Pääsiäisenä kokataan kotimaisia herkkuja – kurkkaa reseptit ja kokeile jotain uutta

Kotimainen liha on juhlapöydän tähti. Lampaanliha on pääsiäisen herkku, mutta lampaan lisäksi maistuvaa juhlaruokaa syntyy esimerkiksi kotimaisesta broilerista, naudasta tai possusta. Näiden lisäksi Suomessa kasvatetaan myös laadukasta kalkkunanlihaa. Kalkkunat kasvatetaan halleissa, joissa niillä on tilaa liikkua ja lattialla on kuopsutettavaa materiaalia sekä sopivia virikkeitä uteliaille eläimille tutkittavaksi.
- Kalkkuna on proteiinirikasta ja vähärasvaista. Miedon makuista lihaa on helppo käsitellä ja kypsentää. Kalkkunaleikkeleet ovat monelle tuttuja, mutta pääsiäispöytään sopii juhlava, kokonainen kalkkunanfilee, joka on näyttävää ja muuntautuvaa tarjottavaa, sanoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Lammas on perinteinen pääsiäisruoka. Suomessa tuotetaan 1,4 miljoonaa kiloa laadukasta lampaanlihaa vuodessa, ja sitä on saatavilla ympäri vuoden, ei vain pääsiäisenä. Vikkeläjalkainen lammas on hyvä ympäristönhoitaja, josta saadaan lihan lisäksi myös villoja ja taljoja.
- Perinteisen lampaanpaistin tai makoisan kalkkunan kylkeen valmistuvat uunissa täyteläiset valkosipuliperunat juhlan kunniaksi kuohukermassa kypsyen sekä aurinkoiset uunijuurekset. Jos liha ei maistu, tai haluat kokeilla jotakin uutta, on kotimainen härkäpapu tutustumisen arvoinen tuote. Pääsiäisenäkään ruuanlaiton ei tarvitse olla vaikeaa tai monimutkaista. Pilkkomisen ja kuorimisen jälkeen uuni hoitaa loput.
Leivonta on mukavaa kotipuuhaa, jonka lopputulos palkitsee. Pääsiäisen perinteiset leivonnaiset rikastuvat rahkalla, tuorejuustolla, voilla, kermalla ja kananmunilla. Juustot ovat näyttävää tarjottavaa myös salaateissa tai juustotarjottimella. Kotimaisten maitotuotteiden valikoima on valtava, ja erikoisruokavaliotuotteilla valmistuu tarvittaessa kaikille sopivia herkkuja.
- Leipominen on myös kivaa ja edullista yhteistä tekemistä. Lapset osaavat mitata ainesosia, kokeilla kananmunan rikkomista, sekoittaa taikinaa tai asetella koristeita kakun päälle. Täyteläisiin maitotuotteisiin kannattaa yhdistää raikkaita makuja kotimaisista marjoista, Siivonen vinkkaa.
Suomalainen ruokapöytä ja -kulttuuri on rikas. Pääsiäispöytään vaikuttaa idän ruokakulttuuri. Paaston jälkeen on lupa herkutella, kevät ansaitsee oman ruokajuhlansa. Uutta kasvukautta odotellessa hyvät maut löytyvät vielä varastoista, joissa kotimaisia juureksia ja perunoita riittää uuteen satoon saakka.
Kotimaiset salaatit, vihannekset, yrtit, marjat ja maukkaat hillot raikastavat aterian. Laadukkaat, kotimaiset lihat ja maitotaloustuotteet ovat jäljitettäviä, antibiootittomia ja vastuullisesti tuotettuja. Kaupassa kotimaisen tuotteen tunnistat Hyvää Suomesta- merkistä tai Sirkkalehti-merkistä.
Pääsiäisen herkulliset reseptit: 
Aurinkoiset kasvikset
Kalkkunapaisti
Lammaspaisti
Marinoidut härkäpavut
Pääsiäisen maalaissalaatti
Tyrnijuustokakku
Valkosipuliperunat
Reseptit nettisivuillamme https://www.mtk.fi/-/paasiaisena_kotimaista
Reseptit: Heidi Siivonen, MTK
Kuvat ovat vapaasti käytettävissä
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Luonnonarvokauppa tarjoaa uusia mahdollisuuksia maanomistajille – MTK ja metsänhoitoyhdistykset mukana kehittämässä kasvavaa markkinaa30.10.2025 14:20:46 EET | Tiedote
Maa- ja metsätalousministeriön tilaama Pellervon taloustutkimuksen (PTT) selvitys luonnonarvokaupan kehittämismahdollisuuksista tuo esiin merkittäviä mahdollisuuksia maanomistajille ja koko maa- ja metsätalouden arvoketjulle. Selvityksen mukaan luonnonarvokauppa voi tulevaisuudessa monipuolistaa tulonlähteitä, vahvistaa elinkeinojen resilienssiä ja edistää luonnon monimuotoisuuden turvaamista.
Selvitys: Maanomistajan asema harmaan suojelun kaavoituksessa vaatii selkeytystä30.10.2025 13:42:44 EET | Tiedote
Professori Martti Häkkäsen tuore oikeudellinen selvitys, nostaa esiin merkittäviä epäselvyyksiä metsien käytön rajoituksista kaavoituksessa – ilmiöstä, jota kutsutaan harmaaksi suojeluksi. Selvityksen mukaan nykyinen sääntely ja käytännöt jättävät maanomistajan aseman epävarmaksi ja oikeusturvan puutteelliseksi.
Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon metsäasiantuntija Panu Karhu on Vuoden Kymppi30.10.2025 10:20:35 EET | Tiedote
Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon metsäasiantuntija Panu Karhu on valittu metsänhoitoyhdistystenVuoden Kympiksi. Ehdotuksia Vuoden Kympiksi annettiin 86 kappaletta. Vuoden Kymppi on MTK:n metsäjohtokunnan myöntämä tunnustus ansiokkaasta metsänomistajien etujen ajamisesta sekä metsänomistajaorganisaation jäsenten ja muiden metsänomistajien palvelusta.
MTK:n Tiirola: Puumarkkinat jäähtyivät, mutta edunvalvonta käy kuumana – "Pitkäjänteisen työn tulos näkyy"30.10.2025 09:31:09 EET | Tiedote
MTK:n metsävaltuuskunnan kokouksessa 30.10.2025 Mikko Tiirola varoitti puumarkkinoiden nopeista muutoksista ja kehotti metsänomistajia tarkkaavaisuuteen. Puumarkkinoiden turbulenssin keskellä, onnistumiset metsänomistajien edunvalvonnassa luovat uskoa tulevaisuuteen.
Metsänhoitoyhdistykset kehittävät luonnonhoitopalveluja metsänomistajille29.10.2025 08:15:00 EET | Tiedote
Metsänhoitoyhdistys-ketjussa luodaan asiakaslähtöisiä palvelumalleja soiden ennallistamiseen ja kosteikkojen toteuttamiseen. Pilotin tarkoituksena on kerätä kokemuksia ja kehittää palvelumallia vaiheittain, jotta metsänhoitoyhdistyksiin syntyy toimiva, vaikuttava ja taloudellisesti kestävä tapa tuottaa luonnonhoitoa osana arjen palveluita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme








