Pirkanmaan ELY-keskus

Päällystemäärässä kolmanneksen vähennys viimevuotiseen – Pirkanmaalla valmistaudutaan päällystystöiden käynnistymiseen

Jaa

Maanteiden päällystäminen käynnistyy Pirkanmaalla toukokuun alussa. Töiden painopiste on vilkkaimmin liikennöidyillä ja samalla myös nopeimmin urautuvilla valtatieosuuksilla.

Maanteitä päällystetään Pirkanmaalla tänä kesänä noin 230 kilometriä. Uusiopäällysteen osuus siitä on noin 120 kilometriä ja uutta päällystelaattaa tehdään noin 80 kilometriä. Näiden lisäksi noin 30 kilometrille tehdään perusteellisempi rakenteen parantaminen. Päällystettyjen teiden määrässä jäädään viimevuotisesta tasosta noin kahteen kolmasosaan. Silloin maanteitä päällystettiin Pirkanmaalla noin 350 kilometriä. 

Päällystystyöt käynnistyvät näillä näkymin toukokuun alussa vapun jälkeisellä viikolla Pirkanmaan keskeisillä valtatieosuuksilla. Uutta päällystettä tulee kaikille pitkämatkaista liikennettä maakunnassa välittäville valtateille, sillä vilkkaasti liikennöityinä ne myös kuluvat eniten. Päällystepituudesta noin 54 % tehdään päätieverkolla, jonka pituus on vajaa kolmannes kaikkien päällystettyjen teiden pituudesta.

Merkittävimpiä päällystyskohteitamme ovat:
- Valtatie 3 Hämeenlinna–Tampere-moottoritie, useita eri kohteita
- Valtatie 11 Nokia–Kiikoinen, useita kohteita
- Valtatie 3 ja 9 Tampereen itäinen ja läntinen kehätie, useita eri kohteita
- Kantatie 65 Kyrönlahti–Kuru
- Maantie 13941 Valkeakoski–Sääksmäki, jalankulku- ja polkupyöräväylä
- Valtatie 12 Sastamalassa, Nokialla ja Pälkäneellä
- Valtatie 3 Parkanossa, pari kohdetta

Päällystystyöt on Pirkanmaalla jaettu neljään eri urakkaan, joista kolme on kilpailutettu: Uusiopäällysteet, laattaurakka ja rakenteen parantamisurakka. Neljäs urakka tulee koostumaan eduskunnan päättämistä jakovarahankkeista ja edellisvuoden saldoista osoitetulla lisärahoituksella toteutettavista uusista kohteista. Niiden suunnittelu on vielä kesken.

Merkittävimpiä rakenteen parantamiskohteita ovat:
- Maantie 274 Parkano–Karvia välillä Parkano–Kovesjärvi
- Maantie 14371 Äijännevantie (jakovarakohde)
- Maantie 13087 Vesajärventien päällystäminen vuonna 2020 puretun jakson osalta (jakovarakohde)
- Maantie 14353 Uittosalmentie (jakovarakohde)

Huonokuntoisten teiden määrä jatkaa kasvuaan

Tämän vuoden päällystysmäärät riittävät vain pääteiden kunnon ylläpitämiseen. Muun tieverkon kunto tulee entisestään heikkenemään. Päällystysmäärien tulisi Pirkanmaalla pysytellä reilussa 350 kilometrissä, jotta päällysteitä voitaisiin korjata edes sen verran, kuin niitä vuosittain rappeutuu. Lisäksi vuosien saatossa kertynyttä korjausvelkaa ei käytössä olevalla rahoituksella voida poistaa: Viime vuoden päällystystöiden jälkeen huonokuntoisia päällysteitä jäi vielä korjaamatta 574 kilometriä eli noin 15 % kaikista päällystetyistä teistämme. Juuri päällysteen huonon kunnon takia maantiellä 130 ja valtatie 3:lla, 11:lla ja 12:lla, yhteensä 37 kilometrin matkalla, jäi voimaan matalampi talviajan nopeusrajoitus siihen saakka, kunnes huonokuntoiset tiejaksot on kesän aikana päällystetty.

Vähäinen päällystysrahoitus tarkoittaa, että vähäliikenteisillä teillä korjausmahdollisuudet rajoittuvat paikkauksiin. Päällysteiden purkamisiltakaan tuskin vältytään, jos huonokuntoisimpien kohteiden paikkauskustannukset nousevat kohtuuttomiksi. Mitään purkamiskohteita ei kuitenkaan toistaiseksi ole päätetty.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylläpitovastaava
Tomi Keisala
Pirkanmaan ELY-keskus
Puhelin 0295 036 289

Ylijohtaja
Juha Sammallahti
Pirkanmaan ELY-keskus
Puhelin 0295 036 210

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Iso-Längelmävedellä ja Iso-Tarjannevedellä vedenkorkeudet lähes huipussaan - säännöstellyistä järvistä Näsijärven, Pyhäjärven ja Vanajaveden vedenpinnat nousevat vielä kesäkuussa29.4.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Pirkanmaan suurilla luonnontilaisilla järvillä vedenkorkeudet ovat jo lähes huipussaan ja lähtevät viimeistään toukokuun puolessa välissä laskuun. Pienemmillä järvillä huippu on pääasiassa ohitettu ja vedenpinnat ovat jo siirtyneet kesäiseen laskusuuntaansa. Säännöstellyissä järvissä vedenkorkeuden nousu jatkuu toukokuun ajan. Kauvatsanreitillä vettä juoksutetaan poikkeusluvan turvin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme