Maanmittauslaitos

Paikkatietokeskus ja NASA solmivat yhteistyösopimuksen

Jaa

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI ja Yhdysvaltain Kansallinen ilmailu- ja avaruushallinto (NASA) ovat allekirjoittaneet avaruusgeodesian tutkimukseen liittyvän yhteistyösopimuksen.

NASA ja Paikkatietokeskus ovat sopineet mm. Metsähovin geodeettisella tutkimusasemalla olevaan satelliittilaseriin liittyvästä yhteistyöstä.
NASA ja Paikkatietokeskus ovat sopineet mm. Metsähovin geodeettisella tutkimusasemalla olevaan satelliittilaseriin liittyvästä yhteistyöstä.

NASA ja Paikkatietokeskus ovat sopineet mm. satelliittilaseriin (SLR), pitkäkantainterferometriaan (VLBI) ja globaaliin satelliittipaikannusjärjestelmiin (GNSS) liittyvää yhteistyötä.

Yhteistyö käsittää avaruusgeodesiaan liittyvän tekniikan kehittämistä, paikallisten ja globaalien geodeettisten havaintoverkkojen datojen ja analyysien jakamista, sekä tutkimusyhteistyötä. Tutkimustyön kohteita ovat mm. maankuoren liikkeet, globaalit koordinaattijärjestelmät, Maan asennon muutokset ja geofysikaalisten järjestelmien vuorovaikutus.

– Yhteistyö vahvistaa globaalia geodeettista infrastruktuuria, globaaliin geodeettiseen havaintojärjestelmään liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä sekä näihin liittyvää tietojenvaihtoa, sanoo ylijohtaja Jarkko Koskinen Paikkatietokeskuksesta.

Paikkatietokeskus on jo yli vuosikymmenen ajan ylläpitänyt Metsähovin geodeettisessa observatoriossa NASAn GNSS-vastaanotinta, joka on osa NASAn globaalia GNSS-verkkoa (GGN). Tämä verkko parantaa geofysikaalisia havaintoja maapallon napa-alueilla, erityisesti ilmakehän, valtamerten, napajäätiköiden ja maapallon kuoren ja vaipan vuorovaikutuksen tutkimuksessa.

Metsähoviin rakennetaan parhaillaan uusia SLR- ja VLBI-järjestelmiä, jotka ovat toiminnassa ensi vuonna. NASAn kanssa tehty sopimus vahvistaa näiden asemaa ja merkitystä globaalissa geodeettisten havaintoasemien verkossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylijohtaja Jarkko Koskinen, 050 337 2902, jarkko.koskinen@maanmittauslaitos.fi

Kuvat

NASA ja Paikkatietokeskus ovat sopineet mm. Metsähovin geodeettisella tutkimusasemalla olevaan satelliittilaseriin liittyvästä yhteistyöstä.
NASA ja Paikkatietokeskus ovat sopineet mm. Metsähovin geodeettisella tutkimusasemalla olevaan satelliittilaseriin liittyvästä yhteistyöstä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

New topographic data production tool to be based on open source code22.9.2020 14:08:05 EESTPress release

The new topographic data production system of the National Land Survey of Finland (NLS) will be based on open source technologies. The NLS decided to modernise the production system, because the needs to change topographic data have changed, and the current system no longer meets the demands. The current topographic data production system has served the NLS for 20 years now, and it has worked well so far.

Det nya produktionssystemet för terrängdata är baserat på öppen källkod22.9.2020 13:53:59 EESTTiedote

Tekniker som är baserade på öppen källkod används som plattform för det nya produktionssystemet för terrängdata vid Lantmäteriverket. Beslutet om att förnya produktionssystemet fattades eftersom användningsbehoven för terrängdata har förändrats och det nuvarande systemet inte längre tillgodoser dessa behov. Det nuvarande produktionssystemet för terrängdata har varit i bruk i 20 år och varit till stor nytta hittills.

Uusi maastotietojen tuotantojärjestelmä perustuu avoimeen lähdekoodiin21.9.2020 08:59:21 EESTTiedote

Maanmittauslaitoksen uuden maastotietojen tuotantojärjestelmän alustana käytetään avoimeen lähdekoodiin pohjautuvia teknologioita. Päätös tuotantojärjestelmän uudistamisesta tehtiin, koska maastotietojen käyttötarpeet ovat muuttuneet eikä nykyinen järjestelmä enää vastaa tarpeisiin. Nykyinen maastotietojen tuotantojärjestelmä on ollut käytössä 20 vuotta ja palvellut hyvin tähän saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme