Lapin ELY-keskus

Päällystystyöt alkavat Lapissa kesäkuussa

Jaa

Päällystystyöt käynnistyvät Lapissa kesäkuun aikana ja ne valmistuvat syyskuun loppuun mennessä. Tänä kesänä päällystetään Kemissä, Rovaniemen seudulla, Itä-Lapissa ja Kittilässä. Huonokuntoisia päällysteitä uusitaan noin 150 kilometrin matkalta. Kevyen liikenteen väyliä päällystetään 8,6 kilometrin matkalla.

Päällystystyö valtatiellä 4 Muurolan kohdalla vuonna 2020.
Päällystystyö valtatiellä 4 Muurolan kohdalla vuonna 2020.

Valtatiellä 4 uudelleen päällystetään Kemin moottoritietä pohjoiseen menevällä suunnalla oikeanpuoleinen ajokaista Karsikosta Ristikankaalle, pituus n. 12 km. Valtatiellä 4 uudelleen päällystetään yhteysvälit Jaatilasta Muurolaan sekä Napapiiriltä Vikajärvelle. Uudelleen päällystyksiä tehdään valtatiellä 4 yhteensä 44 km:n matkalla. Rovaniemellä kantatiellä 79 tehdään uudelleen päällystys Ylikylän ja Sinetän välisellä osuudella. Kantatiellä 82 päällystetään Vikajärveltä Lautavaaraan sekä Sallassa Joutsijärveltä Kursuun.

Kemissä tehdään päällystyksen parantamisia maantiellä 920 Ajoksentiellä, Ajoksentien kevyen liikenteen väylällä sekä Ristikankaan ja Ajoksen eritasoliittymissä. Keminmaassa uudelleen päällystetään Jokisuun ja Laurilan eritasoliittymät etelän suunnasta. Itä-Lapissa uudelleen päällystetään taajamaosuudet Sallassa ja Pelkosenniemellä.

Urakoitsijoina toimivat Peab Industri Oy ja Skanska Industrial Solutions Oy.

Vuoden 2021 pisimmät päällystyskohteet Lapin maakunnan alueella ovat:

  • Valtatie 4 Karsikko-Ristikangas, noin 12 km
  • Valtatie 4 Jaatila-Muurola, noin 13 km
  • Valtatie 4 Napapiiri-Vikajärvi, noin 19 km
  • Kantatie 79 Ylikylä-Sinettä, noin 15 km
  • Kantatie 82 Joutsijärvi-Kursu, noin 13 km
  • Maantie 9552 Kotakumpu-Rouravaara, noin 28 km

Päällystämiseen, urapaikkauksiin ja tiemerkintöihin käytetään tänä vuonna yhteensä noin 12,6 M€. Rakenteenparantamistöitä tehdään tieverkolla noin 40 km matkalla, jolloin parannetaan tien rakenteen kantavuutta, leveyttä ja tasaisuutta.Tiestöllä paikataan myös uria ja reikiä sekä tehdään tiemerkintöjä. Päällystetyllä maantieverkolla oleviin urien ja reikien korjauksiin käytetään rahoituksesta noin 1 M€.

Vuosittain ylläpidetään valta- ja kantateiden ajoratamerkintöjä noin 1900 kilometrin matkalla ja kaikki pienmerkinnät. Tiemerkintöihin käytettävä määräraha on tänä vuonna noin 1 M€.

Päällystys- ja tiemerkintäkohteissa noudatettava erityistä varovaisuutta

Päällystys- ja tiemerkintätyöt tehdään yleensä liikenteen seassa, joten autoilijoiden toivotaan noudattavan työmailla erityistä varovaisuutta ja huomioimaan kohteen nopeusrajoitukset. Päällystystyömaiden liikenneturvallisuutta parannetaan käyttämällä saattoautoa pisimmillä päällystyskohteilla. Tietyömaiden liikennevalojen ollessa punaisena, saattoauto ajaa autoletkan eteen ja valon vaihduttua vihreäksi saattoauto ajaa sallittua nopeutta tietyömaan ohi autoletka perässään. Työkohteen ohittamisen jälkeen saattoauto ajaa tien sivuun ja päästää autoletkassa olevat jatkamaan matkaansa.

Tiemerkintäkone on ohitettava riittävän etäältä ja erityistä varovaisuutta noudattaen. Tiellä olevat itsestään haihtuvat vaahtohattarat tai tielle asetetut muovikeilat varoittavat autoilijaa tuoreesta tiemerkinnästä. Vastamaalatulle viivalle ei saa ajaa, sillä tuore maali tarttuu helposti auton kylkiin ja on vaikeasti poistettavissa. Autoilijan tulee muistaa noudattaa myös tiemerkintäajoneuvojen valo-opasteita.

Tietoa päällystys- ja muista tietöistä saa Liikennetilannepalvelusta https://liikennetilanne.tmfg.fi/ sekä Tienkäyttäjän linjalta numerosta 0200 2100.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

projektipäällikkö Jesse Kananen, puh. 0295 037 020, jesse.kananen(at)ely-keskus.fi
ylläpitovastaava Ari Kärkkäinen, puh. 0295 037 237, ari.karkkainen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Päällystystyö valtatiellä 4 Muurolan kohdalla vuonna 2020.
Päällystystyö valtatiellä 4 Muurolan kohdalla vuonna 2020.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lapin jokien tulvahuiput ohitettu, Tornionjoen ja Ounasjoen virtaamat nousivat viime kevään lukemiin26.5.2021 09:18:35 EEST | Tiedote

Lapin jokien virtaamat saavuttivat kevään huippunsa viime viikon lopulla. Lämmin sää sulatti lumet nopeasti ja vesisateet vauhdittivat jokien virtaamien kasvua. Ounasjoen vedenpinta nousi Kittilässä lähelle vahinkorajaa kuten viime keväänäkin, vaikka lumimäärä oli huomattavasti pienempi. Tornionjoen tulvahuippu oli selvästi tavanomaista korkeampi. Suuremmilta tulvavahingoilta on vältytty tänä keväänä.

Lapin työttömyys on vähentynyt selvästi viime kevään korkeista lukemista25.5.2021 08:50:45 EEST | Tiedote

Työttömyys on vähentynyt Lapissa selvästi viime kevään korkeista lukemista, mutta työttömiä oli edelleen 2 100 enemmän kuin vuoden 2019 huhtikuussa. Lisäksi pitkäaikaistyöttömyys on kasvussa. Työttömiä oli huhtikuussa kaikissa Lapin kunnissa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työvoiman kysynnässä näkyy rakentaminen. Työttömyyden väheneminen on jatkunut toukokuun aikana.

Lapin jokien virtaamat monin paikoin huipussaan viikonvaihteessa, Kittilässä vahinkoraja saattaa ylittyä21.5.2021 14:46:00 EEST | Tiedote

Lapin jokien virtaamat ovat monin paikoin huipussaan viikonvaihteessa. Kittilässä Ounasjoen vahinkoraja saattaa ylittyä lähipäivinä, jolloin rantarakennukset ovat vaarassa kastua. Laitureiden ja veneiden kiinnitykset kannattaa varmistaa. Veden ennustetaan nousevan lauantaihin tai mahdollisesti sunnuntaihin asti. Tornionjoessa tavanomaista korkeampi huippu saavutetaan todennäköisesti ensi viikon alkupuolella. Ivalojoen virtaama on juuri kääntynyt laskuun. Tulvan lopullinen suuruus riippuu aina sademäärästä ja lämpötilasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme