyttö (GWh) kaukolämmön tuotannossa pieneni edellisvuodesta lähes 60 prosenttia, kun kivihiilen käyttö kasvoi 36 prosenttia ja öljyn 46 prosenttia.

Uusiutuvien polttoaineiden käyttö väheni myös hieman. Uusiutuvien osuus polttoaineista oli 29 prosenttia vuonna 2021 ja viime vuonna 27 prosenttia. Tämä johtuu lämpöpumpuilla tuotetun lämmön määrän pienenemisestä. Lämpöpumpuilla tuotetun kaukolämmön määrän pieneminen oli seurausta ennen kaikkea kalliista sähkön hinnasta.

- Kaukolämmön tuotannon kasvihuonekaasupäästöt ovat kuitenkin lähitulevaisuudessa pienentymässä, kun energiayhtiöt toteuttavat omia hiilineutraaliusohjelmiaan ja vähentävät fossiilisten polttoaineiden käyttöä kaukolämmön tuotannossa, HSY:n ilmastoasiantuntija Jari Rantsi kertoo.

Sähkönkulutus pieneni hieman

Asumisen sähkönkulutus pieneni viime vuonna kuusi prosenttia. Lämmitykseen käytetyn sähkön kulutus pysyi samalla tasolla kuin edellisvuonna. Asumisen sähkönkulutuksen pienenemiseen vaikuttivat osaltaan kallis sähkön hinta ja asukkaiden energiansäästötoimet. Sähkölämmityksen ja kulutussähkön päästöt vähenivät molempien osalta viisi prosenttia. Tähän vaikuttivat kulutuksen pieneneminen sekä valtakunnallisen sähkön päästökertoimen pieneneminen.

HSY laskee pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt alueella tapahtuvaan kulutukseen perustuen. Laskennassa ei huomioida kulutushyödykkeiden, kuten ruuan tai rakennustuotteiden, välillisiä päästöjä. Tieliikenteen päästöjen laskennassa käytettiin vuoden 2021 tilastoja. Laskenta päivitetään tieliikenteen osalta, kun vuoden 2022 tilastot valmistuvat.

Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2022 (suluissa muutos edellisvuoteen)

  • Helsinki 2,61 milj. tCO2-ekv (+11 %)
  • Espoo 0,89 milj. tCO2-ekv (+8 %)
  • Vantaa 0,91 milj. tCO2-ekv (+4 %)
  • Kauniainen 0,03 milj. tCO2-ekv (+6 %).

Lisätietoa:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kotitalouksien sähkönkulutus laski hieman pääkaupunkiseudulla viime vuonna, mutta kaukolämmön päästöt kasvoivat merkittävästi. Lämmitykseen käytetyn sähkön määrä pysyi aika lailla samana. Kuva: HSY / Jussi Rekiaho
Kotitalouksien sähkönkulutus laski hieman pääkaupunkiseudulla viime vuonna, mutta kaukolämmön päästöt kasvoivat merkittävästi. Lämmitykseen käytetyn sähkön määrä pysyi aika lailla samana. Kuva: HSY / Jussi Rekiaho
Lataa
Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt 1990 ja 2000–2022
Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt 1990 ja 2000–2022
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY viettää maailman ympäristöpäivää maksuttomalla muovin keräystempauksella 5.6.31.5.2023 09:09:31 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut osallistuu valtakunnalliseen Ämpäristöteko-tempaukseen maanantaina 5.6.2023. Tällöin kaikki HSY:n Sortti-asemat ottavat maksutta vastaan kotitalouksien rikkinäisiä tai käytöstä poistettuja muovituotteita. Maksullinen muovinkeräys jatkuu Sortti-asemilla tempauksen jälkeenkin. Muovipakkauksia puolestaan voi lajitella kätevästi kiinteistöjen omiin keräysastioihin tai tuoda Rinki-ekopisteille. Ämpäristöteon aikaan vietetään samalla maailman ympäristöpäivää.

Meluaita lieventää liikenteen ilmanlaatuhaittoja Turunväylän varrella29.5.2023 10:05:14 EEST | Tiedote

Turunväylän varrella on tutkittu, miten liikenteen päästöt vaikuttavat ilmanlaatuun avoimessa paikassa ja meluaidan lähistöllä. Alustavien tulosten mukaan korkea meluaita vähentää liikenteen aiheuttamia katupöly- ja pakokaasupitoisuuksia meluaidan takana suojan puolella, mutta lisää pitoisuuksia tien puolella. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY), Helsingin yliopiston, Ilmatieteen laitoksen ja Tampereen yliopiston tekemässä tutkimuskampanjassa hyödynnettiin poikkeuksellisen laajasti uusia mittausteknologioita ja ilmanlaatusensoreita sekä myös liikkuvia mittauksia.

HSY:n hallituksen ja yhtymäkokouksen päätökset 26.5.202326.5.2023 11:42:55 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa antaa lausunnon MAL 2023 -suunnitelmaluonnoksesta ja sen vaikutusten arvioinnista. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnat: - Ämmässuon kaasuvoimalan kaasukellon hankesuunnitelma - Aleksis Kiven kadun tunnelin rakennusurakoitsijaksi valittiin YIT Suomi Oy - vesihuoltoverkkojen rakentamisessa tarvittavat valurautaiset vesijohtoputket ja putkiyhteet viiteen eri hakkeeseen tilataan Saint-Gobain Finland Oy:ltä. Lisäksi hallitus sai tiedoksi pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2022 ja osavuosikatsauksen tammi-huhtikuulta 2023. HSY:n yhtymäkokous päätti muun muassa myöntää Kari Kuusistolle eron hallituksen jäsenen tehtävästä ja valita hänen tilalleen Ville Laakson uudeksi hallituksen jäseneksi hallituksen jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Kokouksissa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella Ämmässuon kaasuvoimalan kaasukellon

HSY aloittaa vesihuoltourakan Helsingin kantakaupungissa26.5.2023 11:12:26 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY rakentaa Helsingissä Aleksis Kiven kadun ja Teollisuuskadun risteyksen seudulle uutta vesihuoltoa. Urakassa rakennetaan uusi viemäritunneli sekä korvataan vanhoja sekaviemäreitä uusilla jätevesi- ja hulevesiviemäreillä. HSY:n urakka mahdollistaa sekaviemäröinnin eriyttämisen lisäksi myös vesihuollon saneerausta sisältävien kaupungin katu-urakoiden käynnistämisen alueella myöhemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme