Aluehallintovirasto

Pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoitukset jatkuvat 10.8. asti

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kokoontumisrajoituksia pääkaupunkiseudulla eli Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla. Rajoitukset ovat voimassa 10.8.2021 asti. Tautitilanne on alueella heikentynyt, minkä vuoksi rajoitukset ovat välttämättömiä.

Nykyisten kokoontumisrajoitusten jatkoa suosittelivat sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtama koronakoordinaatioryhmä että pääkaupunkiseudun vastaava ryhmä.

Aluehallintoviraston päätös kiihtymisvaiheen kokoontumisrajoituksista noudattelee sosiaali- ja terveysministeriön uusinta ohjausta, joka antaa suuntaviivat eri epidemiatilanteiden rajoitustoimille heinä- ja elokuussa 2021. Suositeltaviin toimenpiteisiin epidemian kiihtymisvaiheessa ei tullut muutoksia yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osalta.

Aluehallintoviraston määräämien rajoitusten sisältö on tiivistetysti seuraava:

  • Sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää kokoontumisia ilman henkilömäärärajoitusta.
  • Sisätiloissa järjestettävissä yli kymmenen hengen kokoontumisissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus välttää lähikontakti toisiinsa eli säilyttää turvaväli. Lähikontaktilla tarkoitetaan sisätiloissa asiakkaiden oleskelua enintään kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia.
  • Yli 50 henkilön ulkotilaisuuksissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus välttää fyysinen kontakti toisiinsa, mutta tietyn mittaisia turvavälejä ei enää vaadita.
  • Jos sisätiloissa järjestetyssä tilaisuudessa on yli kymmenen henkilöä ja ulkotiloissa yli 50 henkilöä, tilaisuuden järjestelyissä on lisäksi noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 julkaisemaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä
  • Lisäksi on noudatettava lain yleisiä hygieniavaatimuksia; asiakkaille on mm. tarjottava mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja oleskelu on järjestettävä mahdollisimman väljästi.

Sisätilaisuuksissa on edelleen pidettävä turvaväli

Etelä-Suomen aluehallintovirasto velvoittaa edelleen tilaisuuksien järjestäjiä varmistamaan osallistujille mahdollisuus säilyttää kahden metrin turvavälit toisiinsa sisätiloissa. Sosiaali- ja terveysministeriön 24.6. päivitetty ohjaus suosittelee edelleen heinä- ja elokuun ajan, että epidemian kiihtymisvaiheessa tilaisuuksien järjestäjille asetetaan velvoite, jolla täytyy varmistaa mahdollisuus lähikontaktien välttämiseen.

Lähikontaktilla tarkoitetaan ihmisten oleskelua samassa sisätilassa alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan sekä sisä- tai ulkotilassa ihmisten fyysistä kontaktia toisiinsa. Lähikontakti on määritelty tartuntatautilain pykälässä 58 d sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 julkaisemassa ohjeessa.

Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa joukko ihmisiä kokoontuu samaan tilaan, saapuu sinne ja poistuu sieltä ainakin lähes yhtäaikaisesti. Tämä muodostaa viruksen leviämisriskin, jota ihmisten välisen etäisyyden pitämisellä voidaan pienentää. Turvavälien avulla sisätiloissakin voidaan epidemian kiihtymisvaiheessa järjestää kokoontumisia jopa ilman erityistä henkilömäärärajaa.

Aluehallintovirasto seuraa epidemiatilanteen muutoksia yhdessä alueellisten koronakoordinaatioryhmien kanssa ja arvioi päätösten välttämättömyyttä jatkuvasti. Kunta tekee omaa aluettaan koskevat päätökset ja aluehallintovirasto tekee yksittäistä kuntaa laajempia alueita koskevat päätökset.

Lisätietoa:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen, p. 0295 016 564 (jätä soittopyyntö tai tekstiviesti), etunimi.sukunimi@avi.fi, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Työntekijä loukkaantui laskiessaan alas sähkölinjaa – sakot työnjohtajalle ja yhtiölle22.7.2021 11:44:26 EEST | Tiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 22.6.2021 tuominnut sähkönjakelu- ja voimansiirtoverkkojen palveluita tarjoavan yhtiön 17 500 euron suuruiseen yhteisösakkoon ja yhtiön työnjohtajan 20 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Työntekijä loukkaantui laskiessaan sähköjohtoa alas kahden sähköpylvään väliltä. Tapaturmassa loukkaantunut työntekijä oli jäänyt noin 10-15 minuutiksi roikkumaan pää alaspäin oikean jalan pylväskengän varaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme