Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote)

Päihdetyön ja riippuvuuksien sekä lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyä kehitetään alueellisesti

Jaa

Keusote tähtää alueemme asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen ehkäisevän päihde- ja riippuvuustyön ja lähisuhde- ja perheväkivallan suunnitelmien avulla, jotka yhtymävaltuusto hyväksyi kokouksessaan 29.9.22.

Ehkäisevä päihde- ja riippuvuustyön tarkoituksena on kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja. Tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden käytön aiheuttamia haittoja niin päihteiden käyttäjille, heidän läheisilleen kuin yhteiskunnalle.

Ehkäisevän päihdetyön avulla tähdätään päihdehaittojen, päihteiden kysynnän, saatavuuden, tarjonnan vähentämiseen sekä terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Toimenpiteet huomioivat ikäryhmien erityistarpeet ja alueemme ilmiöt, kuten nuorten huumeiden käytön, joka alueellamme on valtakunnallista tasoa korkeampaa.

Lähisuhde- ja perheväkivallan suunnitelma avulla tavoitellaan alueellisen toimintamallin käyttöönottoa lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyyn. Keskeisinä toimenpiteinä ovat eri toimijoiden yhteiset koulutukset, ajantasainen viestintä ja yhteiset työmenetelmät, kuten alueellinen MARAK (Moniammatillinen riskin arviointi ja auttaminen) -työryhmä.

– Melko pitkän ja sisältörikkaan kokouksen lopputulemana esityslistalla olleiden asioiden lisäksi valtuusto oli yksimielinen lisätessään tähän käsittelykohtaan toivomusponnen, jonka sisältö oli:

Valtuusto toivoo kiinnitettävän käytännön toiminnassa erityistä huomiota lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyssä lapsiin ja nuoriin kohdistuvaan väkivaltaan sen eri muodoissaan. Käytännön työssä tarvitaan konkreettisia kohdennettuja toimia ja osaamista. Väkivaltaisista perhetilanteista on voitava päästä myös turvaan. Valtuusto kiinnittää huomiota Keski-Uudenmaalla tarvittavien turvakotipaikkojen riittävyyteen, ja tarpeeseen tehdä aloite valtiolle turvakodin perustamisesta alueelle.

– Myös toinen toivomusponsi hyväksyttiin yksimielisesti. Lisäksi talouden synkät näkymät aiheuttivat huolta valtuuston jäsenissä, toteaa valtuuston puheenjohtaja Jouni Maijala.

Suunnitelmat toimeenpanevat alueemme hyvinvointisuunnitelmaa

Yhtymävaltuustossa hyväksytyt suunnitelmat täydentävät osaltaan Keusoten alueellista hyvinvointisuunnitelmaa 2020–2025 ja ovat kuntayhtymän strategiaa toimeenpanevia asiakirjoja.

Alueellisen hyvinvointisuunnitelman 2020–2025 tavoitteet ovat, että alueen asukkaiden: sairastavuus vähenee, liikunta lisääntyy vähän liikkuvien ja liikkumattomien parissa, ylipainoisten ja lihavien määrä laskee, yksinäisyyden kokemus vähenee, sähköinen omahoito ja asiointi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä lisääntyy, mielenterveysongelmien määrä vähenee, päihteiden (nikotiinituotteet, alkoholi, huumeet) käyttö vähenee. 

Suunnitelmien toteutumisesta raportoidaan vuosittain alueellisessa hyvinvointikertomuksessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhtymävaltuuston puheenjohtaja, Jouni Maijala, jetmaijala@gmail.com

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote)
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote)
Sandelininkatu 1
05800 Hyvinkää

http://www.keusote.fi

Keski-Uudenmaan sote on edelläkävijä sote-palveluiden kehittämisessä. Kuntayhtymään kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä muuttuu Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeksi 1.1.2023. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuspalveluiden järjestämisestä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote)

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen 2. sijalle 100 terveysalan vaikuttajan joukosta2.12.2022 15:29:23 EET | Tiedote

Pirjo Laitisen-Parkkosen merkittävä työ kuntayhtymän johtajana huomioitiin valtakunnallisesti tänään, kun Mediuutiset nosti Laitisen-Parkkosen kakkossijalle Terveysalan 100 Vaikuttajaa -listalla. Laitinen-Parkkosen johdolla tehty pitkäjänteinen työ on mahdollistanut tilanteen, jossa Keski-Uusimaa on pisimmällä hyvinvointialueiden valmisteluissa koko Suomessa, todetaan valinnan perusteluissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme