Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat: Valtion tulee kiirehtiä MAL-sopimusten aikaansaamista

Jaa

Valtion ja suurimpien kaupunkiseutujen väliset maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimusneuvottelut ovat olleet käynnissä jo toista vuotta. Pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat ovat huolestuneita neuvottelujen viivästymisestä. Sopimusten ripeä aikaansaaminen on ratkaisevan tärkeää Helsingin seudun kehittämiselle, elinvoimaisuudelle ja kilpailukyvylle sekä lisäksi korona-kriisistä palautumiselle.

Valtion ja suurimpien kaupunkiseutujen väliset MAL-sopimukset ovat olleet monella tapaa menestystarina. Ne ovat vauhdittaneet niin valtion ja kuntien yhteistyötä kuin myös kaupunkiseutujen kuntien välistä yhteistyötä. Niillä on ollut suuri merkitys seutujen toimivuudelle, kilpailukyvylle ja kehittämiselle. Niiden tavoitteet ovat myös toteutuneet hyvin ja sopimukset ovat vauhdittaneet merkittävästi yhdyskuntarakenteen tiivistämistä ja asuntotuotantoa. Esimerkiksi Helsingin seudulla on asuntotilanne viimeisemmän, vuonna 2019 päättyneen sopimuksen myötä parantunut merkittävästi: kunnat ovat kaavoittaneet riittävästi tontteja ja asuntoja valmistui sopimuskaudella noin 60 000, mikä ylitti sopimuksessa tavoitellun tuotantomäärän liki 3 000 asunnolla.

Helsingin seudun uutta MAL-sopimusta on neuvoteltu nyt reilu vuosi. Sopimukseton tila on voinut jo viivästyttää asuntorakentamista ja seudun kaupungit odottavat myös tietoa valtion panostuksista koko seudun kehityksen kannalta keskeisiin lähivuosien liikenneinvestointeihin. Vallitseva koronakriisi ja siitä palautuminen lisää sekin tarvetta sopimuksen mahdollisimman ripeään aikaansaamiseen. MAL-sopimus voi osaltaan tukea merkittävästikin koronakriisistä palautumista erityisesti, mikäli valtio sitoutuu sopimuksessa nopeasti käynnistettävien liikenneinvestointihankkeiden toteutukseen.

MAL-sopimukset ovat olleet koko 2010-luvun Helsingin seudun kehityksen keskeinen työkalu. Niiden avulla seutua on voitu kehittää yhtenäisesti toimivana, vetovoimaisena metropolialueena. Ennen kaikkea sopimukset ovat erinomainen esimerkki ja osoitus kuntien ja valtion välisestä, toimivasta kumppanuudesta. Seudun kuntien ja valtion välinen pitkäjänteinen yhteistyö on edellytys seudun kestävälle kasvulle ja kasvun hallinnalle myös tulevaisuudessa. On välttämätöntä, että valtio tukee myös uudella sopimuskaudella kasvavan metropolialueen mahdollisuuksia ylläpitää monipuolisia asumisen vaihtoehtoja sekä seudun saavutettavuutta ja elinkeinoelämän kilpailukykyä palvelevaa, kestäviin liikkumismuotoihin pohjautuvaa liikennejärjestelmää.

Jan Vapaavuori
pormestari, Helsinki

Jukka Mäkelä
kaupunginjohtaja, Espoo

Ritva Viljanen
kaupunginjohtaja, Vantaa

Christoffer Masar
kaupunginjohtaja, Kauniainen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pormestari Jan Vapaavuoren erityisavustaja Maira Kettunen, puh. +358 50 3577197, s-posti: maira.kettunen@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Senaatintorin kesä aukeaa30.6.2020 09:49:14 EESTTiedote

Kulinaristinen keidas tarjoilee makuelämyksiä ja urbaania siirtolapuutarhatunnelmaa. Senaatintorin kesä -jättiterassialue aukeaa keskiviikkona 1. heinäkuuta. Helsingin pääaukiolla, Senaatintorilla, voi elokuun loppuun asti nauttia helsinkiläisten laaturavintoloiden makuelämyksiä urbaanissa siirtolapuutarhatunnelmassa. Kyseessä on ainutlaatuinen kokeilu, ja siitä toivotaan piristysruisketta koko koronasta toipuvan kaupunkikeskustan elävöittämiseen.

Helsinki panostaa turvalliseen matkailukokemukseen29.6.2020 14:07:43 EESTTiedote

Pitkän koronasulun jälkeen avautuva Helsinki haluaa varmistaa, että pääkaupungin tarjoamien tapahtumien pariin palaavien vieraiden kokemus olisi mahdollisimman miellyttävä ja luotettava. Helsinki toteutti palvelumuotoilutoimisto Hellonin kanssa tutkimuksen, jonka avulla tunnistettiin asiakkaiden mielenrauhaa ja yleistä turvallisuuden tunnetta tapahtumissa ja matkailupalveluiden parissa tuottavat toimenpiteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme