Vaasan kaupunki - Vasa stad

Pådrivarna tillägger mer rörelse till barnens dagar

Dela

I daghemmet Palosaaren päiväkoti har man letat fram ribbstolarna och gjort plats för innebandy i korridoren. Man leker också rörelselekar allt mer planmässigt. Daghemmet är ett av pilotobjekten i Vasa stads projekt, vars viktigaste mål är att öka rörligheten i vardagen för barn under skolåldern, såväl i daghemmen som hemma.

Daghemmet Palosaaren päiväkoti är ett av pilotobjekten i  projektet. Bild: Susanna Saari
Daghemmet Palosaaren päiväkoti är ett av pilotobjekten i projektet. Bild: Susanna Saari

Nu pågår första året av det treåriga projektet. Till en början är fyra daghem i Vasa med i projektet: Palosaaren päiväkoti, Alkulan päiväkoti, Gerby daghem och Malmögårdens daghem.

I Palosaaren päiväkoti infogas nu rörelse mer planmässigt som en del av t.ex. utevistelse.

- När de mindre barnen går ut, springer alla först runt på gården och kramar träd. Först sen, något andfådda, letar de fram leksakerna och börjar syssla med mer traditionella aktiviteter på gården. Alltid har vi ju haft rörelselekar, men nu är rörelse mer medvetet med i verksamheten, beskriver läraren i småbarnspedagogik Marjukka Kuusisto.

Alla Vasas enheter inom småbarnspedagogiken med

Koordinatorn Jessie Koivunen berättar, att under projektets första år samlas erfarenheter från pilotdaghemmen, och andra året strävar man efter att få hälften av Vasas alla enheter inom småbarnspedagogik med i verksamheten.

- Det tredje året är målet att alla enheter redan ska vara med i verksamheten.

I pilotdaghemmen har från personalen i varje grupp valts en pådrivare som får utbildning och för vidare know-how till gruppens övriga vuxna. På det här sättet vill man förankra metoder som har visat sig vara bra så att de blir en del av daghemmens vardag.

I höst kommer också kassar med redskap att fås till pilotdaghemmen. De innehåller beroende av barnens ålder redskap för t.ex. jonglering och balansering, innespel och utevistelse.

- Man har valt sådana redskap som inte ännu finns vid daghemmen, t.ex. magbräda, säger barnskötaren inom småbarnspedagogik och pådrivaren Riika Koskela från Palosaaren päiväkoti.

Föräldrarna med och aktiverar

Även föräldrarna inkluderas med hjälp av projektet i att få barnen att röra på sig. I pilotdaghemmen kommer det att sättas upp postlådor vid portarna, och där kan familjerna ta ett rörelsekort när de kommer till daghemmet. På kortet finns tips om hur man kan förflytta sig från porten till daghemmets dörr.

- Man kan röra sig t.ex. baklänges eller genom att hoppa. Många gånger är det bråttom om morgnarna, men med de här korten vill vi uppmuntra till en liten rörelsestund även i morgonbrådskan, säger Jessie Koivunen.

Alla Vasabor under skolåldern erbjuds under den kommande vintern också möjligheter att på sin fritid kostnadsfritt bekanta sig med olika former av aktiviteter där det ingår rörelse.

För projektets första år har man fått 43 000 euro i finansiering från regionförvaltningsverket. Av projektets totala kostnader täcks hälften med finansiering från RFV och hälften med stadens egna medel.

Kontakter

Koordinatorn Jessie Koivunen, tfn 040 586 2804, jessie.koivunen@vaasa.fi

Bilder

Daghemmet Palosaaren päiväkoti är ett av pilotobjekten i  projektet. Bild: Susanna Saari
Daghemmet Palosaaren päiväkoti är ett av pilotobjekten i projektet. Bild: Susanna Saari
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum