Päihdejärjestöt huolissaan huumekuolemista – jokaisen luvun takana on jollekin tärkeä ihminen

Päihdealan järjestöt ovat huolissaan synkästä kehityksestä. “Huumeisiin kuolleiden läheisten kohtaamisissa nousee esiin, että yhä nuoremmat ovat kuolleet huumeisiin. Minuun ottaa yleensä yhteyttä äiti, vaikka suru koskettaa montaa muutakin. Sururyhmiä tarvittaisiin myös muille perheenjäsenille ja ystäville”, Irti Huumeista ry:n huume- ja läheistyönvastaava Mira Reponen sanoo.
Reposen mukaan huumeisiin kuolleiden läheisten kertomukset ovat niin rankkoja, etteivät muut sururyhmäläiset välttämättä kestäisi kuunnella niitä. Siksi huumeisiin kuolleiden läheisille tarvitaan omia sururyhmiä. Palautteissa omaiset ovat kertoneet, että päihteistä johtunutta kuolemaa pidetään vähempiarvoisena.
Jokaisen tilastossa näkyvän huumekuolemaluvun takana on ihminen, joka on jollekin tärkeä – lapsi, sisko tai veli, äiti tai isä, kumppani tai ystävä. Lähipiirille päihdekuolema tuottaa usein moninaisia tunteita, kuten surua ja tuskaa, häpeää ja riittämättömyyttä.
“Ystävä kutsui mukaansa juhliin, mutta en mennyt. Halusin pysyä erossa huumeista. Jos olisin mennyt, hän voisi olla elossa. Uskoin pitkään, että olen osasyy siihen, että häntä ei enää ole”, kertoo huumeiden käytöstä toipuva Iina (nimi muutettu).
Huumekuolema on aina liian varhainen kuolema, ja sen ehkäisemiseksi olisi tehtävissä paljon. THL on laatinut huumekuolemien ehkäisyn Suomen mallin. Se esittelee tehokkaita menetelmiä, joiden käyttöä tulisi Suomessa edistää. Myös päihdealan järjestöt näkevät mallin tärkeänä työkaluna, joka tulisi ottaa tueksi poliittiseen päätöksentekoon. Järjestöt peräänkuuluttavat monipuolista palveluverkostoa, joka tarjoaa tukea erilaisiin yksilöllisiin tarpeisiin niin ehkäisevän, kuntouttavan kuin haittoja vähentävänkin työn keinoin. Tukea täytyy olla saatavilla nopeasti ja helposti.
Tietoa huumekuolemista Suomessa
- Väestön kokoon suhteutettuna Suomessa tapahtuu eniten nuorten, alle 25-vuotiaiden huumekuolemia Euroopassa.
- Huumeisiin kuollaan yli kymmenen vuotta nuorempana kuin Euroopassa keskimäärin.
- Vuonna 2021 huumemyrkytyskuolemia tapahtui 206. Kuolleista 60 oli alle 25-vuotiaita.
Perinteinen Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus järjestetään Helsingin Vanhassa kirkossa tiistaina 8.11.2022 klo 18. Tilaisuudessa muistetaan huumeiden käytön seurauksena menehtyneitä ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Irti Huumeista ry, Tukikohta ry, Stop Huumeille ry, KRAN rf, A-klinikkasäätiö, EHYT ry, EPT-verkosto, Sininauhaliitto, Myllyhoitoyhdistys ry ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunta.
Huumeisiin kuolleiden tai päihteisiin kuolleiden muistotilaisuuksia järjestetään ympäri Suomea pyhäinpäivän tienoilla. Tänä vuonna tilaisuuksia järjestetään ainakin 18 paikkakunnalla. Lisätietoa tilaisuuksista: https://www.vaiettumenetys.fi/muistotilaisuudet/
Päihteisiin kuollutta läheistä voi muistaa myös virtuaalisesti sytyttämällä tähden hänen muistokseen tai kirjoittamalla muistokirjoituksen: https://www.vaiettumenetys.fi/
Sosiaalisessa mediassa käytössä ovat seuraavat hashtagit: #muistotilaisuus #huumekuolema #vaiettumenetys #minnesstund #drogdöd
Tiedotteen lähettäjät:
EPT-verkosto
Tukikohta ry
Irti Huumeista ry
EHYT ry
Myllyhoitoyhdistys ry
Sininauhaliitto
KRAN rf
A-klinikkasäätiö
Stop Huumeille ry
Helsingin tuomiokirkkoseurakunta
Kirkko Turussa ja Kaarinassa
Rovalan Setlementti ry
Porvoon suomalainen seurakunta
Elämäni Sankari ry
Siilinjärven kunnan ehkäisevä päihdetyö
Siilinjärven seurakunnan diakoniatyö
Nuorten Ystävät ry, päihdetyön yksikkö Verto (Oulu)
Katukilta-hanke / Tampereen A-Kilta ry
Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFami ry
YAD Youth Against Drugs Ry
Tampereen tuomiokirkkoseurakunta
Nurmon Sininauha ry
VIKTO ry
Ehkäisevä päihdetyö, A-klinikka Oy, Hämeenlinna
Kris ry Satakunta/Rauma
Rauman seurakunta
Kakspy ry, perhe- ja läheistyö
Kaakkois-suomen Sininauha, Raiteilla-hanke
Kouvolan seurakunta
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ron Furman, toiminnanjohtaja
Tukikohta ry, p. 040 820 2564
Mira Reponen, Huume- ja läheistyönvastaava
Irti Huumeista ry, p. 050 371 3466
Ruotsiksi:
Mette Strauss, verksamhetsledare
KRAN rf, tfn: 050 410 7001
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto edistää yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointia ja ehkäisevän päihdetyön edellytyksiä. Ehkäisevän päihdetyön verkosto yhdistää lähes 60 järjestöä, jotka haluavat ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EPT-verkosto
Emme halua viinejä ruokakauppoihin, eikä niitä sinne tarvita6.6.2023 10:18:47 EEST | Blogi
Keskustelu viinien saamisesta ruokakauppoihin on edennyt nyt hallitusneuvotteluihin. Julkisuudessa asiaa on tähän saakka pyöritelty milloin kenenkin näkökulmasta – ja luonnollisesti sekä puolesta että vastaan. Päivittäistavarakaupan kanta on selvä, ja sitä ohjaa taloudellinen mielenkiinto sekä halu saada lisää voittoa. Moni kuluttaja puolestaan saattaa ajatella, että oma elämänlaatu paranee, kun viinin saa näppärästi ruokaostosten kanssa samasta paikasta. Mutta unohtuuko tällöin ajatella asiaa itseä laajemmin?
Läheisten päihteiden käyttö ja mielenterveyden haasteet huolettavat suomalaisia9.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Päihteiden käyttö horjuttaa koko perheen hyvinvointia. Tuore kysely osoittaa, että kolmasosa suomalaisista on huolissaan läheisen päihteiden käytöstä tai mielenterveyden haasteista. Huoli kuormittaa erityisesti alle 35-vuotiaita heikossa sosioekonomisessa asemassa olevia naisia. Palveluissa tulee huomioida myös läheisten jaksaminen ja kehittää yhteistyötä ammattilaisten kanssa.
Organisationerna vädjar: Nu är inte läge att öka alkoholtillgänglighet!27.4.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Välfärdsstatens centrala element är dess första ord: välfärd. Politiskt beslutsfattande ska styras av sådana åtgärder som förstärker och stödjer befolkningens trygghet, hälsa och välfärd. Därför vädjar vi organisationer att det inte är dags att öka på tillgängligheten av alkoholen. Alkohol är ett berusningsmedel som på många sätt påverkar finländarnas väl- och illamående. Därför anser man i välfärdssamhällen att alkohol inte är en vanlig livsmedel och därför ska dess pris och tillgänglighet kontrolleras. Alkohol orsakar direkta skador både för individer, samfund och samhället.
Järjestöt vetoavat: Nyt ei ole oikea aika lisätä alkoholin saatavuutta27.4.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Hyvinvointivaltion keskeinen elementti on sen ensimmäisessä sanassa: hyvinvointi. Poliittista päätöksentekoa tulee ohjata sellaiset toimet, jotka vahvistavat ja tukevat kansalaisten turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia. Siksi me järjestöt vetoamme, että nyt ei ole oikea aika lisätä alkoholin saatavuutta.
Alkoholipoliittisissa päätöksissä katse lapsiin ja perheisiin16.3.2023 08:10:00 EET | Tiedote
Alkoholipolitiikan tarkoitus on vähentää alkoholin käyttäjille, heidän läheisilleen, muille ja yhteiskunnalle aiheutuvia ongelmia ja haittoja. On olemassa vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että alkoholin saatavuuden rajoittaminen on tehokkain keino kulutuksen ja haittojen vähentämisessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme