Pääsiäisen ruokajuhla kutsuu yhteiseen ruokapöytään

Itse tehden raaka-aineista syntyy monipuolinen juhlapöytä kohtuullisin kustannuksin. Kutsu yhteiseen pöytään iso porukka tai muutama hyvä ystävä. Tai nautiskele hyvästä ruuasta oman perheen kesken. Kevät ansaitsee oman juhlansa!
Suomessa tuotetaan 1,2 miljoonaa kiloa laadukasta lampaanlihaa vuodessa, ja sitä on saatavilla ympäri vuoden, ei vain pääsiäisenä. Vikkeläjalkainen lammas on hyvä ympäristönhoitaja, joka pitää pusikot ja pajukot kurissa. Lampaasta saadaan lihan lisäksi myös villatuotteita, kuten käsityölankoja.
Lammasruuan valmistus ei ole vaikeaa tai monimutkaista. Juhlapöytään sopivat paistin lisäksi kotimaisilla yrteillä reilusti maustetut juhlapyörykät, joiden avulla nirsoinkin juhlavieras voi tutustua lampaan maukkaaseen makuun.
Perinteiden ystävä valmistaa pääsiäispöytään herkullisen naudan paahtopaistin, joka yllättää helppoudellaan. Pienten esivalmistelujen jälkeen uuni hoitaa kypsennyksen.
- Naudan tai lampaan paisti kannattaa jättää rohkeasti puolikypsän pinkiksi. Kotimainen, laadukas liha on parhaimmillaan herkullisen roseena, vinkkaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Liharuokien kylkeen tai niiden sijasta pääsiäispöytään voi valmistaa näyttävää perunakakkua, mahtavan kauniita uunijuureksia, raikasta salaattia, hehkuvan vihreää ja monikäyttöistä hernedippiä ja erilaisia kastikkeita.
Pääsiäisen raikkaassa menussa tuoreilla yrteillä on monta käyttökohdetta. Kotimaiset yrtit ovat mahtavan makuisia ja huippulaadukkaita. Yrttejä voi napsia suoraan ruukusta tai käyttää makuna kypsennettävissä ruuissa.
- Yrtit tuovat ruokaan täyteläistä, monivivahteista makua, jolloin suolan käyttöä voi vähentää, kertoo Siivonen.
Tuttujen persiljan ja tillin lisäksi Siivonen kehottaa kokeilemaan rohkeasti uusiakin makuja.
- Kotimaisten yrttien valikoima on kattava. Minttu ja lehtipersilja sopivat erinomaisesti lampaanlihan makupariksi. Rosmariini ja timjami maustavat paistin. Lähes mistä tahansa tuoreyrtistä ja raikkaista hapanmaitotuotteista syntyy herkullinen kastike kasviksille tai vaikkapa lihapullille.
Uutta kasvukautta odotellessa hyvät maut löytyvät vielä varastoista, joissa kotimaisia juureksia ja perunoita riittää kesän satoon saakka. Oikein säilytetyt perunat ja juurekset ovat napakoita ja maistuvia aina uuteen satoon saakka.
Kannattaa muistaa myös pakastimen aarteet. Itsesäilötyt marjat tai pakastealtaasta löytyvät pirteät herneet. Myös pakastealtaalla kotimaisen ruuan tunnistaa tutusta Hyvää Suomesta -merkistä. Yrttiruukuissa, kasviksissa ja vihanneksissa kotimaisuuden takaa tuttu Sirkkalehti-merkki.
Pääsiäisen kauneimmat kukat ovat myös kotimaisia. Kauniisti kotimaiset narsissit, tulppaanit tai vaikkapa helmililjat kasvatetaan Suomessa. Kotimaiset kukat ovat tuoreita, laadukkaita ja kestäviä, eivätkä ne joudu kärsimään pitkistä kuljetusmatkoista. Suomessa kukkia viljellään yli 400 puutarhalla.
Katso pääsiäisen ruokareseptit sivuiltamme https://www.mtk.fi/paasiainen. Reseptit ovat vapaasti käytettävissä.
Lisätiedot: Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 0405688802, heidi.siivonen(at)mtk.fi
Avainsanat
Kuvat








Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Hallitus ottaa vastuuta huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta24.4.2025 11:24:15 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus sai valtion tulevien vuosien taloutta linjaavan kehysriihensä valmiiksi keskiviikkoiltana. Hallitus on lupaustensa mukaisesti keventämässä elinkeinotoiminnan kasvua rajoittavaa normitaakkaa. MTK pitää tärkeänä, että hallitus nosti riihessään keskeiseen osaan myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan.
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme