EHYT

Päihdeneuvontapuhelimeen soitetaan entistä useammin – tukea haetaan lomajuomiseen elokuussa

Jaa
STEAn rahoittamaan Päihdeneuvontapuhelimeen tulee entistä enemmän soittoja. Vuosina 2015 ja 2014 soitettujen puhelujen määrä oli noin 5500 vuotta kohden, kun vuonna 2016 oli jo 8643 soittajaa. Avun tarve näyttää olevan yhä kasvussa: kuluvan vuoden kesäkuun loppuun mennessä Päihdeneuvontapuhelimeen on tullut 5569 puhelua. Koska puheluita tulee niin paljon, pystytään tällä hetkellä vastaamaan noin 80 %:in puheluista.

”Tarvetta olisi vielä enemmän eli kaikkiin puheluihin emme pysty edes vastaamaan. Ihmisten avuntarve näyttää kasvaneen, vaikka osaa kasvusta selittää varmasti palvelun entistä tehokkaampi markkinointi”, sanoo EHYT ry:n suunnittelija Timo Glad.

EHYT ry:n ja Helsingin Diakonissalaitoksen toteuttama neuvontapuhelin 0800 900 45 on tarkoitettu pääasiassa päihteiden käyttäjille, heidän läheisilleen ja ammattilaisille. Tyypillinen soittaja kaipaa tukea omaan tai läheisensä päihdeongelmaan. Se, että joillekin jää lomajuominen päälle, näkyy Päihdeneuvontapuhelimessa elokuussa.

”Elokuu on yleensä yksi vilkkaimmista kuukausista. Moni kyselee neuvoja ja kaipaa henkistä tukea lomajuomisen lopettamiseen, kun arki alkaa”, Glad sanoo.

Alkoholi on se yleisin yksittäinen syy

Alkoholi on yleisin yksittäinen asia, jonka vuoksi Päihdepuhelimeen otetaan yhteyttä. Vuonna 2016 alkoholia käsiteltiin 53 % arkipäivisin tulleista puheluista ja 68 %:ssa iltaisin, öisin ja viikonloppuisin tulleista puheluista.

”Tämä kertoo siitä, että alkoholi on yhä se suuri huolen ja ongelmien aiheuttaja Suomessa. Siksi hallituksen esitys uudeksi alkoholilaiksi, joka toisi esimerkiksi nelosoluen kauppoihin ja kioskeihin, tuntuu huonolta ratkaisulta. Lisääntyneellä tarjonnalla on taipumus lisätä ongelmia”, Glad sanoo.

Päihdeneuvontapuhelimessa kuulee, kuinka päihdeongelma ei ole vain käyttäjän oma asia, vaan se heijastuu laajalti myös lähipiiriin. Läheisistä tyypillinen soittaja on keski-ikäinen nainen, jonka puolisolla on alkoholiongelma.

”Tai äiti, joka on hädissään lapsensa huumeiden tai lääkkeiden käytöstä. Näiden vanhempien ei ole helppoa löytää tahoa, josta saisi apua tilanteeseen”, Glad sanoo.

Vuonna 2016 huumeista erottui kannabis, joka nousi esille lähes 15 %:ssa puheluita vuonna 2016. Yhtä paljon puhututti myös lääkkeiden väärinkäyttö, jota käsiteltiin 15%:ssa puheluista. Toiseksi yleisin yksittäinen aine oli amfetamiini, josta keskusteltiin noin 10 %:ssa puheluita.

Keskimäärin yhden päivän aikana käsiteltiin yhtätoista alkoholiin ja noin kolmea kannabikseen ja lääkkeisiin ja kahta amfetamiinin liittyvää kysymystä.

”Soittajia askarruttavat myös muuntohuumeet sekä lääkkeiden käyttö yhdessä alkoholin kanssa”, Glad sanoo.

Päihdeneuvontapuhelimeen 0800 900 45 voi soittaa ympäri vuorokauden kaikkialta Suomesta. Puhelimeen vastaavat päihdekysymyksiin perehtyneet sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.

Soittaja voi puhua anonyymisti eikä puheluja nauhoiteta. Vuodesta 2008 toiminut palvelu löytyy myös verkosta www.paihdeneuvonta.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suunnittelija Timo Glad, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, p. 040 527 1116 tai timo.glad@ehyt.fi(21.7. saakka)


Aikuistyön päällikkö Antti Hytti, Ehkäisevä päihdetyö EHYT y, antti.hytti@ehyt.fi tai p. 040 779 1387

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 17-19
00510 Helsinki

050 344 7930http://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Päihdehaittojen ehkäisystä leikkaaminen on väärä arvovalinta11.9.2024 08:28:08 EEST | Tiedote

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelma ”Vahva ja välittävä Suomi” esittää sosiaali- ja terveyspoliittiseksi tavoitteeksi painopisteen siirtoa korjaavista palveluista kohti varhaisempaa tukea ja apua sekä ennaltaehkäisyä. Hallitus toimii kuitenkin päinvastoin leikkaamalla kolmen valtakunnallisesti kattavan päihdejärjestön – Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n, A-klinikkasäätiön ja Sininauhaliiton – rahoitusta 800 000 eurolla.

Alkoholin kotiinkuljetuksen salliminen lisää turvattomuutta kodeissa30.8.2024 13:17:38 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys alkoholin kotiinkuljetuksen sallimisesta herättää vakavia huolia lisääntyvistä sosiaalisista, terveydellisistä ja yhteiskunnallisista haitoista. Esitys sallisi alkoholijuomien verkkokaupan sekä muut jakeluun ja noutoon perustuvat vähittäismyyntikonseptit, kuten alkoholijuomien toimituksen. Esitys sisältää lukuisia ongelmia, jotka uhkaavat lisätä alkoholin aiheuttamia haittoja sekä käyttäjälle itselleen, läheisille ja yhteiskunnalle. Järjestöt ovat huolissaan erityisesti lasten, nuorten ja lähisuhdeväkivallan uhassa elävien tilanteesta.

Tuore selvitys: Alkoholin kustannukset julkiselle terveydenhuollolle jopa 1,1 miljardia euroa vuodessa21.8.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Nykyiset arviot alkoholin kustannusvaikutuksista terveydenhuollolle ovat vahvasti alimitoitettuja, mikä käy ilmi FCG Finnish Consulting Groupin tekemästä ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tilaamasta tuoreesta katsauksesta. Laskentatavasta riippuen alkoholi voi aiheuttaa julkiselle terveydenhuollolle jopa 648–1 141 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Summa on iso, jos sitä vertaa esimerkiksi vuoden 2020 perusterveydenhuollon vuodeosastohoidon kokonaismenoihin, jotka olivat 789 miljoonaa euroa. Euromääräisesti eniten alkoholi tuottaa kustannuksia Helsingissä, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye