Energiavirasto

Päästökaupan huutokauppatulot ennätyskorkealla - jatkossa huutokaupattava päästöoikeusmäärä vähenee

Jaa

Suomelle kertyi kuluneena vuonna tuloja päästöoikeuksien huutokaupoista yhteensä 251,8 miljoonaa euroa. Historiallisen suuret tulot ovat seurausta kohonneesta päästöoikeuden hinnasta: elokuusta lähtien kauppaa on käyty 20 euron tuntumassa, kun vielä vuoden alussa hinta oli 8 eurossa.

Päästöoikeuksia huutokaupattiin EEX-pörssin kautta yhteensä 144 kertaa, joista neljä koski lentoliikenteen päästöoikeuksia.

Vuonna 2019 huutokaupattava päästöoikeuksien määrä tulee laskemaan edeltävien vuosien tasosta huomattavasti. Syynä tähän on markkinavakausvaranto, EU:n laajuinen mekanismi, missä osa huutokaupattavista päästöoikeuksista siirretään perustettuun varantoon liikkeelle laskun sijaan. Menettelyn tavoitteena on pienentää tulevina vuosina päästöoikeuksien tarjontaa markkinoilla ja sitä kautta vähentää päästöoikeuksien ylijäämää.

EU komission vastuulla on laskea varantoon siirrettävä päästöoikeusmäärä. Toukokuussa 2018 EU komissio julkaisi tiedon  kuinka paljon päästöoikeuksia varantoon tullaan siirtämään 1.- 8.2019 välisenä aikana. Jatkossa, vuoden 2019 jälkeen, varantoon siirrettävä määrä määritellään aina ajanjaksolle syyskuu-elokuu.

Täsmälliset määrät huutokaupattavista päästöoikeusmääristä ja ajankohdista julkaisee huutokaupat toteuttava pörssi huutokauppakalenterissa, minkä tulee noudattaa kalenterivuotta. Näin ollen vuoden 2019 huutokauppakalenterissa on huomioitu varantoon siirtyvä osuus elokuuhun saakka mutta loppuvuoden osalta huutokaupattavia määriä tullaan päivittämään, kun EU komissio on julkaissut uuden tiedon varantoon siirrettävästä päästöoikeusmäärästä. Päivitetyn huutokauppakalenterin julkaisusta vastaa EEX-pörssi.

Suomen huutokauppakalenterin mukainen osuus vuoden 2019 päästöoikeuksista on 11,2 miljoonaa EUA:ta mutta kokonaismäärä tulee siis laskemaan. Lentoliikenteen päästöoikeuksia huutokaupataan Suomen puolesta 103 000.    

Vuoden 2019 huutokaupat käynnistyvät 7.1.2019. Tiedot toteutuneista huutokaupoista löytyvät Energiaviraston kotisivuilta sekä huutokaupat toteuttavan EEX-pörssin kotisivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Markkina-asiantuntija Anna-Maija Sinnemaa, anna-maija.sinnemaa@energiavirasto.fi, puh 029 5050 068.

Kuvat

Päästökaupan huutokauppatulot 2012-2018
Päästökaupan huutokauppatulot 2012-2018
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Energiavirasto
Energiavirasto
Lintulahdenkuja 4
00530 HELSINKI

029 5050 000http://www.energiavirasto.fi

Energiavirasto toimeenpanee ilmasto- ja energiapolitiikkaa. Virasto edistää ja valvoo energiamarkkinoita, päästöjen vähentämistä, energiatehokkuutta sekä uusiutuvan energian käyttöä. Toimimme työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Energiavirasto

Päästöoikeuden hinnannousu ohjaa uusiutuvan energian edistämistä22.1.2019 08:00:00 EETTiedote

Sähkön ja päästöoikeuksien hinnannousun taustalla vaikuttaa monien muiden tekijöiden ohella EU:n ja Suomen ilmastopolitiikka. Hinnannousun seurauksena uusiutuvan energian syöttötariffien tukitasot ovat romahtaneet. Syöttötariffijärjestelmään ei enää hyväksytä uusia voimaloita ja jatkossa tukien tulee perustua kilpailuun. Energiavirasto käsittelee parhaillaan uusiutuvan energian tarjouskilpailun tarjouksia.

Energiavirasto hakee energianeuvojia maakuntiin11.1.2019 14:47:19 EETTiedote

Mediatiedote 11.1.2019. Energiavirasto hakee alueellisen energianeuvonnan toteuttajia maakuntiin. Alueellisen energianeuvonnan tavoitteena on antaa puolueetonta tietoa energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämiseen. Energianeuvonnalla pyritään sekä laajentamaan tietoutta energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämisen keinoista että tuomaan energianeuvontaa helposti kohderyhmien - kuluttajien, kuntien ja pk-yrityksien - saataville kussakin maakunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme