EPT-verkosto

Päihdeongelmasta kärsivän läheiset tarvitsevat tukea: häpeä kuluttaa läheisten voimia

Jaa
Yli puoli miljoonaa suomalaista juo yli riskirajojen. Päihdeongelma koskettaa aina myös läheisiä: vanhempia, lapsia, sisaruksia, ystäviä. Myös läheiset tarvitsevat tukea ja palveluja.

– Moni läheinen elää asian kanssa todella yksin. Häpeän vuoksi aiheesta ei kerrota välttämättä edes ystäville tai sukulaisille, puhumattakaan omasta työpaikasta. Kaikki energia menee huolehtimiseen ja päihdeongelmasta kärsivän läheisen auttamiseen, jolloin omat voimavarat ehtyvät, Tukikohta ry:n toiminnanjohtaja Ron Furman sanoo.

Tukikohta ry tekee työtä päihteitä käyttävien ihmisten sekä heidän läheistensä kanssa. Kohtaamisissa nähdyksi ja kuulluksi tuleminen on tärkeää. Ammattilainen voi kannustaa läheistä pitämään parempaa huolta omasta itsestä, ottamaan etäisyyttä kuormittavaan tilanteeseen ja huolehtimaan omasta jaksamisesta. Ammattilainen voi myös tukea häpeästä irti päästämisessä ja rajojen asettamisessa sekä tilanteen hyväksymisessä. Myös vertaistuesta, esimerkiksi läheisryhmistä, on monelle apua.

– Läheiset tarvitsevat tukea siinä missä päihteitä käyttävä ihminenkin, mutta valitettavasti palvelujärjestelmämme tunnistaa vielä huonosti läheisten erityiset tuen tarpeet. Liian usein läheinen nähdään vain tukihenkilönä ja resurssina päihteitä käyttävän henkilön kuntoutumisprosessissa, vaikka myös läheiset pitäisi tunnistaa tuen tarvitsijoiksi, Furman sanoo.

Suomessa on 65—70 000 lasta, joiden toisella tai molemmilla vanhemmilla on päihdeongelma. Nuorten kokemukset omien vanhempien ongelmallisesta alkoholinkäytöstä kuvaavat hyvin niitä haittoja, joita läheisen juominen voi aiheuttaa. Nuorten kokemia haittoja ovat muun muassa perheriidat, häpeä, ahdistus ja unen puute.

–  Meidän aikuisten tehtävä on tukea ja auttaa heikoimmassa asemassa olevia lapsia ja nuoria. Lasten ja nuorten syrjäytyminen on ongelma, johon pitää pystyä puuttumaan. Samalla emme saa unohtaa niitä lapsia, joilla menee hyvin. On tärkeää, että huomioimme myös ne lapset, joilla juuri nyt kaikki on kunnossa, jotta he tietävät, kenen puoleen voivat kääntyä tarpeen tullen, Koulutus Elämään Säätiön toiminnanjohtaja Sami Teikko sanoo.

Päihdepäivien 2019 teema on Jokainen on läheinen. Päihdepäivät-tapahtuman järjestäjiä ovat EHYT ry ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, ja pääyhteistyökumppaneita tänä vuonna ovat Barnavårdsföreningen i Finland rf sekä Tukikohta ry.

– Lähes jokaisen suomalaisen lähipiirissä on joku, jolla on päihdeongelma. Haluamme tuoda esiin läheisten tärkeän roolin ja muistuttaa, että läheisetkin tarvitsevat tukea. Samalla on hyvä muistaa läheisten valtavan suuri merkitys kaikkien ihmisten elämässä. Tarvitsemme toisiamme ja ystävien sekä perheen tukea, toiminnanjohtaja Pia Sundell Barnavårdsföreningen i Finland rf:stä sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:


Sami Teikko, toiminnanjohtaja, Koulutus Elämään Säätiö, puh. 0400 638 863


Ron Furman, toiminnanjohtaja, Tukikohta ry, puh. 040 820 2564


Pia Sundell, toiminnanjohtaja, Barnavårdsföreningen i Finland rf, puh. 040 501 9105

Tietoja julkaisijasta

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) kokoaa yhteen 49 Suomen merkittävintä ehkäisevän päihdetyön asiantuntijajärjestöä.

www.ept-verkosto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EPT-verkosto

Suomella ei ole varaa lisätä alkoholin kulutusta3.4.2025 08:20:00 EEST | Tiedote

Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu kasvuriiheen, jonka tarkoituksena on tarkastella valtion taloutta pitkällä aikavälillä ja päättää valtion menojen ylätasosta tulevina vuosina. Hallitus on tähän mennessä pyrkinyt leikkaamaan menoja ja kiristyksiä on luvassa myös jatkossa. Päihdetyötä tekevät järjestöt pitävät alkoholin kulutuksen kasvattamista menoja lisäävänä toimena, johon Suomella ei ole varaa.

Järjestöt: Päihteet ovat merkittävä ongelma kunnille ja hyvinvointialueille – katso paljonko alkoholi maksaa oman alueesi terveydenhuollolle12.2.2025 08:50:00 EET | Tiedote

Suomalaisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä ratkaistaan alue- ja kuntavaaleissa 13. huhtikuuta. Päihteet ja rahapelaaminen aiheuttavat merkittäviä kustannuksia kunnille ja hyvinvointialueille ja lisäävät inhimillistä kärsimystä. Pelkästään alkoholi aiheuttaa satojen miljoonien kustannukset hyvinvointialueiden terveydenhuollolle. Puolueiden ja tulevien päättäjien pitää kyetä ratkaisemaan, miten päihdehaittoja ehkäistään.

Alkoholista kieltäytyminen voi olla vaikeaa – oletus on, että juodaan16.1.2025 07:56:00 EET | Tiedote

Alkoholin käyttö koetaan usein normaalina asiana ja alkoholista kieltäytyminen poikkeavana. Somevaikuttaja Arttu Ylitalo kertoo, että nuorten aikuisten keskuudessa on yleinen oletus, että alkoholia juodaan, jos lähdetään jonnekin. ”Koko yhteiskunta on alkoholissa marinoitu, sitä on kaikkialla leffoja ja sarjoja myöten. Koitan tuoda esiin sitä näkökulmaa, että on ihan kivaa olla ilmankin.”

Tipattoman suosio nousussa: 18 prosenttia tipattoman viettäjistä tunsi itsensä virkeämmäksi ja energiseksi19.12.2024 11:42:14 EET | Tiedote

Alkoholia käyttävistä kansalaisista 15 prosenttia vietti Tipattoman vuonna 2024, selviää EHYT ry:n Verianilla teettämästä kyselytutkimuksesta*. Tipattoman viettäjiltä kysyttiin, mitä hyötyjä he saivat alkoholittomasta kuukaudesta. 18 prosenttia vastaajista kertoi, että he tunsivat itsensä virkeämmäksi ja energisemmäksi tai vireystila oli kaikkiaan parempi tipattoman aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye