Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa matalariskisten tilojen rajoituksiin asteittaisia kevennyksiä – kuormitus sosiaali- ja terveydenhuollossa yhä korkealla tasolla
Koronaviruspandemian aiheuttama kuormitus pääkaupunkiseudun sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa on pysynyt edelleen korkealla tasolla ja kiireetöntä toimintaa on jouduttu ajamaan laajasti alas. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kuormituksen nousu on kuitenkin pysähtynyt ja kääntynyt pääkaupunkiseudulla laskuun. Tartuntojen korkealla pysyttelevä taso tai tartuntojen lisääntyminen ylikuormittaa sosiaali- ja terveyspalveluja merkittävästi. Voimassa olevat tiukat rajoitukset ovat estäneet aikuisten välisiä pitkäkestoisia kontakteja ja siten todennäköisesti hidastaneet koronataudin leviämistä sekä turvanneet sosiaali- ja terveydenhuollon kantokykyä.
Ajantasaisen epidemiatilannekuvan perusteella pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että se purkaisi matalariskisiä tiloja koskevat sulut 1. helmikuuta 2022 alkaen. Tilarajoitusten purku koskisi siis muun muassa kuntosaleja ja muita vastaavia sisäliikuntatiloja sekä uimahalleja, yleisiä saunoja ja kylpylöitä, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettäviä tiloja, sisäleikkipuistoja ja sisäleikkipaikkoja, kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja sekä huvi- ja teemapuistoja, tivoleita sekä eläintarhojen sisätiloja.
Arviossa on hyödynnetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tapahtumien ja kokoontumisten riskinarviota.
Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa edelleen, että joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat, tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan tarkoitetut tilat pysyvät suljettuina aiemman päätöksen mukaisesti.
Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä seuraa tilanteen kehitystä tarkasti, ja mikäli epidemiatilanteen suunta ja sairaalakuormituksen lasku jatkuvat, on tavoitteena purkaa myös muita rajoitustoimia asteittain. Rajoitusten purku hallitusti ja asteittain on tärkeää epidemian kokonaishallinnan näkökulmasta.
On edelleen erittäin tärkeää, että jokainen kansalainen kantaa oman vastuunsa: ottaa koronarokotteet, käyttää kasvomaskia aina julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä eikä tapaa oireisena muita ihmisiä.
Sisätiloissa järjestettäviin yleisötilaisuuksiin suositellaan uusia rajoituksia
Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että se jatkaa voimassa olevaa tartuntatautilain 58 §:n mukaista yleisötilaisuuksia koskevaa rajoituspäätöstä 31.1.2022 jälkeen siten, että sisätilojen istumapaikalliset enintään 50 henkilön tilaisuudet sallittaisiin 1.–15.2.2022.
Lisäksi ryhmä suosittaa, että aluehallintovirasto jatkaa voimassa olevaa tartuntatautilain 58 d §:n mukaista asiakastilarajoituksia koskevaa määräystä 31.1.2022 jälkeen kahden viikon ajan 1.–15.2.2022.
Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä valmistelee paikallista päätöksentekoa
Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, THL, HUS ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto perustivat pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän 10. syyskuuta 2020. Sosiaali- ja terveysministeriön alueellista toimintamallia soveltavan ryhmän tavoitteena on vahvistaa yhteistä tilannekuvaa sekä koordinoida ja valmistella alueellisia ja paikallisia toimia.
Ylimmästä johdosta koostuva ryhmä vastaa yhteisen tilannekuvan pohjalta päätöksenteon valmistelusta ja koordinaatiosta. Päätökset tekee jokainen toimija oman toimivaltansa puitteissa. Ryhmä tiivistää pääkaupunkiseudulla koko koronakriisin ajan jatkunutta yhteistyötä.
Helsingin kaupungilla on vastuu ryhmän toiminnan organisoinnista.
Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi myös Kauniainen seuraa koordinaatioryhmän linjaamia rajoituksia ja suosituksia.
Lisätiedot:
Helsingin kaupunki: Sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen, puh. +358 9 310 42215
Espoon kaupunki: kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä / kaupunginjohtajan sihteeri Stina Astala, puh. +358 43 826 5244
Vantaan kaupunki: kaupunginjohtaja Ritva Viljanen / kaupunginjohtajan sihteeri Annamaija Vihervirta, puh. +358 40 527 4565
THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön päällikkö, ylilääkäri Otto Helve, puh. +358 29 524 7711
Etelä-Suomen aluehallintovirasto: ylitarkastaja Oona Mölsä, puh. +358 295 016 592
HUS: vs. johtajaylilääkäri Veli-Matti Ulander / johdon sihteeri Jaana Niinivaara, puh. +358 50 427 2013
Tämä tiedote julkaistaan mahdollisimman pian Hel.fi-sivustolla käännösversiona ruotsiksi ja englanniksi.
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupungin työterveyshuollon kilpailuttamisen käynnistäminen etenee valtuustoon16.5.2022 17:24:16 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi 16.5. kokouksessaan omalta osaltaan kaupungin työterveyshuollon kilpailuttamisen käynnistämisen. Kaupunginhallitus päätti myös kasvatuksen ja koulutuksen varhaiskasvatusjohtajan virkaan ottamisesta sekä tilaelementtien vuokraamisesta perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen käyttöön.
Helsinki tarjoaa kaikille maksutonta digitukea yli 150 toimipisteessä – yhdenvertainen digiarki kuuluu kaikille16.5.2022 08:20:52 EEST | Tiedote
Helsinki tarjoaa kaikille maksutonta digitukea yli 150 toimipisteessä. Viime vuosina tukea on järjestetty myös etäpalveluna. Parhaillaan kaupunki kehittää kotiin tarjottavaa digitukea.
Helsinkiläiset kokevat kotikaupunkinsa edelleen turvalliseksi12.5.2022 09:56:47 EEST | Tiedote
Vuoden 2021 lopussa toteutetussa laajassa turvallisuuskyselyssä Helsinki koettiin yhä pääosin turvalliseksi kaupungiksi. Lähes yhdeksän kymmenestä vastaajasta oli kyselyssä sitä mieltä, että kaupunki on yleisesti turvallinen tai vähintään melko turvallinen. Omalla asuinalueellaan 92 prosenttia vastaajista kokee olonsa yleisesti ottaen turvalliseksi, ja 76 prosentin mukaan oma asuinalue on turvallinen myös myöhään viikonloppuiltaisin.
Helsinki tarjoaa kattavasti digitukea yli 150 toimipisteessä, kotona tai etänä11.5.2022 09:32:34 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunki tarjoaa maksutonta digitukea yli 150 toimipisteessä. Digituesta saa apua tietokoneen, tablettien ja älypuhelimien käyttöön. Tarjolla on myös opastusta sähköiseen asiointiin. Tuen ohella digitukijat kannustavat kokeilemaan, innostumaan ja kehittämään itsenäisesti omia digitaitoja.
Helsingin kaupunki haluaa ottaa aktiivisen roolin yrittäjien, yritysten ja työntekijöiden houkuttelussa ja kaupunkiin asettautumisen tukemisessa10.5.2022 15:00:00 EEST | Tiedote
Helsinki haluaa olla houkutteleva ja vetovoimainen kaupunki niin kansainvälisille osaajille ja heidän perheilleen kuin myös muualta Suomesta muuttaville. Siksi Helsingin kaupunki aikoo ottaa entistä aktiivisemman roolin yrittäjien, yritysten ja työntekijöiden alueelle houkuttelussa ja asettautumisen tukemisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme