Tukikohta ry

“Päihdekuntoutuminen vaatii aikaa ja oikea-aikaista tukea”

Jaa

Päihdekuntoutujien laitosjaksoja on kavennettu 2000-luvun aikana, ja hoitotaakka on siirtynyt yhä vahvemmin avopalveluihin ja kolmannelle sektorille. Avohoidossa työskentelevät ovat huolissaan tästä kehityksestä – “avohoidolla ei voi korvata riittävän pitkiä laitoskuntoutusjaksoja”.

Huumeiden käytöstä aiheutuneet haitat, kuten huumekuolemat, ovat olleet kasvussa koko 2000-luvun ajan. Avohoito-ohjelmassa hoitovastaavana työskentelevän Jonna Siivikon mukaan olisi ensiarvoisen tärkeää, että palvelujärjestelmässä huomioitaisiin nykyistä paremmin yksilölliset tuen tarpeet sekä riittävän pitkäkestoinen ja oikea-aikainen tuki, jotta päihdekuntoutuksessa päästäisiin toivottuihin tuloksiin.

Siivikon mukaan avohoidon etuna on se, että yksilön arki on keskeisesti mukana kuntoutuksessa ja elämäntavan muutosta harjoitellaan todellisessa elinympäristössä, jolloin kuntoutuminen konkretisoituu ja tuottaa näkyvää muutosta. Avohoitopainotteisuus sopii kuitenkin vain niille asiakkaille, joilla on riittävän vakaa elämäntilanne muutoksen toteuttamiseen ja mahdollisuus keskittyä omaan kuntoutukseensa. 

Siivikon mukaan vielä 2000-luvun alussa laitoskuntoutusjaksot saattoivat olla jopa vuodenkin mittaisia. Nykyään ne kestävät pääsääntöisesti vain neljästä kuuteen viikkoon. Siivikko työskentelee Tukikohta ry:n ylläpitämässä Jälkipolku-kuntoutusohjelmassa, jossa on huomattu, että avokuntoutuksiin ohjautuu yhä useammin ihmisiä, joilla olisi edeltävästi tarvetta tiiviimmälle tuelle.

“Avohoidolla on valtavan suuri ja tärkeä merkitys, mutta se ei voi korvata riittävän pitkiä laitoskuntoutusjaksoja. Monen meille tulevan asiakkaan arki ja sosiaalinen elämä ovat vielä hyvin sidoksissa päihdemaailmaan. Asiakkaat tarvitsevat paljon tukea ihan arjen perusasioissa ja päihdekuvioista irrottautumisessa. Moni hyötyisi pidempikestoisesta laitoskuntoutuksesta ja vasta sen jälkeen avohoitoon siirtymisestä. Kun kuntoutusta ei ole ajoitettu oikeaan vaiheeseen hoitopolkua, myös retkahduksia ja hoidon keskeytyksiä tapahtuu enemmän”, Siivikko kertoo. 

“Kun tuki ajoitetaan oikeaan vaiheeseen kuntoutumista, saa asiakas siitä mahdollisimman suuren hyödyn. Esimerkiksi meillä Jälkipolussa asiakkaat ovat kertoneet kuntoutuksen auttaneen heitä sitoutumaan päihteettömään elämään. Asiakaskyselyiden mukaan heidän toimintakykynsä on vahvistunut kuntoutuksen myötä. Lisäksi he ovat saaneet tukea vaikeaan elämäntilanteeseen sekä kohdatuksi ja kuulluksi tulemisen kokemuksia. Iso osa asiakkaistamme löytää kuntoutuksen jälkeen päihteettömyyttä tukevan jatkopolun itselleen ja siirtyvät kuntouttavaan työtoimintaan, opiskelemaan tai työelämään”, Siivikko kertoo. 

Jälkipolku-kuntoutusohjelma:

  • päihdealan järjestö Tukikohta ry:n ylläpitämä avohoidollinen päihdekuntoutusohjelma
  • tavoitteena on tukea päihderiippuvuudesta toipumista ja elämäntavan muutosta sekä vahvistaa kuntoutujien toimintakykyä, hyvinvointia ja itsenäisyyttä
  • hakeutuminen kuntoutukseen tapahtuu oman kunnan myöntämällä maksusitoumuksella laitoskuntoutusjakson jälkeen tai suoraan avohoidon piiristä
  • kuntoutuksen kesto on yleensä puoli vuotta
  • kuntoutuksessa on kaksi erillistä ryhmää: lääkkeetön ryhmä ja korvaushoidossa oleville tarkoitettu ryhmä
  • kuntoutukseen sisältyy mm. ryhmäterapiaa, sosiaalista kuntoutusta ja harrastustoimintaa

https://tukikohta.org/palvelut/jalkipolku-kuntoutusohjelma/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jonna Siivikko
hoitovastaava, Jälkipolku-kuntoutusohjelma
puh. 044 491 4707
jonna.siivikko@tukikohta.org

Tietoja julkaisijasta

Tukikohta ry
Tukikohta ry
Opastinsilta 8 D
00520 Helsinki

http://tukikohta.org

Tukikohta ry on päihdealan järjestö, joka tukee ja kohtaa päihteitä käyttäviä, kuntoutujia ja läheisiä pääkaupunkiseudulla. Järjestö tarjoaa matalan kynnyksen päihdepalveluja, päihdekuntoutusta ja läheisten tukipalveluita sekä pyrkii vaikuttamaan yleiseen asenneilmapiiriin ja päihteitä käyttvien, kuntoutujien ja läheisten kohtaamiin yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Vuonna 2000 perustettu järjestö on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tukikohta ry

Kansainvälistä yliannostuskuolemien ehkäisyn päivää vietetään 31.8. – puistotapahtuma muistuttaa huumekuolemien ehkäisyn tärkeydestä22.8.2022 07:30:00 EEST | Tiedote

Overdose Awareness Day -puistotapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa muistuttamaan huumekuolemien ehkäisystä. Tapahtuma kerää yhteen järjestötoimijat, päättäjät ja asiasta kiinnostuneet pohtimaan huumekuolemien ennaltaehkäisyä Suomessa. Puistotapahtuma järjestetään Helsingin Dallapénpuistossa kansainvälisenä yliannostuskuolemien ehkäisyn päivänä 31.8.2022 klo 12.00–17.00.

Vuoden päihdesairaanhoitaja -tunnustus Tukikohta ry:lle8.3.2018 15:45:00 EET | Tiedote

Päihdelääketieteen yhdistys ry:n sairaanhoitajien työryhmä on myöntänyt Vuoden päihdesairaanhoitaja -tunnustuksen Tukikohta ry:lle tänään Päihdelääketieteen päivillä. Tunnustus myönnetään sairaanhoitajalle, työyhteisölle tai organisaatiolle, joka on tehnyt ajankohtaista, merkittävää päihdehoitotyön kehittämistä paikallisella ja / tai yhteiskunnallisella tasolla sekä kehittänyt toimintaa yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme