Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Pääkaupunkiseudun nuorisopalvelut tarjoavat tietoa, ajanvietettä ja henkilökohtaista tukea verkossa

Jaa

Nuorisotilojen ollessa suljettuina pääkaupunkiseudun kuntien nuorisopalvelut tekevät nyt työtä pääasiallisesti jalkautumalla alueellisesti ja yli pääkaupunkiseudun kuntarajojen sekä somen ja digitaalisten välineiden avulla.

Alueellisten nuorisotilojen käyttäjille tarjotaan nyt apua ja tekemistä erityisesti sosiaalisessa mediassa. Kuva: unsplash.com
Alueellisten nuorisotilojen käyttäjille tarjotaan nyt apua ja tekemistä erityisesti sosiaalisessa mediassa. Kuva: unsplash.com

Alueellisten nuorisotilojen käyttäjille tarjotaan apua ja tekemistä monikanavaisesti, mutta aivan erityisesti sosiaalisessa mediassa. Myös uusia kanavia on otettu käyttöön.

Nuorisopalvelujen yleisesti käyttämiä some-kanavia ovat mm. Instagram, WhatsApp ja Discord, mutta monia muitakin kanavia on käytössä. Suositun TikTok-sovelluksen avulla on järjestetty mm. tanssitunteja sekä nuorten keskuudessa suosittuja haastetehtäviä. Livestreamien avulla toteutetaan mm. kädentaitojen ja liikunnan ohjausta ja digitaalisissa kanavissa tarjotaan myös apua koulunkäyntiin.

Kehittelyssä on lisäksi monenlaisia kokeiluja verkkopelaamisesta avoimeen digitaaliseen nuorisotilaan ja muuhun yhdessä tekemiseen verkon välityksellä. Vaikka uusia kanavia ja uudenlaista yhteydenpitoa nuoriin on otettu käyttöön pikavauhdilla, itse toimintoja ei ole laitettu uusiksi, vaan somessa on pyritty järjestämään saman tyyppistä toimintaa kuin nuorisotalon normiarjessakin. Esimerkiksi instagram-livelähetyksien avulla on mm. järjestetty kokkausiltoja, pelattu pelejä ja vietetty aikaa yhdessä.

Nuoret voivat myös olla somen välityksellä yhteydessä suoraan nuoriso-ohjaajiin ja saada yksilöllistä tukea ja tietoa vallitsevasta tilanteesta. Tälle näyttää olevan aivan erityinen tarve. Helsingin nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka kertoo, että esimerkiksi Helsingissä Malmin nuorisotyöyksikön työntekijät ovat saaneet viikon aikana nuorilta yli sata yhteydenottoa, joissa on paitsi vaihdettu kuulumisia tai pyydetty apuja etäkoulunkäynnin haasteisiin, myös purettu yksinäisyyttä, ahdistusta ja perhetilanteita sekä huolta omasta ja muiden terveydentilasta.

Digitaalisen nuorisotyön ohella myös jalkautuvaa nuorisotyötä tehdään tällä hetkellä normaalia tehostetummin, sillä mahdollisesti ulkona liikkuvien nuorten on tärkeää saada oikeaa tietoa vallitsevasta tilanteesta. Niin digitaalisessa kuin jalkautuvassakin nuorisotyössä huomioidaan jatkuvasti se seikka, että myös nuorten tarpeet voivat muuttua nykyisen tilanteen jatkuessa ja pitkittyessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikko Vatka
Nuorisoasiainjohtaja, Helsingin kaupunki
mikko.vatka@hel.fi
p. 0406791606

Merja Nordling
Nuorisopalvelupäällikkö, Espoon kaupunki
merja.nordling@espoo.fi
p. 043 824 7060

Anders Lindholm-Ahlefelt
Kulttuuri- ja vapaa-aikapäällikkö, Kauniaisten kaupunki
anders.lindholm-ahlefelt@kauniainen.fi
p. 050 366 4251

Pekka Mäkelä
Nuorisopalvelujen vs. johtaja, Vantaan kaupunki
pekka.makela@vantaa.fi,
p. 0400 773282

Kuvat

Alueellisten nuorisotilojen käyttäjille tarjotaan nyt apua ja tekemistä erityisesti sosiaalisessa mediassa. Kuva: unsplash.com
Alueellisten nuorisotilojen käyttäjille tarjotaan nyt apua ja tekemistä erityisesti sosiaalisessa mediassa. Kuva: unsplash.com
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme