Paikkatietokeskuksen pysyvä laserkeilainasema kertoo kuinka metsä liikkuu

Laserkeilausasema kartoittaa ympäröivää metsää 30 metrin korkeudesta ja kerää alueesta jatkuvaa pistepilviaikasarjaa. Asemalla havainnoidaan lyhyitä päiväkohtaisia ja pitkiä koko kasvukauden kattavia trendejä metsän rakenteessa ja kasvudynamiikassa.
– Keilausasemamme operoi täysin uudessa mittakaavassa kokeen toistotiheyden ja keston osalta. Pystymme erottamaan seuraamaltamme alueelta satoja yksittäisiä puita, joista mittaamme tarkat muoto- ja rakennetiedot koko vuoden ajalta. Kasvukaudella mittaamme tunnin välein ja sen ulkopuolella harvemmin, kertoo tutkimuspäällikkö Eetu Puttonen.
Huipputarkkaa kolmiulotteista tilannekuvaa metsästä
Jokainen mitattu pistepilvi tallentaa metsäalueen senhetkisen rakenteen digitaalisena tilannekuvana, jonka erotuskyky on senttimetrin luokkaa vielä 100 metrin päässä keilaimesta. Erotuskyky on niin suuri, että asema pystyy tallentamaan uusien lehtien ja neulasten puhkeamisen ja kasvun keväällä.
Laserkeilaus soveltuu erinomaisesti pitkäkestoiseen aikasarjatutkimukseen, koska laser kykenee mittaamaan ympäri vuorokauden, mikä käytännössä tuplaa havaintoajat verrattuna passiivisiin kuvantaviin sensoreihin.
– Lisäksi aikasarja-aineistomme on sidottavissa suoraan muihin paikkatietoaineistoihin. Havaintoalueeltamme kerättyä puukohtaista tietoa voidaan yleistää laajemmin vastaavanlaisista metsistä kerättyihin ilmalaserkeilausaineistoihin, kuten Maanmittauslaitoksen uuteen tiheään Laser2020-aineistoon. Tarkka pitkäkestoinen vertailuaineisto auttaa pienentämään laajojen metsämallien epätarkkuuksia, kun metsän sisäistä dynamiikkaa tunnetaan paremmin, Puttonen selventää.
Tutkijat selättivät valtavien aineistojen hallinnan haasteen
Vastaavanlaisen keilausaseman perustamista ovat aiemmin rajoittaneet laitteistojen tuottamien valtavien aineistomäärien hallinta ja ympäristötekijät. Laserkeilausaseman kehityksessä rajoitteet on onnistuttu huomioimaan vakaan keräysprosessin toteuttamiseksi.
– Keilausaseman rakentaminen ja testaus on ollut suuri tekninen haaste. Pistepilviaikasarjan keräyksen automatisoinnin, datansiirron ja käsittelyprosessien kehittämisessä ja toiminnan varmistamisessa on kulunut kokonainen vuosi. Nyt meillä kuitenkin on satoja keilauksia käsittävä tarkka pistepilviaikasarja huhtikuusta 2020 alkaen ja se täydentyy koko ajan, kertoo keilausaseman pääkehittäjä, vanhempi tutkija Mariana Campos Paikkatietokeskuksesta.
Tutkimusryhmä on julkaissut laserkeilausasemasta teknisen vertaisarvioidun artikkelin Frontiers in Plant Science -julkaisussa.
– Osoitamme tutkimuksessamme, kuinka laserkeilausasemamme voi tuottaa uudenlaista tietoa metsän tilasta, puiden sisäistä ja dynamiikkaa ja vuorovaikutusta ympäristön kanssa. Toivomme, että vastaavanlaisia laserkeilausasemia perustetaan tulevaisuudessa enenevässä määrin myös muille tutkimusasemille osaksi niiden jo käynnissä olevia aikasarjamittauksia, Puttonen toteaa.
Tutkimus osa Maanmittauslaitoksen vahvaa laserkeilausosaamista
Laserkeilausaseman jatkokehitystä ja sillä kerättyjen aikasarjojen tutkimusta tehdään osana Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskukselle myönnettyjä Suomen Akatemian tutkimushankkeita ”Puukohtaisten hiilensidonta- ja vesitasapainomallien skaalaus laajoille alueille käyttämällä lyhyen aikavälin laserkeilausaikasarjoja” ja ”Metsäekosysteemien kierron seuranta ja ymmärtäminen suuren erotuskyvyn ajallisista ja spatiaalisista laserkeilausaikasarjoista”. Laserkeilausasema on osa UNITE-lippulaivakonsortiota, jossa Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus on mukana.
Lisätietoa tutkimustuloksista:
Campos MB, Litkey P, Wang Y, Chen Y, Hyyti H, Hyyppä J and Puttonen E (2021) A Long-Term Terrestrial Laser Scanning Measurement Station to Continuously Monitor Structural and Phenological Dynamics of Boreal Forest Canopy. Front. Plant Sci. 11:606752.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vanhempi tutkija Mariana Campos, +358 29 531 4133, mariana.campos@maanmittauslaitos.fi (englanniksi)
Tutkimuspäällikkö Eetu Puttonen, + 358 50 364 0555, eetu.puttonen@maanmittauslaitos.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Yhteismetsien laajeneminen jatkuu – kasvuhaluiseen yhteismetsään liittyminen on kannattava vaihtoehto metsänomistajalle26.6.2025 08:50:10 EEST | Tiedote
Oman yhteismetsän perustaminen kannattaa vasta, kun pinta-alaa on niin runsaasti, että metsästä saa hakkuutuloja joka vuosi. Maanmittauslaitoksen tiedot osoittavat, että yhteismetsien pinta-alat ovat kasvussa.
Kesän juttuaiheita Maanmittauslaitoksesta25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksessa tapahtuu paljon myös kesällä. Suomalaisia kiinnostavat etenkin mökkeilyyn ja mökin omistamiseen liittyvät kysymykset. Kesään ajoittuvat myös maastossa ja luonnossa tehtävät työt ja kenttätutkimukset. Kokosimme alle kiinnostavimmat kesätärpit medialle Maanmittauslaitoksen toiminnasta.
Suomen ja Norjan rajankäynti päätösvaiheessa – maastotöiden lopputarkastus valmistui23.6.2025 08:27:01 EEST | Tiedote
Rajankäyntivaltuuskunnat Suomesta ja Norjasta tekivät kesäkuussa maastotöiden lopputarkastuksen Suomen ja Norjan välisellä valtakunnanrajalla. Yli kolme vuotta kestänyt rajankäyntiprosessi on pian loppumassa, ja rajankäynnin dokumentaatio luovutetaan maiden ulkoministeriöille hyväksyttäväksi. Aikanaan molemmissa maissa parlamentit hyväksyvät dokumentit ja vahvistavat rajan sijainnin seuraavien vuosikymmenten ajaksi.
Yksittäisten puiden tiedot tulossa metsäsektorin käyttöön – hyötyä myös metsälain valvonnassa ja EU-sääntelyssä17.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos ja Metsäkeskus ovat aloittaneet yhteisen tutkimustyön, jonka tavoitteena on monipuolistaa ja tarkentaa metsävaratieto yksittäisen puun tasolle. Lähivuosina tarvitaan tietoa metsien muutoksista ja luonnon monimuotoisuudesta muun muassa EU-velvoitteiden seurantaan.
Mikä on painovoima Lapissa ja tiesitkö mihin se vaikuttaa? Tutkijat mittaavat painovoiman neljällä paikkakunnalla16.6.2025 06:05:00 EEST | Tiedote
Suomen painovoima on jatkuvassa liikkeessä, ja siksi Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n tutkijat mittaavat painovoimaa vuosittain. Tarkkaa painovoimaan perustuvaa tietoa tarvitaan esimerkiksi satelliittipaikannusta, vedenjakelua ja tunnelien rakentamista varten.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme