Omaishoitajaliitto ryOmaishoitajaliitto ry

Päihteiden käytöstä omaishoitoperheissä pitää puhua, jotta apu tavoittaa tarvitsijat

Jaa

Omaishoitajaliiton Kuppi nurin -hankkeessa tehdyllä videolla Tuula Savolainen kertoo tarinansa runsaasti alkoholia käyttäneen miehensä omaishoitajana. Ikääntyneiden säännöllinen alkoholin käyttö on lisääntynyt ja yhä harvempi ikääntynyt on raitis. Omaishoitoperheet eivät ole suojassa tältä ilmiöltä.

Tuula Savolainen koki jäävänsä yksin alkoholismia sairastaneen puolisonsa omaishoitajana. Kuva: Sami Lamberg
Tuula Savolainen koki jäävänsä yksin alkoholismia sairastaneen puolisonsa omaishoitajana. Kuva: Sami Lamberg

Päihdeongelmat omaishoitoperheissä ovat usein vaiettuja ja näkymättömissä. Moni omaishoitaja on asian kanssa yksin, ja voi kokea syyllisyyttä ja häpeää. Kun aika ja voimat menevät huolehtimiseen ja päihteitä käyttävän läheisen auttamiseen, oma jaksaminen ja hyvinvointi ovat koetuksella. Päihdeongelmat koskettavat kaikenikäisiä omaishoitoperheitä.

Omaishoitajaliiton Kuppi nurin -hankkeessa on tehty video, jossa Tuula Savolainen kertoo oman tarinansa runsaasti alkoholia käyttäneen puolisonsa omaishoitajana. Savolainen kertoo videolla omaishoidon arjesta, tilanteen herättämistä tunteista ja yksin jäämisestään. 

”Luulin silloin, että olen ainoa maailmassa, jolla on tällainen tilanne. Me emme saaneet mistään apua, eikä alkoholismia noteerattu mitenkään”, Savolainen kertoo.

”Toivon, että samankaltaisessa tilanteessa olevat omaishoitajat uskaltaisivat puhua ja hakea apua.”

Rehellisyys ja avoimuus ovat usein avaimia eteenpäin pääsemiselle. Tilanteesta keskusteleminen voi auttaa omaishoitajaa tunnistamaan omat rajat, päästämään irti häpeästä ja huolehtimaan omista voimavaroistaan. Tavallisen elämän, harrastusten ja sosiaalisten suhteiden jatkaminen auttaa omaishoitajaa voimaantumaan ja ottamaan etäisyyttä päihdeongelmaan.

Ammattilaisten ja yhdistystoimijoiden tulee ohjata avun piiriin

On tärkeää, että omaishoitoperheitä kohtaavat ammattilaiset ja yhdistystoimijat tunnistavat päihdeongelmat, tarttuvat rohkeasti tilanteeseen, pysyvät rinnalla ja ohjaavat avun piiriin.

”Vastuu päihteiden käytön puheeksi ottamisesta ja avun hakemisesta ei saa jäädä yksin omaishoitajan harteille”, Kuppi nurin -hankkeen koordinaattori Elina Koponen sanoo.

Video on katsottavissa Kuppi nurin -hankkeen nettisivuilla www.omaishoitajat.fi/kuppi-nurin sekä Youtubessa https://youtu.be/XGuYi1SxRxc.

Tutkimuksen mukaan Suomessa noin 26 prosenttia yli 75-vuotiaista miehistä käyttää alkoholia liikaa. Kaikista yli 75-vuotiasta liikakäyttäjiä on noin 15 prosenttia. (FinSote-tutkimus, THL 2018.)

 

Lisätiedot

Elina Koponen, koordinaattori, elina.koponen@omaishoitajat.fi, puh. 040 846 4506.

Kaisa Parviainen, kehittämispäällikkö, kaisa.parviainen@omaishoitajat.fi, puh. 040 455 3244. Tavoitettavissa 13.9.2019 alkaen.

Tuula Savolainen antaa haastatteluja. Häneen saa yhteyden lisätietojen antajien kautta.

Tuula kertoo tarinansa alkoholismia sairastaneen puolisonsa omaishoitajana

Avainsanat

Kuvat

Tuula Savolainen koki jäävänsä yksin alkoholismia sairastaneen puolisonsa omaishoitajana. Kuva: Sami Lamberg
Tuula Savolainen koki jäävänsä yksin alkoholismia sairastaneen puolisonsa omaishoitajana. Kuva: Sami Lamberg
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Omaishoitajaliitto ry
Omaishoitajaliitto ry
Hämeentie 105 A 18, 5 krs.
00550 Helsinki

020 7806 500http://www.omaishoitajat.fi

Omaishoitajaliitto ry on omaishoitajien edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa eläviä henkilöitä. Kuppi nurin on Omaishoitajaliiton hanke päihdeongelman kanssa elävien omaishoitoperheiden tukemiseksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Omaishoitajaliitto ry

KANNANOTTO Omaishoito ei saa olla säästökohde!11.10.2018 12:45:45 EESTTiedote

Omaishoitajaliitto ry on huolissaan omaishoitajien yhdenvertaisuuden toteutumisesta ja useissa kunnissa tehtävistä heikennyksistä omaishoitajien tukeen. Liitto korostaa, että omaishoidon kehittäminen ei saa jäädä retoriikaksi. Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa -kärkihanke on kehittänyt kiitettävästi omaishoitoa. Valitettavasti kriteerien yhdenmukaistaminen on heikentänyt omaishoitajien asemaa eri puolilla Suomea. Kun kunnat purkavat omaishoidon tuen sopimuksia, omaishoidettava jää käytännössä omaishoitajan vastuulle eikä riittäviä tukipalveluita tarjota avuksi. Omaishoidon vaihtoehtoiskustannukset jäävät usein tarkastelematta. Selvitysten mukaan yli 20 000 omaishoidettavaa olisi pitkäaikaishoidon tarpeessa ilman omaishoitajaa. Omaishoito on merkittävä osa erityisesti ikäihmisten palvelujärjestelmää ja peittoaa inhimillisyydessään ja kustannusvaikuttavuudessaan muut palvelumuodot. Yksi pitkäaikaishoitopaikka maksaa kunnalle 3 500-9 500 euroa ku

TIEDOTE JA KUTSU Omaishoidon maakuntapäivillä vaikutetaan omaishoidon kehittämiseen sote- ja maakuntauudistuksessa12.9.2018 10:07:50 EESTTiedote

Omaishoitajaliitto järjestää omaishoidon maakuntapäiviä eri puolilla Suomea. Maakuntapäivillä omaishoitajat, päättäjät ja omaishoidon parissa työskentelevät keskustelevat omaishoidon kehittämisestä ja omaishoitokysymyksistä, jotta omaishoitajien tarpeet tulevat huomioiduksi sote- ja maakuntauudistuksessa. Maakuntapäivillä jaetaan ideoita ja hyviä toimintamalleja omaishoitoperheiden tukemiseksi. Median edustajat ovat tervetulleita maakuntapäiville. Pohjois-Pohjanmaan omaishoidon maakuntapäivä, Ylivieska 19.9.2018 klo 9.30–15.30 Kulttuurikeskus Akustiikka, Koulukatu 2 B, Ylivieska Lisätiedot: aluevastaava Sari Havela-Hiitola, puh. 020 7806 572 tai sari.havela-hiitola@omaishoitajat.fi Pirkanmaan omaishoidon maakuntapäivä, Tampere 4.10.2018 klo 9.30–15.30 Kulttuuritalo Laikku, Keskustori 4, Tampere Lisätiedot: järjestöpäällikkö Merja Purhonen, puh. 020 7806 522 tai merja.purhonen@omaishoitajat.fi Uudenmaan omaishoidon maakuntapäivä, Helsinki 20.11.2018 klo 9.30–16.00 Seurakuntien talo, Eng

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme