Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat kartoittaneet asukkaidensa hyvinvointia

Jaa

Keväällä 2021 toteutetun Pääkaupunkiseudun hyvinvointikyselyn perustulokset on julkaistu. Tulokset ovat saatavilla Helsingin kaupunkitiedon -verkkosivulla. Tulosraportti sisältää hyvinvoinnin ja terveyden kannalta keskeisimpien indikaattoreiden jakaumia kunnittain sukupuolen ja ikäryhmän mukaan.

Kuva: Jussi Hellsten (c) Helsinki Marketing.
Kuva: Jussi Hellsten (c) Helsinki Marketing.

Tulosten mukaan pääkaupunkiseudun asukkaista:

  • 84 prosenttia on tyytyväisiä asuinalueensa olosuhteisiin. Naiset ovat keskimäärin hieman tyytyväisempiä kuin miehet. Kauniaisissa tyytyväisiä oli suhteellisesti eniten (91 %). Vantaalla osuus oli hieman pääkaupunkiseudun keskiarvoa pienempi (77 %).
  • 59 prosenttia kokee elämänlaatunsa keskimäärin hyväksi. 75 vuotta täyttäneiden joukossa osuus jää nuorempia ikäryhmiä pienemmäksi. Kaupunkien välillä osuus vaihteli Kauniaisten 73 prosentista Vantaan 52 prosenttiin.
  • 16 prosenttia on psyykkisesti kuormittunut. Alle 55-vuotiaiden joukossa osuus on selvästi vanhempia ikäryhmiä korkeampi. Kauniaisissa psyykkisesti kuormittuneiden osuus oli pienin. 
  • 8 prosenttia tupakoi päivittäin. Tupakointi on 55–74-vuotiaiden joukossa yleisempää kuin nuoremmilla tai vanhemmilla ikäryhmillä. Vantaalla osuus on naapurikuntia suurempi (12 %).
  • 42 prosenttia liikkuu terveyssuositusten mukaan tarpeeksi. Miehet saavuttavat terveysliikuntasuositukset naisia useammin, ja nuoret ikääntyneitä useammin. Vastaajista 43 prosentilla päivittäinen liikunta on vähentynyt koronaepidemian johdosta. Eniten liikunta on vähentynyt 20–54-vuotiailla. Joka viidennen kohdalla päivittäinen liikunta on puolestaan lisääntynyt. Kauniaisissa liikuntaa lisänneitä on eniten ja Vantaalla vähiten.
  • 47 prosenttia arvioi, että koronaepidemia on lisännyt yksinäisyyden tunnetta. Osuus on naisilla (52 %) miehiä (41 %) suurempi. Lisäksi osuus on alle 55-vuotiaiden joukossa hieman vanhempia ikäryhmiä korkeampi.
  • 19 prosenttia lääkärin palveluita 12 viime kuukauden aikana tarvinneista tai käyttäneistä arvioi palvelun olevan riittämätöntä. Vastaava osuus hammaslääkärin palveluiden osalta oli 23 prosenttia.

Pääkaupunkiseudun kaupungit tekevät yhteistyössä hyvinvointikyselyn tuloksista myös laajemman julkaisun, jossa asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä tarkastellaan syvemmin. Raportti julkaistaan vuoden lopulla.

Pääkaupunkiseudun hyvinvointikysely on Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten keväällä 2021 toteuttama asukkaiden elinoloja, terveyttä ja hyvinvointia kartoittava kyselytutkimus. Tutkimukseen valittiin väestörekisterijärjestelmästä satunnaisesti noin 25 000 pääkaupunkiseudun 20 vuotta täyttänyttä asukasta. Vastauksia kertyi lähes 12 000, joista 4 800 oli helsinkiläisiä, 3 300 espoolaisia, 2 600 vantaalaisia ja 1 100 kauniaislaisia. Kyselyn vastausprosentti oli 47.

Helsingin kaupunkitietoyksikkö tekee laaja-alaista kaupunki­tutkimusta ja huolehtii kaupungin tilasto­toiminnan perustieto­varannoista, tilasto­julkaisuista sekä tieto­palvelusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erikoistutkija Hanna Ahlgren-Leinvuo (etunimi.sukunimi@hel.fi)

Erikoistutkija Netta Mäki (etunimi.sukunimi@hel.fi)

Tutkija Minna Mänty (etunimi.sukunimi@vantaa.fi)

Tutkimusjohtaja (va.) Minna Joensuu (etunimi.sukunimi@espoo.fi)

Viestinnän yhteyshenkilö:
Nina Rintala, viestinnän asiantuntija, p. 040 685 7690, nina.rintala@hel.fi

Kuvat

Kuva: Jussi Hellsten (c) Helsinki Marketing.
Kuva: Jussi Hellsten (c) Helsinki Marketing.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa uusia rajoituksia yleisötilaisuuksiin29.11.2021 15:00:00 EET | Tiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että pääkaupunkiseudulla sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä rajataan 20 henkilöön. Lisäksi ryhmä suosittaa sekä yleisölle avoimien tilojen että rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen tilojen osalta niiden käyttöä järjestettäväksi siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

Helsingillä useita valtteja startup-kaupunkien mittelössä – Slush tuo välivuoden jälkeen kasvuyrittäjät taas yhteen Messukeskukseen29.11.2021 13:00:00 EET | Tiedote

Helsingin kaupungilla ja kasvuyritysalan tapahtuma Slushilla on yhteinen tavoite: tukea kasvuyrityskenttää ja lisätä tietoisuutta Helsingistä. Kohteena ovat erityisesti ne kansainväliset kasvuyrittäjät, jotka haluavat elää myös toimivaa ja hyvää arkea. Slush järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 1.–2. joulukuuta ja Helsingin kaupunki on tapahtuman yhteistyökumppani. Slushin yhteydessä Helsinki esittelee myös uuden, kaupungin kansainvälistä tunnettuutta kasvattavan, Helsinki Partners -yhtiön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme