Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pääkaupunkiseudun yleisötilaisuuksien lohkovelvoite todennäköisesti kumotaan ja 2 metrin turvavälivelvoitteen poistamiseen varaudutaan - päätös tulossa voimaan ensi viikon alussa

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kumoamassa pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän suosituksen mukaisesti yleisötilaisuuksien järjestämistä koskevan ns. lohkovaatimuksen. Lisäksi virasto varautuu ns. 2 metrin turvavälivelvoitteen poistamiseen. Rajoituskokonaisuutta arvioidaan vielä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtaman koronakoordinaatioryhmän kanssa torstaina.

Lohkovaatimuksen poistamista kokoontumisrajoituksista suositteli pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kokouksessaan 31.8.2021. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on saanut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lausunnon, jonka mukaan mm. rokotekattavuuden kasvun ansiosta yleisön eriyttäminen lohkoihin ei ole enää välttämätöntä, jos tilaisuuksien turvallisuus voidaan varmistaa muilla keinoilla.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee myös yleisötilaisuuksien kahden metrin turvavälivelvoitteesta luopumista sisätiloissakin. Ryhmä arvioi lisäksi, että laajasti eri asiakas- ja yleisötilojen käyttöä koskevan ns. turvavälipäätöksen edellytykset eivät enää täyty. Ryhmä katsoo, että lohkovelvoitteesta ja kahden metrin turvavälivelvoitteesta voidaan luopua, jos tilojen ja tilaisuuksien terveysturvallisuus voidaan varmistaa muilla tavoilla. Rajoituskokonaisuutta käsitellään torstaina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtaman alueellisen koronakoordinaatioryhmän kokouksessa.

”Olemme jo viime viikolla linjanneet, että epidemiatilanteen niin salliessa yleisötilaisuuksien terveysturvallisuutta voidaan parantaa asettamalla tilaisuuksille suhteellinen enimmäishenkilömäärä”, toteaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen. ”Asia on kuitenkin käsiteltävä laajemmassa foorumissa eli Hus-alueen koronakoordinaatioryhmän kokouksessa torstaina. Valmistaudumme tekemään mahdollisimman nopeasti päätöksen, jossa lohkovelvoitetta ja 2 metrin turvavälivelvoitetta sellaisenaan ei enää ole.”

Sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien 2 metrin turvavälivelvoite on toistaiseksi voimassa koko Uudenmaan alueella ja lisäksi Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. 2 metrin turvavälivelvoitteesta luovutaan mahdollisuuksien mukaan myös näillä alueilla, ja asiaa arvioidaan alueellisissa koronakoordinaatioryhmissä tällä viikolla.

”Tilaisuuksissa voisi jatkossa olla esimerkiksi 50 tai 75 % enimmäishenkilömäärästä”, kertoo Nikunen. ”Tällä saataisiin tiloihin väljyyttä ja vältettäisiin osaltaan tungosten ja ruuhkien syntymistä.”

Uudenmaan alueen uudet rajoituspäätökset voisivat tulla voimaan ensi viikon alussa. Aluehallintovirasto tiedottaa tilanteesta ja mahdollisista muutoksista päätöksiin heti kun mahdollista.

Lain ja ohjeiden mukaisia hygieniavaatimuksia on noudatettava jatkossakin

Etelä-Suomen aluehallintovirasto korostaa, että tilaisuuksien järjestäjien mm. pääkaupunkiseudulla on edelleen jatkossakin noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 julkaisemaa ohjetta hygieniajärjestelyistä. Lisäksi niin tilaisuuksien järjestäjiä kuin laajasti erilaisista asiakas- ja yleisötiloista vastaavia toimijoita velvoittavat tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset.

Hygieniaohjeissa painotetaan mm. maskin käytön tärkeyttä sekä järjestäjän antamia ohjeita osallistujille äänen käytön ja ruuhkatilanteiden välttämiseen. Tartuntatautilain pykälässä 58 c määriteltyjen yleisten velvoitteiden mukaan tilaisuuden järjestäjän muun muassa pitää antaa asiakkaille ja osallistujille riittävän etäisyyden ylläpitämistä koskevat toimintaohjeet. Asiakkaiden ja osallistujien oleskelu pitää järjestää sillä tavoin väljästi kuin se toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista, ja asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan. Lain yleiset velvoitteet ovat voimassa ilman erillisiä viranomaispäätöksiä koko Suomessa erilaisissa asiakas- ja yleisötiloissa.

Aluehallintovirasto seuraa suunnitteilla olevan tartuntatautilain muutoksen tilannetta ja tekee tarvittaessa uusia päätöksiä lain ja epidemiatilanteen mukaisesti. Myös hallituksen strategia ja sosiaali- ja terveysministeriön ohjaus huomioidaan yhteensovittaen alueellisen tilanteen ja sairaanhoitopiirin asiantuntija-arvion kanssa.

LISÄTIETOJA

aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen, p. 0295 016 564
ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592
(lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö)
etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: Poikkeusoloissa luotettavan ja selkeän mediaviestinnän merkitys on keskeinen – rokotuskattavuuden nousua edesautettava kaikin keinoin20.9.2021 16:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 16.9.2021. Kokouksessa päivitettiin alueen tilannekuva koronan ja muiden ajankohtaisten havaintojen osalta. Yleisradion turvallisuuspäällikkö Jyrki Guttorm kertoi valmiustoimikunnalle Ylen roolista poikkeusolojen viestinnän varmistajana.

Beredskapskommittén i Västra och Inre Finland: Tillförlitlig och tydlig mediekommunikation är av central betydelse under undantagsförhållanden – en ökning av vaccinationernas omfattning ska främjas på alla sätt20.9.2021 16:00:00 EEST | Tiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde 16.9.2021. Under mötet uppdaterades den regionala lägesbilden beträffande coronan och andra aktuella observationer. Rundradions säkerhetschef Jyrki Guttorm berättade för beredskapskommittén om Yles roll som kommunikatör under undantagsförhållandena.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi Tampereen kaupungin turvaamaan Tammelan ja Tampellan alueen kotihoidon asiakasturvallisuuden ja laadun välittömästi20.9.2021 15:18:09 EEST | Tiedote

Määräyksen lisäksi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi 17.9.2021 kotihoidon epäkohdista huomautuksen Tampereen sosiaali- ja terveyslautakunnalle sekä kotihoidon toiminnasta vastaaville johtaville viranhaltijoille vastaisen toiminnan varalle. Aluehallintovirasto jatkaa alueiden kotihoidon valvontaa ja tekee asiasta myöhemmin lisäselvityspyynnön Tampereen kaupungille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme