Hämeen ELY-keskus

Päijät-Hämeessä 10 000 kiertotalouden kannalta mielenkiintoista yritystä

Jaa

Kiertotalouden ratkaisuissa ja innovaatioissa on suuri kasvun mahdollisuus sekä työvoiman että liiketoiminnan kasvun kannalta. Vainu-yritystietokannan avulla tehty yrityskentän kartoitus kuvaa potentiaalia ja toimintaa, joka voi kehittyä kierto- ja biotalouden sektoreilla maakunnan alueella. Selvitys auttaa myös valmistautumisessa Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoteen, jossa Hämeen ELY-keskus edustaa kaikkia Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksia.

Kaavio kiertotalouden kannalta potentiaalisten yritysten osuuksista Päijät-Hämeessä vuonna 2020
Kaavio kiertotalouden kannalta potentiaalisten yritysten osuuksista Päijät-Hämeessä vuonna 2020

Maakunnan toimijoilla on monia mahdollisuuksia edistää kiertotaloutta ja puhtaan energian murrosta

Moninaisten yritysten lisäksi maakunnassa on tutkimus, koulutus- ja kehitysorganisaatioita, joiden projektiosaaminen ja opiskelijat ovat merkittävä voimavara kiertotalouden edistämisessä. Euroopan ympäristöpääkaupunkivuosi Lahdessa antaa hyvän mahdollisuuden nostaa esiin maakunnan hyviä innovatiivisia ratkaisuja. EU:n ympäristöpääkaupunkistatus antaa myös selkänojaa hakea uusia projekteja ja investointeja yrityksiin ja kehittämiseen. Kaikkien toimijoiden kannattaa tarttua tähän referenssiin ja näkyvyyteen ja ylpeästi esitellä suomalaista osaamista, tahtoa ja sisua pärjätä muuttuvassa maailmassa.

ELY-keskuksen kautta on saatavilla rahoitusta toimivien yritysten merkittäviin investointeihin, liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvuun ja kansainvälistymiseen, jotka tukevat resurssiviisaiden ratkaisujen käyttöönottoa ja kehittämistä. Tukitasot vaihtelevat 10 - 50% välillä, 10 000 eurosta aina 1 miljoonaan. Lisäksi ELY-keskuksen kautta voi saada kokeneen liikkeenjohdon konsultin avuksi yrityksen bio- ja kiertotalouden edistämiseen strategiseen liiketoiminnan kehittämiseen liittyen tuettuun hintaan.

Lainsäädännössä on käynnissä monia muutoksia, jotka tukevat ja edistävät kiertotalouteen siirtymistä.

Toimijoiden on hyvä olla näistä perillä. Hämeen ELY-keskus osaltaan välittää tietoa muutoksista sekä rahoittaa monia projekteja eri ohjelmien ja rahastojen kautta. Hämeen ELY-keskus myös valvoo monien kiertotalousratkaisujen ympäristö- ja koetoimintalupia.

Kiertotalousratkaisuista kannattaa keskustella valvonnan kanssa jo suunnitteluvaiheessa, jolloin toiminnan viranomaisvaatimukset ja tarvittavat lupaprosessit ovat tiedossa jo heti hankkeen alussa.

Päijät-Hämeen kierto- ja biotalousyritysten lukumääriä ja liiketoiminta-alueita kartoitettiin Vainu-yritystietokannan avulla marras- ja joulukuussa 2020. Kartoitus tehtiin vastaavalla tavalla kuin viime vuonna valmistuneessa Kanta-Hämeen kiertotaloustoimijat -selvityksessä. Vainu on internet-selainpohjainen tietokanta, joka sisältää reaaliaikaista tietoa yrityksistä. Vainu-tietokannasta poimittiin kaikki päijäthämäläiset kierto- ja biotalouden näkökulmasta mielenkiintoiset yritykset. Näitä ovat yritykset, jotka käyttävät paljon luonnonvaroja tai joissa syntyy suhteessa paljon jätettä. Lisäksi näitä ovat sellaiset toimijat, jotka tarjoavat korjaus- ja vuokrauspalveluita sekä alkutuotannon yritykset. Mielenkiintoisia yrityksiä nousi esiin peräti 10 005 kpl, joka on noin 55 % kaikista Vainu-tietokannan päijäthämäläisistä yrityksistä. Vuoden 2019 Kanta-Hämeen selvityksessä nousi 5062 yritystä, joka oli noin puolet kaikista kantahämäläisistä yrityksistä.

ELY-keskus on laatimassa toimintasuunnitelmaa Euroopan ympäristöpääkaupunkivuodelle ja tarkoituksena on mm. parantaa tietoisuutta eri toimijoiden ratkaisuista, panostaa kiertotalouskoulutukseen ja koulu- ja korkeakouluyhteistyöhön. Myös viestiminen lainsäädännön muutoksista ja erilaisista ELY-keskuksen mahdollisuuksista edistää hiilineutraaliutta kuuluvat merkkivuoteen.

Lisätietoja:

Johtava asiantuntija Eira Rosberg, Hämeen ELY-keskus, puh. 050 396 1710, eira.rosberg-airaksinen@ely-keskus.fi

Yritysrahoitus: 

Päijät-Häme: Team Finland Kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Matti Nykänen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 079
Kanta-Häme: Team Finland Kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Tuomo Kauha, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 147
Yritysrahoitus- ja kehittämispalvelut Etelä-Suomessa
Yrityksen kehittämispalvelut: konsultointi

Maaseuturahoitus:

Kehittämispäällikkö Timo Kukkonen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 065
Maaseudun yritysrahoitus

Lupien valvonta:

Valvontapäällikkö Sinikka Koikkalainen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 025

Tiedotus:

Netta Saarinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 150

Yhteyshenkilöiden sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Avainsanat

Kuvat

Kaavio kiertotalouden kannalta potentiaalisten yritysten osuuksista Päijät-Hämeessä vuonna 2020
Kaavio kiertotalouden kannalta potentiaalisten yritysten osuuksista Päijät-Hämeessä vuonna 2020
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Työmarkkinoiden hyvä vire jatkui toukokuussa; työttömyys väheni edelleen21.6.2022 08:14:44 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli toukokuun lopussa 17 271 työtöntä työnhakijaa, joista 938 kokoaikaisesti lomautettuja. Se on 4133 vähemmän (-19 %) kuin vuosi sitten. Työttömyyden lasku johtui sekä lomautettujen (-1619) että muiden työttömien (-2514) määrän vähenemisestä. Huhtikuuhun verrattuna työttömien työnhakijoiden määrä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa tippui 562:lla johtuen myös sekä lomautettujen että muiden työttömien määrän laskusta. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Loimijoen padotus ja juoksutusselvityksen ohjausryhmä kokoontui – seurantakaudella koettiin onnistumisia ja haasteita30.5.2022 07:45:00 EEST | Tiedote

Loimijoen padotus- ja juoksutusselvityksen ohjausryhmä kokoontui huhtikuun lopussa keskustelemaan kuluneesta seurantakaudesta 2017–21 ja tulevista jatkotoimenpiteistä. Kokouksessa käytiin läpi kuluvan kevään vesitilannetta, padotus- ja juoksutusselvityksen taustaa, suositusten seurannan onnistumisia ja epäonnistumisia sekä pohdittiin jatkoaskelia työlle.

Työttömien määrän lasku jatkui huhtikuussa24.5.2022 08:07:57 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli huhtikuun lopussa 17 833 työtöntä työnhakijaa, joista 1323 kokoaikaisesti lomautettuja. Se on 4715 vähemmän (-21 %) kuin vuosi sitten. Työttömyyden lasku johtui sekä lomautettujen (-2062) että muiden työttömien (-2653) määrän vähentymisestä. Maaliskuuhun verrattuna työttömien työnhakijoiden määrä alueen TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa tippui 837:llä johtuen myös sekä lomautettujen että muiden työttömien määrän laskusta. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme