Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Paikallinen sopiminen on hyvä työkalu, mutta väärissä käsissä työelämän hyväksikäytön väline

Jaa
Työsuhteessa heikoimmassa asemassa olevan suojeleminen on ammattiliittojen ja lainsäätäjien tehtävä. Paikallista sopimista ei saa käyttää ohituskaistana työelämän laadun heikentämistä varten.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta painotti Rakennusliiton liittokokouksessa pitämässään puheessa, että suomalaisen työelämän jäykkyys on enemmän tietyn porukan ajattelua tukeva hokema kuin totuus nykypäivän työelämästä. Tuoreen kyselyn mukaan SAK:laisista luottamushenkilöistä 63 prosenttia kertoo, että työpaikalla on tehty paikallinen sopimus kahden viimeisen vuoden aikana. 

 - Tuhannet SAK:laiset luottamusmiehet tekevät tuhansia paikallisia sopimuksia vuosittain. Ja hyvä niin. Usein aloite paikalliseen sopimiseen tulee työntekijäpuolelta, vaikka julkisuudesta toisen kuvan saakin. 

Lisää paikallista sopimista vaadittaessa usein puhutaankin järjestäytymättömien yritysten oikeudesta olla noudattamatta työehtosopimusten vähimmäisvaateita. Elorannan mielestä paikallinen sopiminen on hyvä työkalu, mutta väärin käytettynä se avaa oven sanelulle ja työehtojen polkemiselle. 

- Elinkeinoelämän järjestöt ovat käyneet vahvaa ja värittynyttä kampanjaa paikallisen sopimisen puolesta jo pitkään. Heidän tavoitteensa on ohittaa ay-liike ja työehtosopimukset paikallisessa sopimisessa ja sallia paikallinen sopiminen lain nojalla myös järjestäytymättömille yrityksille.  

Jos järjestäytymättömät yritykset saavat mahdollisuuden ohittaa työehtosopimukset, edessä voi olla työelämän villi länsi. Raamien puuttuessa sopiminen muuttuu helposti saneluksi ja hyväksikäyttö työelämässä yleistyy, kun työantaja voi ”sopia” väärinkäytöksiä työpaikoillaan ilman valvontaa. 

- Ihmisten hyväksikäytön estäminen ja säällisen toimeentulon sekä turvallisen työn takaaminen täytyy olla tavoitteena, ei laittomuuksien ja hyväksikäytön oikeuttaminen ja laillistaminen. Työsuhteen heikompi osapuoli on työntekijä ja lainsäädännön pitää suojella työntekijää, Eloranta painotti. 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Finländarna förhåller sig negativare till den gröna omställningen än befolkningen i de övriga nordiska länderna8.6.2023 07:26:35 EEST | Tiedote

Jämfört med befolkningen i de övriga nordiska länderna ser finländarna klimatförändringen som ett mindre allvarligt hot, de anser att kostnaderna för klimatåtgärderna är för höga och de är inte lika villiga att satsa offentliga medel på att bekämpa klimatförändringen. Det visar en enkät som Nordiska rådet har låtit göra. Finländarna är också mer bekymrade än genomsnittet över hur klimatåtgärderna påverkar sysselsättningen.

FFC:s Jarkko Eloranta: Man främjar arbetsfreden genom att hålla fast vid avtal, inte genom att begränsa de medborgerliga rättigheterna7.6.2023 15:29:10 EEST | Tiedote

Fackcentralen FFC:s ordförande Jarkko Eloranta är bekymrad över de planer på att begränsa arbetstagarnas strejkrätt som har framförts under regeringsförhandlingarna. Under förhandlingarna har det bland annat varit tal om att förbjuda politiska strejker, begränsa sympatistrejker och höja de böter som arbetstagarsidan måste betala för strejker.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme