Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Päätöstiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 16.6.2020

Jaa

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 16.6. päätöstiedote on julkaistu kaupungin verkkosivuilla. Lautakunta päätti muun muassa periä takaisin Helsingfors Skridskoklubb rf – Helsingin Luistinklubi ry:n vuoden 2018 toiminta-avustuksen 27 663 euroa ja tilankäyttöavustuksen 29 758 euroa eli yhteensä 57 421 euroa. Lautakunta valitsi kaupunginmuseon museonjohtajan virkaan filosofian maisteri Reetta Heiskasen.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan seuraava kokous järjestetään 25.8.2020

Asia 3: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi Kruunuvuoren palvelurakennukseen sijoittuvien liikuntahallin ja nuorisotilojen tarveselvityksen. Lautakunta korosti, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida nuorten, asukkaiden ja henkilöstön näkemykset tilojen kehittämisessä

Liikuntatilojen osalta hankkeessa rakennetaan kaksi palloilusalia sekä kuntosali ja puku- ja pesutiloineen ja muut tarvittavat tukitilat toimintaa varten. Liikuntatilat suunnitellaan pääsääntöisesti harraste- ja nuorisoliikunnan vaatimuksiin ja tiloja tulee voida hyödyntää liikuntatoimijoiden pienimuotoisten tapahtumien, kuten turnausten yhteydessä. Katsomollista salia hyödynnetään erityisesti ottelutapahtumissa, joten salien välillä pitää olla äänieritys. Toinen saleista toimii koulun liikuntatiloina

Nuorisotilojen osalta palvelukortteliin rakennetaan avoimeen ja ryhmätoimintaa sopiva tilaratkaisu, joka palvelee itsenäisesti tilaa käyttäviä vapaa kansalaistoiminnan toimijoita nuorisotyön omien toiminta-aikojen ulkopuolella. Lisäksi nuorisopalvelut hyödyntävät koulun, päiväkodin ja liikunnan tiloja omassa toiminnassaan kouluaikojen ulkopuolella.

Asia 4: HSK:lta peritään takaisin vuoden 2018 avustukset, 57 421 euroa

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan tiistaina 16.6. periä takaisin Helsingfors Skridskoklubb rf – Helsingin Luistinklubi ry:n vuoden 2018 toiminta-avustuksen 27 663 euroa ja tilankäyttöavustuksen 29 758 euroa eli yhteensä 57 421 euroa. Päätös syntyi äänestyksen tuloksena 10-3. Päätöksestä jätettiin yksi (1) eriävä mielipide.

Liikuntajaosto päätti kokouksessaan 9.6. periä takaisin 7 % HSK:n saamasta vuoden 2018 avustussummasta. Jaoston kokouksen jälkeen apulaispormestari Nasima Razmyar käytti otto-oikeuttaan ja otti päätöksellään 10.6., § 3 kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan käsiteltäväksi liikuntajaoston 9.6. § 13 tekemän Helsingfors Skridskoklubb rf – Helsingin Luistinklubi ry:n toiminta- ja tilankäyttöavustusten takaisinperintää koskevan päätöksen. Tänään 16.6. lautakunnan kokouksessa esitys sai vastaehdotuksen, jonka mukaan HSK:lta perittäisiin takaisin vuoden 2018 toiminta-avustuksesta 9 000 euroa ja tilankäyttöavustuksesta 9 000 euroa eli yhteensä 18 000 euroa. Takaisinperittävä summa olisi ollut noin kolmasosa seuran vuonna 2018 saamasta toiminta- ja tilankäyttöavustuksesta. Vastaehdotuksen mukaan määrän katsottiin olevan kohtuullinen avustusehtojen vastaiseen toimintaan suhteutettuna. Vastaehdotuksen mukaan määrän katsottiin olevan kohtuullinen avustusehtojen vastaiseen toimintaan suhteutettuna. Vastaehdotus sai lautakunnan äänestyksessä kolme (3) ääntä ja alkuperäinen esitys kymmenen (10) ääntä. 

Lautakunta perustelee koko vuoden 2018 avustussummien takaisinperintääliikunnan avustusten hakuohjeissa mainittujen hyvän hallintotavan ja Reilun Pelin periaatteiden noudattamatta jättämisellä.

Avustuksen myöntäjän ja avustuksen saajan välisessä asiassa ei ole kyse kurinpitomenettelystä, vaan siitä että seura ei ole toiminut eettisten periaatteiden mukaisesti.

Päätöksensä periä avustukset takaisin lautakunta perustaa avustusten yleisohjeeseen, joissa todetaan, että avustus on palautettava Helsingin kaupungille, jos avustuksen saaja ei ole noudattanut avustuspäätöksessä asetettuja ehtoja – tässä tapauksessa eettisiä sääntöjä ja urheilun Reilun pelin periaatteita - ja menettelyllä on katsottava olevan vähäistä suurempi merkitys.

HSK:lle myönnetyt avustukset vuosina 2018 ja 2019 
Helsingin kaupunki katsoo, että HSK ei ole noudattanut avustuspäätöksessä asetettua Reilun Pelin periaatteita koskevaa ehtoa vuoden 2018 osalta. Vuoden 2019 toiminnan osalta kaupunki katsoo, että HSK on vuoden 2019 aikana ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin saattaakseen toimintansa Reilun Pelin periaatteiden mukaiseksi, ja että takaisinperintään ei ole perusteita.

Takaisin peritään siten vuoden 2018 toiminta-avustus 27 663 euroa ja tilankäyttöavustus 29 758 euroa, eli yhteensä 57 421 euroa.

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto myönsi HSK:lle vuonna 2019 toiminta-avustusta 24 897 euroa ja tilankäyttöavustusta 44 402 euroa (23.4.2019, § 74 ja
§ 75).

HSK:lle myönnetyt avustukset vuonna 2020
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto myönsi 9.6.2020 kokouksessaan HSK:lle toiminta-avustusta 18 419 euroa ja tilankäyttöavustusta 46 090 euroa vuodelle 2020. Avustukset maksetaan avustuksen saajille yhdessä erässä päätöksenteon jälkeen.

Asia 10: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti, että kaupunginmuseon museonjohtajan virkaan valitaan filosofian maisteri Reetta Heiskanen. Hän aloittaa virassaan syksyn 2020 aikana. Päätös syntyi äänestyksen tuloksena 11-2. Kaupunginmuseota menestyksekkäästi vuodesta 2003 luotsannut Tiina Merisalo siirtyi 1.4.2020 Museoviraston pääjohtajan virkaan.

Helsingin kaupunki haki museonjohtajan tehtävään näkemyksellistä kulttuurialan asiantuntijaa mahdollistamaan museon henkilöstön kanssa Suomen toiseksi suosituimman museon kehitys ja kukoistus myös tulevaisuudessa. Museonjohtajan virka oli julkisesti haettavana 23.4.-11.5.2020. Määräajassa virkaan jätti hakemuksensa 43 henkilöä.

Reetta Heiskasen valintaa puoltaa työhistoria, joka osoittaa laajaalaista yleisjohtajuutta sekä esihenkilökokemusta museoalalta – myös valtakunnallisen vastuumuseon näkökulmasta – sekä kaupunkiorganisaatiokontekstista. Vertailussa muihin hakijoihin hänet asettaa etusijalle tasapainoisin osaamis- ja kokemusprofiili suhteessa avoimeen virkaan, näkemyksellinen yleisjohtajuus, oivallinen kyky konkretisoida Helsingille keskeisiä strategisia teemoja – kuten osallisuus, saavutettavuus ja vetovoimaisuus – museotyöllä edistettäviksi rohkeiksi ideoiksi. Vertailussa valintaa tukee myös lähityöhistorian osoittama kyky tavoitteelliseen uudistamiseen ja vastuulliseen talousjohtamiseen sekä vahvat näytöt hyvästä henkilöstöjohtamisesta mukaan lukien henkilöstön osaamisen kehittäminen.

Helsingin kaupunginmuseo on monella mittarilla menestyvä museo, jossa toiminnan keskiössä ovat asiakkaat ja kehityksen tekijöinä koko henkilöstö. Reetta Heiskasen osaaminen tukee erinomaisella tavalla museon tulevaisuuden kehitystä ja menestystä.

Yhteyshenkilöt

Essi Eranka
viestintä- ja markkinointipäällikkö
kulttuuri ja vapaa-aika, Helsingin kaupunki
essi.eranka@hel.fi
p. 040 5681369

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan digitalisaatio-ohjelman demotilaisuus29.9.2020 09:37:54 EESTTiedote

Syyskuun digidemo keskiviikkona 30.9. on Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan näyteikkuna osaamisen kehittämiseen, pedagogisiin palveluihin, verkkomaksamiseen ja erilaisiin liikuntaan ja tapahtumiin liittyviin ratkaisuihin. Nuorille on luvassa oman sivuston lisäksi paljon tapahtumatarjontaa ja nuorisotalojen digitaalinen jäsenkortti. Digidemoa voi seurata suorana Helsinki-kanavalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme