Hämeen ELY-keskus

Paikkoja auki, etsitään tekijät! -ELY-tilaisuus avaa Työvoimatiekartta-hankkeen tuloksia työvoiman saatavuuden parantamiseksi

Jaa
Työministeri Tuula Haataisen käynnistämässä Työvoimatiekartta-hankkeessa on selvitetty työvoimapulan ja kohtaanto-ongelmien syitä ja etsitty toimia, joilla työvoiman saatavuutta voitaisiin parantaa koko Suomessa. Paikkoja auki, etsitään tekijät! -ELY-tilaisuudessa 13.2. ministeriön johto ja asiantuntijat kertovat Hämeen maakuntien tuloksista. Tilaisuudessa kuullaan myös alueen edustajien näkemyksiä työvoiman saatavuuden parantamisesta.

Työministeri Tuula Haatainen käynnisti syksyllä 2021 Työvoimatiekartta-hankkeen, jotta työvoiman saatavuus ja siten kestävä talouskasvu voitaisiin turvata kaikilla toimialoilla koko Suomessa. Työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijoiden johtamassa tiekarttatyössä kahdeksan eri työnantaja- ja tekijäliittojen asiantuntijoista muodostuvaa toimialaryhmää selvitti, miten osaajien löytymistä voitaisiin parantaa.

Hankkeen asiantuntijoiden kehittämä tietomalli täsmentää kuvaa työvoiman tarjonnasta ja kysynnästä eri aloilla ja alueilla. Näin syventyi ymmärrys siitä, onko kyse puhtaasta työvoimapulasta, osaamisvajeista vai kohtaanto-ongelmista sekä siitä, miten paljon työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa Suomi tarvitsee.

Työvoimatiekartta hankkeen tulokset on koottu raporttiin

Paikkoja auki, etsitään tekijät! -ELY-kiertueella TEMin asiantuntijat esittelevät Työvoimatiekartta-hankkeen tärkeimpiä alueellisia tuloksia kullakin ELY-alueella. Omia ratkaisujaan pääsevät esittelemään myös maakuntiemme yritysten, oppilaitosten, kaupunkien ja kuntien, hallinnon ja muiden sidosryhmien edustajat.

”Mitä paremmin ymmärrämme työvoimakapeikkojen syitä, sitä paremmin osaamme löytää pulmiin myös ratkaisuja. Olen iloinen, että pääsemme ELY-kiertueella keskustelemaan Työvoimatiekartta-hankkeen tuloksista eri puolilla Suomea ja pohtimaan samalla, mitä kaikkea voisi vielä olla tehtävissä, jotta työnhakijoille löytyisi työtä ja kaikkiin työpaikkoihin löytyisi tekijöitä”, työministeri Tuula Haatainen sanoo.

Työvoimakapeikkoihin liittyvät ala- ja aluekohtaiset tulokset ja tiekarttatyössä mukana olleiden toimialaryhmän esittämät ratkaisuehdotukset on myös koottu yhteen Työvoiman saatavuus, työvoimapula ja kohtaanto-ongelmat 2022 -raporttiin (valtioneuvosto.fi), joka on julkaistu 16.1.2023 työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla (tem.fi). Myös hankkeessa kehitetty tietopohja on julkaistu sivuilla avoimen datan -periaatteella vapaasti hyödynnettäväksi.

Hämeessä työvoimapulaa on erityisesti sote-alan osaajista

Työvoimatiekartta-hankkeen tulosten mukaan Hämeessä työvoimapulaa on erityisesti sote-alan osaajista sekä varhaiskasvatuksen opettajista. Kohtaanto-ongelmia, jolloin sekä avoimia paikkoja että työttömiä työnhakijoita on ammatissa tavallista enemmän, on taas monissa rakennusalan ammateissa sekä muun muassa ravitsemusalalla ja kasvihuonetyöntekijöillä. Eniten ylitarjontaa on tulosten mukaan yleissihteereillä ja myyjillä.

Työvoimakapeikkojen syyt ja ratkaisut vaihtelevat alalta ja alueelta toiselle. Työvoiman saatavuutta voisi kuitenkin helpottaa erityisesti toimilla, jotka vauhdittavat työvoimasiirtymiä ylitarjonta-ammateista työvoimapula-ammatteihin ja tukevat kohtaannon parantamista.

Ohjelma

Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuuden 13.2.2023, Lahti, Fellmannia, auditorio Kirkkokatu 27

 • klo 9.00 Tilaisuuden avaus, johtaja Vesa Jouppila, Hämeen ELY-keskus: Tervetuloa, tilaisuuden ohjelma ja järjestelyt

 • klo 9.05 Työministeri Tuula Haatainen: Kaikkien taidot käyttöön – diagnoosista rohtoihin

 • klo 9.25 Erityisasiantuntija Liisa Larja, TEM: Mitä data sanoo: reservit, kohtaanto ja maahanmuuton tarve

 • klo 9.50 Keskustelua ja kysymyksiä

 • klo 10.00 Kahvitauko, 20 min

 • klo 10.20 Case 1 Fazer: Yhteistyössä on voimaa – ratkaisuja työn ja tekijöiden kohtaamiseen, Anne Leikas, Director, Talent & Wellbeing, Fazer Group

 • klo 10.35 Kaupunginjohtaja Pekka Timonen, Lahti: Osaajien saatavuus, pilkahduksia tulevaisuuden työllisyys- ja elinkeinopolitiikasta

 • klo 10.45 Case 2 Kiipulan ammattiopisto ja Koulutuskuntayhtymä Tavastia (Työtä riittää -hanke), Hämeenlinnan kaupungin ikäihmisten palvelut: Täsmätyökykyisten työllistäminen, Marjo Siekkinen Työelämäkoordinaattori, Kiipulan ammattiopisto ja Ville Kirkonpelto, Asumispalveluiden päällikkö, Oma Häme Hyvinvointialue

 • klo 11.05 Keskustelu: Ratkeaako työvoimapula paremmalla kohtaannolla, reserveillä vai työvoiman maahanmuutolla?
  • keskustelun vetää työelämävalmentaja Kirsi Hyväri, Hämeen ELY-keskus
  • keskustelijoina toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen Hämeen kauppakamarista, kokeilutoimistonjohtaja Mira Sillanpää Hämeenlinnan seudun kuntakokeilusta, vararehtori Heidi Ahokallio-Leppälä Hämeen ammattikorkeakoulusta, yrittäjä Sirpa Kilpeläinen Eezy henkilöstöpalveluista ja henkilöstöjohtaja Sanna Virtainlahti Osuuskauppa Hämeenmaasta

 • klo 11.45 Keskustelua ja kysymyksiä

 • klo 11.55 Ministeriön kiitokset ja tilaisuuden päätössanat

 • klo 12.00 Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden juontaa kasvupalveluasiantuntija Minna Talvikunnas Hämeen TE-toimistosta. Tilaisuudessa ei ole etäosallistumismahdollisuutta.
Tilaisuuden väliajalla on kahvitarjoilu.

Ilmoittaudu viimeistään ma 6.2.2023 tästä linkistä (webropolsurveys.com).

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuteen. Tilaisuudessa on varattu aikaa median haastatteluille kahvitauon aikana klo 10–10.20. 

Mediaa pyydetään ilmoittautumaan ennakolta osoitteeseen tiedotus.hame@ely-keskus.fi . Myös kysymyksiä voi lähettää etukäteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Hämeen ELY-keskuksen yhteyshenkilöt:
Erikoissuunnittelija Sanna Paakkunainen, p. 0295 025 159
Työelämävalmentaja Kirsi Hyväri, puh. 0295 025 054

Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen. p. 0295 047 474

Erityisasiantuntija Liisa Larja p. 0295 047 036

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Työttömien määrä laski, mutta työttömyysjaksoja alkoi vuodentakaista enemmän21.3.2023 08:06:35 EET | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli helmikuun lopussa 18 341 työtöntä työnhakijaa, joista 1679 oli kokoaikaisesti lomautettuja. Vuotta aiemmasta työttömien määrä supistui 1286 henkilöllä (-7 %). Lasku johtui sekä lomautettujen (-219) että muiden työttömien (-1067) määrän vähentymisestä. Tammikuuhun verrattuna työttömien määrä kasvoi hieman johtuen lomautettujen määrän kasvusta. Työttömyysjaksoja alkoi vajaat 2200 kasvaen vuodentakaisesta kahdeksan prosenttia. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Hämeessä 695 hehtaaria uusia luonnonsuojelualueita vuonna 202221.2.2023 15:01:23 EET | Tiedote

Hämeen ELY-keskuksen alueella perustettiin vuonna 2022 luonnonsuojelualueita tai ostettiin luonnonsuojelutarkoituksiin alueita yhteensä 70 eri kohteella. Näiden alueiden pinta-ala on yhteensä 695 hehtaaria. Metsänomistajille maksettiin korvauksia suojelusta 3,1 miljoonaa euroa. Kymmenen luonnonsuojelualuetta perustettiin maanomistajan pyynnöstä korvauksetta osana valtakunnallista Luontolahja-kampanjaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme