Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ryMaa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Pääsiäisen ruokajuhla kutsuu yhteiseen ruokapöytään 

Jaa
Aurinko ja valo taittavat talven selän pääsiäisenä. Pääsiäisen vapaat mahdollistavat hetken hengähdyksen, yhdessäolon perheen ja ystävien kanssa ja kiireettömän ruuanlaiton. Tänä keväänä pääsiäispöydässä yhdistellään vanhaa ja uutta. Huippulaadukkaat, turvalliset, vastuulliset ja maistuvat suomalaiset raaka-aineet sopivat moneen. Kokoa rento tai juhlava pöytä, pitäydy perinteisessä menussa tai yllätä jollakin uudella. Ilahduta kahvivieraita makealla herkulla tai kokeile paistin kypsennystä.
Kuva: Henri Uotila. Resepti Heidi Siivonen
Kuva: Henri Uotila. Resepti Heidi Siivonen

Itse tehden raaka-aineista syntyy monipuolinen juhlapöytä kohtuullisin kustannuksin. Kutsu yhteiseen pöytään iso porukka tai muutama hyvä ystävä. Tai nautiskele hyvästä ruuasta oman perheen kesken. Kevät ansaitsee oman juhlansa!  

Suomessa tuotetaan 1,2 miljoonaa kiloa laadukasta lampaanlihaa vuodessa, ja sitä on saatavilla ympäri vuoden, ei vain pääsiäisenä. Vikkeläjalkainen lammas on hyvä ympäristönhoitaja, joka pitää pusikot ja pajukot kurissa. Lampaasta saadaan lihan lisäksi myös villatuotteita, kuten käsityölankoja. 

Lammasruuan valmistus ei ole vaikeaa tai monimutkaista. Juhlapöytään sopivat paistin lisäksi kotimaisilla yrteillä reilusti maustetut juhlapyörykät, joiden avulla nirsoinkin juhlavieras voi tutustua lampaan maukkaaseen makuun.  
 
Perinteiden ystävä valmistaa pääsiäispöytään herkullisen naudan paahtopaistin, joka yllättää helppoudellaan. Pienten esivalmistelujen jälkeen uuni hoitaa kypsennyksen. 

-        Naudan tai lampaan paisti kannattaa jättää rohkeasti puolikypsän pinkiksi. Kotimainen, laadukas liha on parhaimmillaan herkullisen roseena, vinkkaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen. 

Liharuokien kylkeen tai niiden sijasta pääsiäispöytään voi valmistaa näyttävää perunakakkua, mahtavan kauniita uunijuureksia, raikasta salaattia, hehkuvan vihreää ja monikäyttöistä hernedippiä ja erilaisia kastikkeita. 

Pääsiäisen raikkaassa menussa tuoreilla yrteillä on monta käyttökohdetta. Kotimaiset yrtit ovat mahtavan makuisia ja huippulaadukkaita. Yrttejä voi napsia suoraan ruukusta tai käyttää makuna kypsennettävissä ruuissa. 

-        Yrtit tuovat ruokaan täyteläistä, monivivahteista makua, jolloin suolan käyttöä voi vähentää, kertoo Siivonen. 

Tuttujen persiljan ja tillin lisäksi Siivonen kehottaa kokeilemaan rohkeasti uusiakin makuja. 

-         Kotimaisten yrttien valikoima on kattava. Minttu ja lehtipersilja sopivat erinomaisesti lampaanlihan makupariksi. Rosmariini ja timjami maustavat paistin. Lähes mistä tahansa tuoreyrtistä ja raikkaista hapanmaitotuotteista syntyy herkullinen kastike kasviksille tai vaikkapa lihapullille.

 Uutta kasvukautta odotellessa hyvät maut löytyvät vielä varastoista, joissa kotimaisia juureksia ja perunoita riittää kesän satoon saakka. Oikein säilytetyt perunat ja juurekset ovat napakoita ja maistuvia aina uuteen satoon saakka. 

Kannattaa muistaa myös pakastimen aarteet. Itsesäilötyt marjat tai pakastealtaasta löytyvät pirteät herneet. Myös pakastealtaalla kotimaisen ruuan tunnistaa tutusta Hyvää Suomesta -merkistä. Yrttiruukuissa, kasviksissa ja vihanneksissa kotimaisuuden takaa tuttu Sirkkalehti-merkki. 

Pääsiäisen kauneimmat kukat ovat myös kotimaisia. Kauniisti kotimaiset narsissit, tulppaanit tai vaikkapa helmililjat kasvatetaan Suomessa. Kotimaiset kukat ovat tuoreita, laadukkaita ja kestäviä, eivätkä ne joudu kärsimään pitkistä kuljetusmatkoista. Suomessa kukkia viljellään yli 400 puutarhalla.   

Katso pääsiäisen ruokareseptit sivuiltamme https://www.mtk.fi/paasiainen. Reseptit ovat vapaasti käytettävissä. 

Lisätiedot: Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 0405688802, heidi.siivonen(at)mtk.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Henri Uotila. Resepti Heidi Siivonen
Kuva: Henri Uotila. Resepti Heidi Siivonen
Lataa
Kuva: Henri Uotila. Resepti Heidi Siivonen
Kuva: Henri Uotila. Resepti Heidi Siivonen
Lataa
Kuva: Henri Uotila. Resepti Heidi Siivonen
Kuva: Henri Uotila. Resepti Heidi Siivonen
Lataa
Kuva: Henri Uotila. Resepti Heidi Siivonen
Kuva: Henri Uotila. Resepti Heidi Siivonen
Lataa
Kuva: Henri Uotila. Resepti Heidi Siivonen
Kuva: Henri Uotila. Resepti Heidi Siivonen
Lataa
Kuva: Henri Uotila. Resepti Heidi Siivonen
Kuva: Henri Uotila. Resepti Heidi Siivonen
Lataa
Kuva: Henri Uotila. Resepti Heidi Siivonen
Kuva: Henri Uotila. Resepti Heidi Siivonen
Lataa
Kuva: Henri Uotila. Resepti Heidi Siivonen
Kuva: Henri Uotila. Resepti Heidi Siivonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Maanviljelijät ja metsänomistajat osoittivat tyytymättömyytensä EU-komissiolle - Europarlamentaarikot ottivat suomalaisten huolet vastaan Brysselissä1.6.2023 17:08:55 EEST | Tiedote

MTK oli mukana torstaina 1.6. Brysselissä järjestetyssä mielenilmauksessa, jossa Euroopan maataloustuottajien järjestöt osoittivat tyytymättömyytensä EU-komission sekavaa lainsäädäntö- ja asetusvalmistelua kohtaan. Päivän aikana europarlamentaarikot kuulivat myös suoraan tuottajilta, miten Brysselin päätökset erityisesti ennallistamislainsäädännöstä heijastuvat suoraan Euroopan huoltovarmuuden selkärankaan, eli ruuantuotantoon ja metsätalouteen.

Maidontuotannon myyntitulot maitotiloilla Suomessa yli miljardi euroa – vastuullisuus maidontuotannossa korostuu1.6.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänään 1.6. vietetään Maailman maitopäivää. Suomen maaseudun elinvoiman kannalta 4500 maitotilalla on merkittävä rooli. Viime vuonna maidontuotannon myyntitulot maitotiloilla ylittivät miljardin euron rajan. Maitoalalla vastuullisuus nähdään pitkän aikavälin menestystekijänä, ja eläinten hyvinvointi on yksi keskeisimmistä vastuullisuuden osatekijöistä. Esimerkkinä jo toteutetusta vastuullisuustyöstä mainittakoon maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen nautojen terveydenhuollon seurantajärjestelmä, Naseva, joka kattaa yli 95 % maitotiloista.

EU-komissio syvällä ymmärtämättömyyden suossa – MTK ja SLC vetoavat päättäjiin 1. kesäkuuta Brysselissä järjestettävässä mielenilmaisussa30.5.2023 13:07:28 EEST | Tiedote

MTK ja SLC vetoavat EU-päättäjiin, jotta nämä palauttaisivat realismin käsittelyssä oleviin ja käsittelyyn tuleviin asioihin. Parlamentin ja neuvoston tulee näyttää hakoteillä olevalle komissiolle kaapin paikka. Sinänsä hyvät tavoitteet romuttuvat ideologisen ja jäsenmaita kuuntelemattoman asenteen takia. Etenkin EU:n ennallistamisasetus on palautettava valmisteluun.

MTK kirjelmöi ministeriötä metsäkatoasetuksesta: Valtion annettava nopeasti takeet tiloille, joihin asetus jo iskee29.5.2023 11:58:39 EEST | Tiedote

MTK vaatii valtiolta nopeasti takeita tuotannon jatkosta nautatiloille, joiden investointeja EU:n metsäkatoasetus saattaisi takautuvasti koskea. Asetuksen tulkinnasta riippuen vuoden 2020 jälkeen toteutetut tai aloitetut naudanlihan tuotantoon liittyvät investoinnit olisivat asetuksen vastaisia, mikäli niiden toteuttaminen on vaatinut metsänraivausta. Tulkinta tekisi myös tilojen tuotteista markkinakelvottomina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme