Hämeen ELY-keskus

Päijät-Hämeessä 10 000 kiertotalouden kannalta mielenkiintoista yritystä

Jaa

Kiertotalouden ratkaisuissa ja innovaatioissa on suuri kasvun mahdollisuus sekä työvoiman että liiketoiminnan kasvun kannalta. Vainu-yritystietokannan avulla tehty yrityskentän kartoitus kuvaa potentiaalia ja toimintaa, joka voi kehittyä kierto- ja biotalouden sektoreilla maakunnan alueella. Selvitys auttaa myös valmistautumisessa Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoteen, jossa Hämeen ELY-keskus edustaa kaikkia Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksia.

Kaavio kiertotalouden kannalta potentiaalisten yritysten osuuksista Päijät-Hämeessä vuonna 2020
Kaavio kiertotalouden kannalta potentiaalisten yritysten osuuksista Päijät-Hämeessä vuonna 2020

Maakunnan toimijoilla on monia mahdollisuuksia edistää kiertotaloutta ja puhtaan energian murrosta

Moninaisten yritysten lisäksi maakunnassa on tutkimus, koulutus- ja kehitysorganisaatioita, joiden projektiosaaminen ja opiskelijat ovat merkittävä voimavara kiertotalouden edistämisessä. Euroopan ympäristöpääkaupunkivuosi Lahdessa antaa hyvän mahdollisuuden nostaa esiin maakunnan hyviä innovatiivisia ratkaisuja. EU:n ympäristöpääkaupunkistatus antaa myös selkänojaa hakea uusia projekteja ja investointeja yrityksiin ja kehittämiseen. Kaikkien toimijoiden kannattaa tarttua tähän referenssiin ja näkyvyyteen ja ylpeästi esitellä suomalaista osaamista, tahtoa ja sisua pärjätä muuttuvassa maailmassa.

ELY-keskuksen kautta on saatavilla rahoitusta toimivien yritysten merkittäviin investointeihin, liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvuun ja kansainvälistymiseen, jotka tukevat resurssiviisaiden ratkaisujen käyttöönottoa ja kehittämistä. Tukitasot vaihtelevat 10 - 50% välillä, 10 000 eurosta aina 1 miljoonaan. Lisäksi ELY-keskuksen kautta voi saada kokeneen liikkeenjohdon konsultin avuksi yrityksen bio- ja kiertotalouden edistämiseen strategiseen liiketoiminnan kehittämiseen liittyen tuettuun hintaan.

Lainsäädännössä on käynnissä monia muutoksia, jotka tukevat ja edistävät kiertotalouteen siirtymistä.

Toimijoiden on hyvä olla näistä perillä. Hämeen ELY-keskus osaltaan välittää tietoa muutoksista sekä rahoittaa monia projekteja eri ohjelmien ja rahastojen kautta. Hämeen ELY-keskus myös valvoo monien kiertotalousratkaisujen ympäristö- ja koetoimintalupia.

Kiertotalousratkaisuista kannattaa keskustella valvonnan kanssa jo suunnitteluvaiheessa, jolloin toiminnan viranomaisvaatimukset ja tarvittavat lupaprosessit ovat tiedossa jo heti hankkeen alussa.

Päijät-Hämeen kierto- ja biotalousyritysten lukumääriä ja liiketoiminta-alueita kartoitettiin Vainu-yritystietokannan avulla marras- ja joulukuussa 2020. Kartoitus tehtiin vastaavalla tavalla kuin viime vuonna valmistuneessa Kanta-Hämeen kiertotaloustoimijat -selvityksessä. Vainu on internet-selainpohjainen tietokanta, joka sisältää reaaliaikaista tietoa yrityksistä. Vainu-tietokannasta poimittiin kaikki päijäthämäläiset kierto- ja biotalouden näkökulmasta mielenkiintoiset yritykset. Näitä ovat yritykset, jotka käyttävät paljon luonnonvaroja tai joissa syntyy suhteessa paljon jätettä. Lisäksi näitä ovat sellaiset toimijat, jotka tarjoavat korjaus- ja vuokrauspalveluita sekä alkutuotannon yritykset. Mielenkiintoisia yrityksiä nousi esiin peräti 10 005 kpl, joka on noin 55 % kaikista Vainu-tietokannan päijäthämäläisistä yrityksistä. Vuoden 2019 Kanta-Hämeen selvityksessä nousi 5062 yritystä, joka oli noin puolet kaikista kantahämäläisistä yrityksistä.

ELY-keskus on laatimassa toimintasuunnitelmaa Euroopan ympäristöpääkaupunkivuodelle ja tarkoituksena on mm. parantaa tietoisuutta eri toimijoiden ratkaisuista, panostaa kiertotalouskoulutukseen ja koulu- ja korkeakouluyhteistyöhön. Myös viestiminen lainsäädännön muutoksista ja erilaisista ELY-keskuksen mahdollisuuksista edistää hiilineutraaliutta kuuluvat merkkivuoteen.

Lisätietoja:

Johtava asiantuntija Eira Rosberg, Hämeen ELY-keskus, puh. 050 396 1710, eira.rosberg-airaksinen@ely-keskus.fi

Yritysrahoitus: 

Päijät-Häme: Team Finland Kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Matti Nykänen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 079
Kanta-Häme: Team Finland Kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Tuomo Kauha, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 147
Yritysrahoitus- ja kehittämispalvelut Etelä-Suomessa
Yrityksen kehittämispalvelut: konsultointi

Maaseuturahoitus:

Kehittämispäällikkö Timo Kukkonen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 065
Maaseudun yritysrahoitus

Lupien valvonta:

Valvontapäällikkö Sinikka Koikkalainen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 025

Tiedotus:

Netta Saarinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 150

Yhteyshenkilöiden sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Avainsanat

Kuvat

Kaavio kiertotalouden kannalta potentiaalisten yritysten osuuksista Päijät-Hämeessä vuonna 2020
Kaavio kiertotalouden kannalta potentiaalisten yritysten osuuksista Päijät-Hämeessä vuonna 2020
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Lahden Kujalassa puhdistetaan vanhan maatalousoppilaitoksen pilaantunutta maaperää13.1.2022 09:09:51 EET | Tiedote

Hämeen ELY-keskus on antanut päätöksen Lahden Kujalassa sijaitsevan pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Alueella on ollut ennen Kujalan maatalousoppilaitos ja sen kasvihuoneita ja asuinrakennuksia. Maatalousoppilaitoksen toiminnan seurauksena maaperässä on torjunta-aineita ja metalleja. Alue on muuttumassa tavaraliikenneterminaalin kortteliksi. Maaperä puhdistetaan tänä vuonna ja puhdistamisesta vastaa kiinteistön omistava Lahden kaupunki. Pilaantunutta maata on yhteensä noin 2200 tonnia noin 1300 neliömetrin alueella.

Vantaanjoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelma on hyväksytty21.12.2021 11:49:47 EET | Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt 16.12.2021 Vantaanjoen vesistöalueen päivitetyn tulvariskien hallintasuunnitelman vuosille 2022-2027. Hämeen ELY-keskuksen toimialueella on lisäksi hyväksytty Kokemäenjoen ja Kymijoen vesistöalueiden tulvariskien hallintasuunnitelmat. Tulvariskien hallintasuunnitelmissa esitetyillä toimenpiteillä pyritään vähentämään suurten tulvien aiheuttamia riskejä.

Marraskuussa 18 617 työtöntä työnhakijaa21.12.2021 08:10:34 EET | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli marraskuun lopussa 18 617 työtöntä työnhakijaa, joista 1287 kokoaikaisesti lomautettuja. Tämä on 3386 vähemmän (-15 %) kuin vuosi sitten, mutta edelleen 2053 enemmän kuin marraskuussa kaksi vuotta aiemmin. Lasku vuoden takaiseen verrattuna johtui sekä lomautettujen (-2149) että muiden työttömien (-1237) määrän vähentymisestä. Lokakuusta marraskuuhun työttömien kokonaismäärä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa väheni 528:lla. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme