Päättäjillä ja kansalaisilla eri käsitys houkuttelevista yhteiskunnallisista osallistumistavoista

Sitran kyselytutkimuksen mukaan kansalaisten ja päättäjien ymmärrys siitä, millaisiin vaikuttamisen tapoihin suomalaiset olisivat kiinnostuneita osallistumaan, eroaa merkittävästi toisistaan. Nyt julkistettavat tiedot ovat osa laajempaa osallistumiseen liittyvää Sitran uudella Demokratia ja osallisuus -teemalla tehtyä kyselytutkimusta, joka valmistuu kokonaisuudessaan syyskuussa.
Vain 15 prosenttia kuntien ja hyvinvointialueiden luottamushenkilöistä ja viranhaltijoista haluaisi edistää kansalaisten osallistumista nettiadressien allekirjoittamiseen. Sen sijaan kansalaisista 68 prosenttia harkitsisi osallistuvansa juuri tällä tavalla.
Lisäksi vain 20 prosenttia päättäjistä kannattaa kansalaisten nettikeskusteluihin osallistumisen edistämistä, kun samaan aikaan 42 prosenttia kansalaisista arvioi, että voisivat osallistua kyseisellä tavalla. Nettiäänestämisen osalta vastaavat lukemat ovat 53 ja 82 prosenttia ja nettipaneelien osalta 27 ja 51 prosenttia (ensimmäinen luku päättäjien, jälkimmäinen kansalaisten).
”Päättäjien ja kansalaisten erilaiset ajattelutavat saattavat johtaa siihen, että osallistumismahdollisuuksia kyllä lisätään, mutta ne eivät tavoita ihmisiä toivotulla tavalla. Käyttäjäymmärrystä tarvitaan lisää”, sanoo asiantuntija Perttu Jämsén Sitran Uudet vaikuttamisen tavat -projektista.
”Demokratian heikkenemisen kierre näkyy Suomessakin: Ihmiset äänestävät entistä vähemmän vaaleissa ja kokevat, ettei heillä ole vaikutusmahdollisuuksia. Tavoitteenamme on, että vaalien rinnalla on jatkossa tarjolla uusia, innostavia osallistumisen ja vaikuttamisen tapoja eri hallinnon tasoilla. Tämä parantaa ihmisten luottamusta päätöksentekoon ja toisiinsa. Ensi vaalikaudella Suomessa pitää saada käyttöön uusia osallistumistapoja”, Demokratia ja osallisuus -teeman johtaja Veera Heinonen jatkaa.
Osallistuva budjetointi ja kumppanuuspöydät päättäjien suosikkeja
Uudemmista osallistumisen tavoista päättäjät edistäisivät verrattain auliisti osallistuvaa budjetointia (43 %), vaikka kansalaiset eivät siihen laajalti syty (20 %). Päättäjät suosisivat lisäksi kansalaisia enemmän kumppanuuspöytiä (48 % vs. 26 %) sekä toimintaa puolueiden ja muiden järjestöjen kautta. Kumppanuuspöydillä tarkoitetaan sellaista kehittämistä, joka perustuu asukkaiden, yhteisöjen ja päättäjien vuoropuheluun ja täydentää perinteistä päätöksentekoa.
”Tulokset liittynevät siihen, että kansalaiset ovat verrattain epävarmoja omasta poliittisesta tietämyksestään eivätkä halua pitää julkisia puheenvuoroja. Myös politiikan asiantuntijavetoisuus saattaa nostaa kynnystä omalla nimellä osallistumiseen. Helposti arkeen yhdistettävät osallistumisen tavat kiinnostavat suurinta osaa suomalaisista”, Jämsén toteaa.
Tietoja Osallistuminen ja mahdollisuudet päätöksentekoon vaikuttamiseen Suomessa -kyselytutkimuksesta
- Tutkimuksen on toteuttanut Taloustutkimus Oy Sitran toimeksiannosta.
- Tutkimuksessa selvitetään kansalaisten sekä kunta- ja hyvinvointialuetasolla toimivien luottamushenkilöiden ja viranomaisten näkemyksiä demokratiasta, osallisuudesta ja osallistamisesta, päätöksentekoon osallistumisesta ja demokratian tulevaisuuskuvista.
- Kansalaiskysely toteutettiin Taloustutkimuksen ja Dynatan internet-paneelissa. Kansalaiskyselyyn vastasi yhteensä 4 000 vastaajaa aikavälillä 22.4.-11.5.2022. Laatutarkastuksen jälkeen osa aineistosta korvattiin lisätiedonkeruulla 1.6.-6.6.2022.
- Päättäjäkyselyn tiedonkeruu toteutettiin 24.4.–1.7. Vastauksia saatiin yhteensä 1189, joista 303 on viranhaltijoilta ja 886 luottamushenkilöiltä.
Sitra Lab kokeilee uusia tapoja lisätä kuntalaisten osallistumista – haku auki!
Syksyllä alkavaan Sitra Lab 4 -muutosohjelmaan etsitään kuntalaisten osallistumisen kehittämisestä innostuvia muutoksentekijöitä. 3–5 hengen tiimeillä tulisi olla idea tai jo kehitteillä oleva ratkaisu, jolla tiimi uskoo olevan mahdollisuuksia edistää kuntalaisten osallistumista. Mukaan voi hakea myös toisenlaiseen ympäristöön kehitetyllä ratkaisulla, joka voisi kuitenkin soveltua kuntalaisosallistumisen edistämiseen. Haku on auki 31.7. saakka.
Sitran Demokratia ja osallisuus -teema etsii ratkaisuja yhteiskunnallisen osallisuuden ja luottamuksen vahvistamiseksi sekä uusien teknologioiden hyödyntämiseksi. Osallistuminen ja mahdollisuudet päätöksentekoon vaikuttamiseen Suomessa -kyselytutkimus valottaa päättäjien ja kansalaisten ajatuksia yhteiskunnallisesta osallistumisesta. Kyselytutkimus on osa Uudet vaikuttamisen tavat projektia, jonka tavoitteena on vahvistaa osallistuvaa demokratiaa Suomessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Perttu Jämsén, asiantuntija, Uudet vaikuttamisen tavat, perttu.jamsen@sitra.fi, puh. 044 542 8898
Samuli Laita, vs. viestintäpäällikkö, samuli.laita@sitra.fi, puh. 040 536 8650
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sitra
Tulevaisuusbarometri: Suomalaisten tulevaisuususko ei horju kriiseissäkään10.3.2023 02:00:00 EET | Tiedote
Suomalaisilla on yhä vahva usko tulevaisuuteen ja tulevaisuuteen vaikuttamiseen. Etenkin nuoret suhtautuvat tulevaisuuteen innokkaasti. Venäjän hyökkäyssota on kuitenkin vaikuttanut tulevaisuusnäkemyksiin voimakkaasti.
Muistutuskutsu 2.3.: Mitä kuuluu suomalaisten tulevaisuususkolle? Tulevaisuusbarometrin ennakkoesittely medialle27.2.2023 14:29:42 EET | Kutsu
Kuinka vahvaa on suomalaisten into ja kiinnostus tulevaisuutta kohtaan kevään eduskuntavaalien alla, kriisien keskellä? Mitä suomalaiset toivovat tulevalta ja mitkä tekijät vaikuttavat äänestyspäätökseen? Entä miten nuoret suhtautuvat tulevaisuuteen? Kutsumme median edustajat Tulevaisuusbarometrin tulosten ennakkoesittelyyn torstaina 2.3.
MEDIAKUTSU 2.3.: Mitä kuuluu suomalaisten tulevaisuususkolle? Tervetuloa Tulevaisuusbarometrin ennakkoesittelyyn16.2.2023 09:15:33 EET | Kutsu
Kuinka vahvaa on suomalaisten into ja kiinnostus tulevaisuutta kohtaan kevään eduskuntavaalien alla, kriisien keskellä? Mitä suomalaiset toivovat tulevalta ja mitkä tekijät vaikuttavat äänestyspäätökseen? Entä miten nuoret suhtautuvat tulevaisuuteen? Kutsumme median edustajat Tulevaisuusbarometrin tulosten ennakkoesittelyyn torstaina 2.3.
Economics and society influencers: no economy without nature14.2.2023 02:00:00 EET | Press release
Unless biodiversity loss is halted, public finance stability will be in jeopardy, pension fund risks will increase and financial stability may deteriorate, write economics and society influencers in a new Sitra memorandum.
Inflytelserika personer inom ekonomin och samhället: Ingen ekonomi utan naturen14.2.2023 02:00:00 EET | Tiedote
Om förlusten av den biologiska mångfalden inte stoppas äventyras en stabil offentlig ekonomi, pensionsfondernas risker ökar och den finansiella stabiliteten kan försämras, skriver personer som utövar inflytande över ekonomin och samhället i en promemoria som sammanställts av Sitra.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme