Päihteitä käyttävät äidit tarvitsevat varhaista apua

Korona-aikana alkoholin kulutuksen vähenemisestä huolimatta alkoholin riskikulutuksen kehittyminen ongelmakäytöksi lisääntyi sekä huumeongelmat syvenivät. ETKL:n mukaan päihteitä käyttävien äitien pääsy kuntoutukseen romahti. Kuntien puutteellisen toiminnan myötä päihdeongelmaisia odottavia äitejä ja vauvaperheitä auttavan Pidä kiinni -hoitojärjestelmän kuntoutuspaikkoja jäi tyhjilleen.
Avun tarve on näkynyt äitien aiempaa aktiivisempana tukeutumisena matalan kynnyksen palveluihin. ETKL:n ja A-klinikkasäätiön Päihteitä käyttävien äitien nettiryhmä on toiminut lähes 20 vuotta ja vuoden 2021 ryhmissä oli ennätysmäärä äitejä. Ryhmässä jaetaan kokemuksia siitä, millaista on olla äiti, kun on ongelmia alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden käytön kanssa. Keskustelua käydään toisten odottavien ja pienten lasten äitien keskenlapsilähtöisenpäihdetyön ammattilaisten tukemana Päihdelinkin keskustelualueella.
Kynnystä avun hakemiselle madaltaa ryhmän maksuttomuus ja nimettömyys. Helposti ja nopeasti saatava apu on tärkeää äidin hyvinvoinnin kannalta sekä lapsen oikeuksien turvaamiseksi. Kun odottava äiti ohjataan oikeanlaiseen apuun, ehkäistään vauvan elinikäistä vaurioitumista ja luodaan edellytykset turvalliseen kehitykseen vanhemman kanssa. Odottaville ja pienten lasten äideille suunnatulla varhaisella avulla voidaan saavuttaa myös huomattavia taloudellisia säästöjä.
Vertaistuki on tärkeää
Toisinaan vanhempi ei koe päihteiden käyttöä hallitsemattomaksi tai niin vakavaksi, että ulkopuolista apua tarvittaisiin. Läheisetkään eivät välttämättä ole päihdeongelmista tietoisia, sillä asiat voivat olla ulkoisesti kunnossa. Käytetyt määrät saatetaan kokea harmittomana tapana lievittää vauva-arjen stressiä, mutta ne vaikuttavat vanhempana toimimiseen.
Omasta päihteiden käytöstä puhuminen koetaan usein vaikeaksi, mikä usein pitkittää ja syventää ongelmia. Äitiyden tuomat rooliodotukset tekevät vaikeuksista kertomisen entistä haastavammaksi ja asenteet päihteitä käyttävää äitiä kohtaan ovat usein leimaavia. Avun hakemisen esteenä saattaa olla pelko tuomitsevista asenteista tai lasten huostaanotosta ongelmien paljastuttua.
– Pelko on ymmärrettävää ja inhimillistä. Monenlaista apua ja tukea on kuitenkin saatavilla, joiden tarkoitus on auttaa ja helpottaa tilannetta. Huostaanotto on lainkin mukaan aina viimesijainen vaihtoehto, muistuttaa Maria Hohenthal, Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntija.
Vertaistuki voi auttaa hälventämään pelkoa, häpeää ja muita vaikeita tunteita ja helpottaa avun hakemista. Päihteitä käyttävien äitien nettiryhmässä koettu tuki ja hyväksytyksi tulemisen tunne ovat vahvistaneet itsetuntemusta ja lisänneet voimia.
– Tuli semmoinen tunne, että en ole yksin ongelmani kanssa ja vaikka minulla on alkoholiongelma niin silti olen arvokas ihminen, minussa on muitakin puolia kuin vain alkoholiin liittyvät huonot puolet ja luonteenpiirteet, ryhmään osallistunut äiti kirjoittaa palautteessaan.
Kevään 2023 Päihteitä käyttävien äitien nettiryhmä toteutuu 8.2.-31.3. ja ilmoittautuminen alkaa 25.1. osoitteessa vauvaperhe.fi > päihteitä käyttävien äitien nettiryhmä.
ETKL:n Vauvaperhe ja päihteet -chatistä apua saa myös nopeasti ja nimettömästi lapsilähtöisen päihdetyön ammattilaiselta arkisin klo 14–18. Chat sekä lisätietoa vauvaperheen jaksamisen tueksi löytyvät osoitteesta vauvaperhe.fi. Yhteyttä voi myös ottaa maksuttomasti ja halutessa nimettömästi lähimpään Pidä kiinni -avopalveluyksikköön. Turvattomaksi muuttuneessa kodin tilanteessa maksuttomat turvakodit auttavat ympäri vuorokauden. Turvakotien sijainnit ja yhteystiedot löytyvät Nettiturvakodista.
Lisätietoja ryhmästä
Ilmoittautuminen Päihteitä käyttävien äitien nettiryhmään > https://link.webropol.com/s/aidit2023
Vauvaperhe ja päihteet -chat > vauvaperhe.fi
Pidä kiinni -avopalvelut > ensijaturvakotienliitto.fi
Turvakodit > Nettiturvakoti.fi
Kuva: Shutterstock
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maria Hohenthal
asiantuntija, Ensi- ja turvakotien liitto
p. 050 356 8747, maria.hohenthal@etkl.fi
Laura Kouri
viestinnän asiantuntija, Ensi- ja turvakotien liitto
p. 040 7099498, laura.kouri@etkl.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI
09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi
Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Vauvaperheille uusi mahdollisuus päihdekuntoutuksen avulla30.4.2025 10:24:00 EEST | Tiedote
Suomessa kehitetty Pidä kiinni® -hoitomalli on osoittautunut merkittäväksi avuksi päihdeongelmaisille vanhemmille ja heidän pienille lapsilleen. Laaja seurantatutkimus vahvistaa, että hoito edistää vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta sekä tukee perheen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Kuntoutuksen ansiosta vanhemmilla on mahdollisuus päihteettömään elämään yhdessä lapsensa kanssa.
Tarja Filatov jatkaa Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana28.4.2025 14:38:35 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Tarja Filatov (Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry). Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin Sirpa Paatero (Kymenlaakson ensi- ja turvakoti ry). Valinnat tehtiin Ensi- ja turvakotien liiton liittokokouksessa 27.4.2025.
Ensi- ja turvakotien liittokokous: Vauvaperheiden avuntarpeeseen on vastattava viipymättä28.4.2025 14:32:01 EEST | Tiedote
Apua hakevat vauvaperheet ovat merkittävästi huonommassa kunnossa kuin aikaisemmin. Ensi- ja turvakotien liiton ensikotien asiakkaat kokevat palveluun tullessaan yleisesti stressiä, ahdistuneisuutta sekä sosiaalisiin tilanteisiin liittyvää pelkoa. Moni asiakas on kokenut lähisuhteissaan väkivaltaa ja muita pitkäaikaisesti vaikuttavia traumaattisia kokemuksia.
Vieraannuttava vanhempi voi aiheuttaa lapselle elinikäisiä seurauksia25.4.2025 08:29:23 EEST | Tiedote
Vieraannuttaminen on henkistä väkivaltaa, jolla on kielteiset seuraukset lapsen turvalliselle kasvulle ja kehitykselle. Vieraannuttaminen rikkoo lapsen oikeutta ylläpitää suhdetta vanhempiinsa ja hänelle merkityksellisiin läheisiin. Kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää vietetään tänään 25.4.
“Niin kohtelias, että viha osuu vain läheisiin” – Ensi- ja turvakotien liiton kampanja kääntää katseet lähisuhdeväkivallan tekijään10.4.2025 14:24:19 EEST | Tiedote
Suomessa jopa puolet naisista on jossain elämänsä vaiheessa kokenut väkivaltaa parisuhteessaan. Silti lähisuhdeväkivalta tunnistetaan heikosti. Ensi- ja turvakotien liiton uusi kampanja kääntää katseen väkivallan tekijän auttamiseen ja haluaa muuttaa lähisuhdeväkivallan käsittelyn tapoja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme