Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Pääkaupunkiseudun kirjastoissa keskustellaan ilmastovieraiden kanssa ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta kirjallisuuden avulla

Jaa

Ilmastovieraat-kiertue tuo pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoihin helmi–toukokuun aikana noin parikymmentä kirjailijaa, kirjoittajaa ja aktivistia, joiden kanssa keskustellaan ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta kirjallisuuden avulla. Ilmastovieraita tavataan kirjastoissa lähes viikoittain toukokuulle asti. Ilmastokriisistä, luontokadosta ja ekologisesta elämäntavasta julkaistaan yhä enemmän uusia kirjoja. Tieto lisää ymmärrystä ja toimintakykyä, ja kaunokirjallisuuden avulla voidaan kuvitella mahdollisia tulevaisuuksia ja käsitellä ekokriisiin liittyviä tunteita ja ajatuksia.

Kuvassa ylhäältä vasemmalta Saku Tuominen, Kerttu Kotakorpi ja Saara Kankaanrinta, alhaalla vasemmalla Julia Thurén ja alhaalla oikealla Risto Isomäki.
Kuvassa ylhäältä vasemmalta Saku Tuominen, Kerttu Kotakorpi ja Saara Kankaanrinta, alhaalla vasemmalla Julia Thurén ja alhaalla oikealla Risto Isomäki.

Kiertue käynnistyy 2. helmikuuta Herttoniemen kirjastosta, jossa on vieraana maantieteilijä ja tietokirjailija Laura Ertimo. Hänen koko perheelle suunnatut kirjansa käsittelevät monipuolisesti ihmisen paikkaa luonnossa. Keskustakirjasto Oodissa vierailee 11.2. yrittäjä, ravintoloitsija, tietokirjailija ja puhuja Saku Tuominen. Pasilan kirjastossa on ilmastovieraana 17.2. toimittaja, kirjailija ja vaikuttaja Julia Thurén, jonka Kaikki kuluttamisesta-teos sai Tieto-Finlandia-ehdokkuuden syksyllä 2021. Kontulan kirjastossa tavataan 28.2. toimittaja Hanna Nikkanen ja tietokirjailija Mikko Pelttari, joiden kanssa keskustellaan ilmastolukutaidosta sekä ekokriisin käsittelystä mediassa.
 
Maaliskuussa kiertue jatkuu Viikin kirjastossa 8.3., jossa on vuorossa Juha Kauppinen. Hänen uusin kirjansa, Heräämisiä – kuinka minusta tuli luonnonsuojelija, julkaistiin syyskuussa 2021. Töölön kirjastossa vierailevat 16.3. Lapsiperheen vegaanikeittokirjan kirjoittaneet Elina Innanen ja Suvi Auvinen. Pukinmäen kirjastossa 24.3. ilmastovieraana on kirjailija Emma Puikkonen ja Oulunkylän kirjastossa 31.3. kirjailija, toimittaja ja Suomen johtava ympäristöuhkien asiantuntija Risto Isomäki.
 
Huhtikuun vierailut käynnistyvät 6.4. Vuosaaren kirjastosta. Siellä ilmastovieraina ovat dosentti Panu Pihkala, joka on johtava asiantuntija ympäristöahdistukseen liittyvässä monitieteellisessä tutkimuksessa sekä psykologian tohtori, tieto- ja oppikirjailija sekä ilmastoaktivisti Kia Aarnio. Rikhardinkadun kirjastossa vierailee 21.4. ympäristövaikuttaja, luonnonsuojelija ja yrittäjä Saara Kankaanrinta, jonka yhdessä Ilkka Herlinin kanssa kirjoittama teos Luonnollisia ajatuksia julkaistiin syksyllä 2021. Itäkeskuksen kirjastossa tavataan 26.4. meteorologi Kerttu Kotakorpi. Hänen keväällä 2021 ilmestynyt teoksensa Suomen luonto 2100on viimeisimpään tutkimustietoon perustuva visio tulevaisuuden Suomesta, joka on ilmastoltaan hyvin erilainen kuin nyt.
 
Toukokuulle saadaan vielä pari vierailua. Rikhardinkadun kirjastossa on 5.5. vuorossa vastuullisen vaateteollisuuden asiantuntija Anniina Nurmi. Töölön kirjastossa 10.5. vierailevat Teemu Vaarakallion toimittamassa Viimeinen siirto-teoksessa mukana olevat Teppo Eskelinen, Toni Ruuska ja Maija Li Raudaskoski. 
 
Kiertue alkaa etätapahtumina

Koronatilanteesta johtuen ainakin kiertueen alkupään vierailut toteutetaan etätapahtumina ja ne striimataan Kirjasto Helsinki Facebook-sivulla osoitteessa facebook.com/kirjastohelsinki. Vierailujen striimauksista syntyneitä tallenteita voi katsoa kyseisellä Facebook-sivulla kahden viikon ajan vierailujen jälkeen. Mikäli koronatilanne sallii lähitapahtumien järjestämisen, on yleisö tervetullut seuraamaan keskusteluja myös kirjastoihin. 
 
Ilmastovieraat-kiertue täydentyy ja vierailuja on tulossa Helsingin kirjastojen lisäksi myös Espoon ja Vantaan kirjastoihin. Päivittyvään kiertueohjelmaan voi tutustua osoitteessa helmet.fi/ilmastovieraat. Tapahtumailmoituksissa kerrotaan, onko kyseessä etätapahtuma vai voiko keskustelua tulla seuraamaan paikan päälle.
 
Kirjastot tarjoavat tiedon lisäksi myös tekoja
 
Keväällä 2021 kirjastoissa keskusteltiin ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta kymmenissä ilmastolukupiireissä. Tänä keväänä keskustelua päivän polttavimmista kysymyksistä käydään siis kirjailijoiden, kirjoittajien ja aktivistien kanssa Ilmastovieraat-sarjassa. Useaan Helsingin kirjastoon on perustettu ekohyllyt, joihin on koottu lainattavaksi laajasti erilaista ympäristöä ja ilmastoa käsittelevää kirjallisuutta, niin tieto- kuin kaunokirjallisuutta. Lisäksi Toivon kirjahyllyyn on koottu huolellisesti valikoituja teoksia, joissa toivo ja toiminta yhdistyvät.

“Kirjastossa on tarjolla paljon tietoa, mutta nyt on aika tarjota myös tekoja. Kutsumalla Ilmastovieraat kirjastoihin, haluamme tukea aktiivista kansalaisuutta ja innostaa ihmisiä toimimaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kirjallisuus, avoin tila ja keskustelu  siinä on parhaimpia aineksia, joita kirjastot voivat tarjota ilmastonmuutoksen ja luontokadon vastaiseen työhön”, sanovat Ilmastovieraat-kiertueen takana olevat kirjastovirkailija Liisa Uimonen ja kirjastonhoitaja Johanna Juvonen Helsingin kaupunginkirjastosta. 
 
Koko kiertueen ohjelma: helmet.fi/ilmastovieraat  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirjastonhoitaja Johanna Juvonen 
johanna.a.juvonen@hel.fi, 040 3528241 
 
Kirjastovirkailija Liisa Uimonen 
liisa.uimonen@hel.fi 
 
Viestintäasiantuntija Soila Leppäkangas 
soila.leppakangas@hel.fi, 040 124 6711 

Kuvat

Kuvassa ylhäältä vasemmalta Saku Tuominen, Kerttu Kotakorpi ja Saara Kankaanrinta, alhaalla vasemmalla Julia Thurén ja alhaalla oikealla Risto Isomäki.
Kuvassa ylhäältä vasemmalta Saku Tuominen, Kerttu Kotakorpi ja Saara Kankaanrinta, alhaalla vasemmalla Julia Thurén ja alhaalla oikealla Risto Isomäki.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

* * *
Helsingin kaupunginkirjasto on Suomen suurin yleinen kirjasto ja hoitaa myös yleisten kirjastojen valtakunnallista kehittämistehtävää ja Kirjastot.fi-verkkopalveluja.

Helmet on pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen kirjastoverkko - Helsinki Metropolitan Area Libraries. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme