Sitra

Pääkaupunkiseutu harppaa puhtaiden ratkaisujen kärkeen uudella Smart & Clean -säätiöllä

Jaa
Kaupunkien, valtion ja yritysten yhteistyöllä halutaan hyötyä maailman kaupungistumisesta. Sitran perustama Pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiö kehittää pääkaupunkiseudusta ja Lahdesta maailmanluokan testialueen puhtaissa ja älykkäissä ratkaisuissa, joita kaupungistuva ja fossiilisen energian käytöstä eroon pyristelevä maailma tarvitsee. Tavoitteena on, että pääkaupunkiseutu ja Lahti tarjoavat parhaat ratkaisut maailman kaupunkien haasteisiin ja toimivat näyteikkunana suomalaisille ja kansainvälisille yrityksille.

Uudessa säätiössä ovat mukana kumppaneina Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa ja Lahti, yritykset, valtio sekä Uudenmaan liitto. Säätiön toiminta-aika on viisi vuotta.

Säätiö kokoaa ja tuottaa projekteja, joilla luodaan alueelle puhtaisiin ja älykkäisiin ratkaisuihin perustuvia liiketoimintamahdollisuuksia. Ratkaisut liittyvät muun muassa liikenteeseen, ruokaan, asumiseen ja energiaan. Työn tuloksena seudulle syntyy asukkaiden ja yritysten arkeen soveltuvia tuotteita ja palveluita.

”Säätiö luo uudenlaisen yhteistyömuodon, jonka avulla seudulle saadaan syntymään uusia innovaatioita, kasvua ja työpaikkoja. Projekteissa syntyy ratkaisuja, joita yritykset tarjoavat kaupungistuvan maailman ongelmiin. Tällaisen yhteistyömallien pitää nousta Suomen innovaatiotoiminnan kärkeen, jotta pystymme vastaamaan muuttuviin globaaleihin haasteisiin”, sanoo Sitran yliasiamies Mikko Kosonen.

Kyseessä ei ole perinteinen rahoitusta jakava säätiö, vaan taho, joka yhdistää yksityiset ja julkiset toimijat – niin kaupungit, yritykset, asukkaat kuin tiedemaailmankin. Näiden toimijoiden kanssa säätiö tuottaa projektikokonaisuuksia, joista syntyy muun muassa uusia ratkaisuja, tuotteita ja palveluja muun muassa liikkumiseen ja asumiseen. Samalla syntyy vientikonsepteja.

"Luomme yhdessä pääkaupunkiseudusta paikan, jossa elinkeinoelämä vauhdittaa ilmastonmuutoksen hillitsemistä. Täällä yritykset voivat testata kehittämiään tuotteita ja palveluita. Niistä pystymme yhdessä kaupunkien kanssa rakentamaan kansainvälisiä menestystarinoita”, sanoo säätiön hallituksen puheenjohtaja, Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

Säätiön toiminta rahoitetaan lahjoituksilla ja avustuksilla. Tavoitellun budjetin mukaan viiden vuoden rahoitustarve olisi 7,5 miljoonaa euroa. Siitä kolmannes tulisi seudun kaupungeilta, kolmannes Sitralta ja kolmannes yrityksiltä. Valtion osuus suunnataan työ- ja elinkeinoministeriöltä kaupungeille kasvusopimusrahoituksella Smart & Clean -projekteihin.

Säätiön toimitusjohtajaksi on nimetty 1.6.2016 alkaen Tiina Kähö. Hän siirtyy säätiöön Sitran Hiilineutraali teollisuus -avainalueen vetäjän paikalta.

Ainutlaatuinen yhteisponnistus pääkaupunkiseudulla

”Rakentaminen on seudullamme nyt historiallisen vilkasta. Meillä on hieno tilaisuus hyödyntää älykkäitä ratkaisuja, jotka voivat samalla toimia alueemme yritysten referensseinä ja käyntikortteina maailmalla. Pyrimme näin kasvattamaan yksityisten työpaikkojen määrää ja alan investointeja, hyödyntämään digitaalisuutta, tukemaan älykkäiden ja vähähiilisten ratkaisujen kaupallistamista, toteuttamaan kaupunkien ilmastotavoitteita, edistämään innovatiivisia julkisia hankintoja sekä kestävää elämäntapaa”, sanoo säätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja Jussi Pajunen, Helsingin kaupunginjohtaja.

Säätiön toiminnan myötä pääkaupunkiseudun asema tulevaisuuden tarpeisiin vastaavana alueena vahvistuu. Seudulla yhteistyössä kehitettävät kansainvälisesti merkittävät älykkyyden ja ympäristöosaamisen yhdistävät ratkaisut pohjautuvat kaupunkien tietovarantojen ja infrastruktuurien entistä avoimempaan hyödyntämiseen. Viiden vuoden aikana syntyy 20–30 käytännössä testattua projektikokonaisuutta. Ensimmäisten tavoitteiden joukossa on, että seudun joukkoliikenne ei synnyttäisi lainkaan hiilidioksidipäästöjä eikä alueella syntyisi lainkaan jätteitä.

Mitä mahdollisuuksia säätiö luo seudulle? Millainen merkkipaalu tämä on seudun kaupunkien yhteistyössä? Miten yritykset hyötyvät kaupunkien tarjoamasta koealueesta? 

"Kansainvälisen tutkimuksen mukaan Espoo on tällä hetkellä Euroopan kestävin kaupunki. Se on hyvä alku.”

– Jukka Mäkelä, kaupunginjohtaja, Espoo

”Vantaalle merkittävin kokonaisuus liittyy Aviapoliksen ja lentokentän alueen kehittämiseen Smart & Clean -yhteistyönä. Aviapolis toimii erinomaisena kokeilu- ja referenssialueena fiksuille ja puhtaille kokeiluille.”

– Kari Nenonen, kaupunginjohtaja, Vantaa

”Lahti tuo säätiön toimintaan mukaan yritysten ja kaupungin ympäristöosaamisen. Kaupunkikehittämisessä Lahti on ympäristöosaajana pääkaupunkiseudun luonteva yhteistyökumppani, aktivoimme erityisesti pk-yrityksiä.”

– Jyrki Myllyvirta, kaupunginjohtaja, Lahti

”Säätiö ei ole vain pääkaupunkiseudun juttu, vaan sen hyödyt leviävät laajalle. Esimerkiksi Porvoon Kilpilahti ja useat yritykset eri puolilta Uuttamaata ovat jo vahvasti mukana toiminnassa.”

– Ossi Savolainen, maakuntajohtaja, Uudenmaan liitto

”Säätiö kokoaa yhteen eri toimijoita ja saa ne kohtaamaan uudella tavalla. Yhdessä ja tuoreilla näkökulmilla voimme saada aikaan ison muutoksen.”

– Pekka Manninen, toimitusjohtaja, Helen Oy

”Säätiö luo erinomaiset puitteet innovaatioidemme testaamiseen. Yhdessä voimme luoda ratkaisuja tulevaisuuden kaupunkien tarpeisiin, kuten kohtuuhintaiseen ja älykkääseen asumiseen, turvalliseen ja tehokkaaseen liikkumiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen.”

– Hanna Uusitalo, ympäristöjohtaja, Kone Oyj

”Yhtiömme ratkaisuilla vähennetään liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä yli kuusi miljoonaa tonnia vuodessa ympäri maailman. Smart & Clean -yhteistyön myötä tuemme myös kotimarkkinamme kaupunkeja näiden omissa ilmastohankkeissa.”

– Matti Lievonen, toimitusjohtaja, Neste Oyj

”Tällä pilottialueella voimme yhteistyössä näyttää esimerkkiä siitä, miten Pariisin ilmastosopimuksen edellyttämää maailmaa rakennetaan.”

– Juha-Matti Saksa, rehtori, Lappeenrannan teknillinen yliopisto LUT

”Säätiö tuo meille uusia tapoja pilotoida ja kaupallistaa puhtaampia ja energiatehokkaampia ratkaisuja.”

– Antti Vasara, toimitusjohtaja, VTT

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pekka Lundmark, hallituksen puheenjohtaja, Pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiö, pekka.lundmark(at)fortum.com. (Soittopyynnöt Pauliina Vuosio, corporate press officer, 050 4532383)
Tiina Kähö, toimitusjohtaja (1.6.2016 alkaen), Pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiö, tiina.kaho(at)sitra.fi, 040 591 3847
Mari Pantsar, johtaja, Sitra, mari.pantsar(at)sitra.fi, p. 050 382 0755
Samuli Laita, viestinnän asiantuntija, Sitra, samuli.laita(at)sitra.fi, p. 040 536 8650

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Estland behandlar medborgarinitiativ upp till tre gånger snabbare än Finland - Sitra jämför Finlands och Estlands system för medborgarinitiativ21.3.2024 07:12:21 EET | Tiedote

I Estland behandlas medborgarinitiativ inom den överenskomna tidsfristen, och det är enkelt att följa deras framsteg genom en enda tjänst. I Finland blir medborgarinitiativ allt populärare, men vårt system har utrymme för förbättringar. Enligt Sitras undersökning har Finland mycket att lära sig av Estlands flexibla system för medborgarinitiativ.

Virossa kansalaisaloitteet käsitellään jopa kolme kertaa nopeammin kuin Suomessa – Sitra vertaili Suomen ja Viron kansalaisaloitejärjestelmiä21.3.2024 07:12:21 EET | Tiedote

Virossa kansalaisaloitteet käsitellään sovitussa määräajassa ja aloitteiden etenemistä on kätevä seurata yhden palvelun kautta. Suomessa kansalaisaloitteiden suosio kasvaa, mutta järjestelmässämme on kehittämisen varaa. Sitran selvityksen mukaan Suomi voisi oppia Viron joustavasta kansalaisaloitejärjestelmästä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye