Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Päätöstiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 30.3.2021

Jaa

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 30.3. päätöstiedote on julkaistu kaupungin verkkosivuilla.

 • Kokouksen päätöstiedote 30.3.2021: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kulttuuri-ja-vapaa-aika-paatostiedotteet 

  Lautakunta hyväksyi muun muassa

  Asia 4: Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan toimintakertomus vuodelta 2020. 
  Kertomusvuosi 2020 oli kolmas toimialan kokonainen toimintavuosi ja se poikkesi täysin kaikista aiemmista vuosista. Syynä oli tammikuussa Suomenkin saavuttanut koronapandemia, joka rajoitti toimipaikkojen aukioloa tai piti ne suljettuina suurimman osan vuodesta. 

  Poikkeustilanteessa toimialalla alettiin yhdessä etsiä vaihtoehtoisia tapoja tuottaa kulttuuri-, kirjasto- ja liikuntapalveluja sekä tehdä nuorisotyötä. Erityisesti etäpalveluihin panostettiin. Omaehtoisen liikkumisen lisäämiseksi tuotettiin videomateriaalia, YLE TV2:n kanssa lanseerattiin uusi ikääntyneiden liikuntaa kotona edistävä ohjelmasarja, museokäynnit mahdollistettiin virtuaalisina ja kaupunginorkesterin konsertteja striimattiin verkkoon. Korona-aika opetti ihmiset käyttämään kirjaston verkkopalveluja, lukemaan lehdet verkossa ja kirjat näytöltä.

  Rajoitukset vaikuttivat erityisesti kulttuurin kenttään. Siitä huolimatta kulttuurikeskuksissa järjestettiin vuoden aikana 1 243 tapahtumaa ja tapahtumiin osallistui 296 000 kävijää. Nuorten tilannetta parannettiin tehostamalla jalkautuvaa nuorisotyötä. Nuorisotyöntekijät olivat tavoitettavissa myös erilaisten digitaalisten kanavien kautta. Mobiili harrastushaku Harrastuspassi otettiin käyttöön.

  Koronarajoitusten vuoksi ulkoilualueiden kävijämäärät tuplaantuivat, ulkokuntoilupaikkojen käyttö lisääntyi räjähdysmaisesti ja uimarannoilla vieraili ennätysmäärä kävijöitä, yhteensä lähes miljoona kävijää, eli yli 200 000 enemmän kuin edellisvuonna. Vaikka liikuntapaikkojen aukioloa jouduttiin rajoittamaan, asiakaspalaute oli myönteistä. Helsinki valittiin Suomen Aktiivisimmaksi Työpaikaksi 2020. Voiton toi muun muassa monipuolinen ja laadukas henkilöstöliikunnan tarjonta. 

  Helsinki-apu -hankkeessa annettiin viiden kuukauden aikana asiointi- ja keskusteluapua yli 70-vuotiaille helsinkiläisille. Hankkeeseen osallistui 600  työntekijää ja 500 vapaaehtoista, soitettuja puheluita oli lähes 68 000 ja kotiin toimitettuja ruoka- ja apteekkitoimituksia lähes 6 600. Palvelu toteutettiin yhdessä sosiaali- ja terveystoimialan, seurakuntien, järjestöjen ja vapaaehtoisten kanssa.

  Joulun aikaan toteutettiin yhdessä sosiaali- ja terveystoimialan, seurakuntien ja järjestöjen kanssa hanke, jonka tavoitteena asiointiavun sijaan oli henkisessä ja hengellisessä avussa ja toisen ihmisen tavoittamisessa. Tarjolla oli henkistä ja hengellistä tukea sekä terveysturvallisia rauhoittumisen hetkiä, kannustettiin asukkaita naapuriavun tarjoamiseen ja välitettiin taidelahjoja; kulttuuriesityksiä mm. seniori- ja palvelutalojen pihoilla.  

  Asia 10: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan esitys kaupunginhallitukselle maa-alueen vuokraamiseksi Helsingin kaupungin 43. kaupunginosasta (Herttoniemi) Helsingin Liikuntahallit Oy:lle
  Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta esittää kaupunginhallitukselle Helsingin kaupungin 43. kaupunginosassa (Herttoniemi) korttelissa 43285 sijaitsevan karttaliitteeseen merkityn 13 322 m²:n suuruisen tontin numero 2 mukaisen maa-alueen vuokraamista Helsingin Liikuntahallit Oy:lle. Vuokra-alueelle sijoitetaan noin 6 967 k-m²:n harjoitusjäähalli oheistiloineen. Lautakunta lisäsi päätökseensä, että se edellyttää, että hallissa tulee olemaan viikottain vapaita yleisöluisteluvuoroja.

 • Lautakunnan jäsenet varajäsenineen
 • Lautakunnan ja sen jaostojen päätösasiakirjat
 • Kevään kokousaikataulu

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan seuraava kokous järjestetään tiistaina 13.4.2021

Yhteyshenkilöt

Essi Eranka
viestintä- ja markkinointipäällikkö
kulttuuri ja vapaa-aika, Helsingin kaupunki
essi.eranka@hel.fi
p. 040 5681369

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Dunkla rum, saknad efter vänner och ljusglimtar – coronatiden sedd med unga fotografers ögon på utställningen Fr – for real31.3.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Hur ser undantagstiden ut när fotograferna är ungdomar? Hurdana stunder bevaras i kamerans eller telefonens minne? Kulturcentret Stoa samlade en grupp 13–17-åringar för att fotografera glimtar ur vardagen. Man bjöd även in fotokonstnären Nora Sayyad, som organiserade ungdomarnas fotografier till en onlineutställning. Den virtuella fotoutställningen öppnas på Stoas webbplats 31.3.2021.

Dark rooms, longing for friends and glimpses of light – the pandemic through the eyes of young photographers in the ‘Fr – for real’ exhibition31.3.2021 09:00:00 EEST | Press release

What does the coronavirus pandemic look like through the lenses of young people? What kinds of moments are saved on cameras or phones? Cultural Centre Stoa assembled a group of 13–17-year-olds to photograph moments in their daily lives and invited photography artist Nora Sayyad to curate an online exhibition consisting of the young people’s photographs. The virtual photo exhibition will open on Stoa’s website on 31 March 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme