Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Paikkoja auki, etsitään tekijät! -ELY-tilaisuus avaa Työvoimatiekartta-hankkeen tuloksia työvoiman saatavuuden parantamiseksi

Jaa
Työministeri Tuula Haataisen käynnistämässä Työvoimatiekartta-hankkeessa on selvitetty työvoimapulan ja kohtaanto-ongelmien syitä ja etsitty toimia, joilla työvoiman saatavuutta voitaisiin parantaa koko Suomessa. Paikkoja auki, etsitään tekijät! -ELY-tilaisuudessa ministeriön johto ja asiantuntijat kertovat Kaakkois-Suomen tuloksista Kouvolassa 13.2.2023. Tilaisuudessa kuullaan myös maakunnan edustajien näkemyksiä työvoiman saatavuuden parantamisesta.

Työministeri Tuula Haatainen käynnisti syksyllä 2021 Työvoimatiekartta-hankkeen, jotta työvoiman saatavuus ja siten kestävä talouskasvu voitaisiin turvata kaikilla toimialoilla koko Suomessa. Työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijoiden johtamassa tiekarttatyössä kahdeksan eri työnantaja- ja tekijäliittojen asiantuntijoista muodostuvaa toimialaryhmää selvitti, miten osaajien löytymistä voitaisiin parantaa.  

Hankkeen asiantuntijoiden kehittämä tietomalli täsmentää kuvaa työvoiman tarjonnasta ja kysynnästä eri aloilla ja alueilla. Näin syventyi ymmärrys siitä, onko kyse puhtaasta työvoimapulasta, osaamisvajeista vai kohtaanto-ongelmista sekä siitä, miten paljon työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa Suomi tarvitsee.   

Työvoimatiekartta hankkeen tulokset on koottu raporttiin  

Paikkoja auki, etsitään tekijät! -ELY-kiertueella TEMin asiantuntijat esittelevät Työvoimatiekartta-hankkeen tärkeimpiä alueellisia tuloksia kullakin ELY-alueella. Omia ratkaisujaan pääsevät esittelemään myös maakunnan yritysten, työntekijäliittojen, koulutuslaitosten, kaupunkien ja kuntien, järjestöjen ja hallinnon edustajat.  

”Mitä paremmin ymmärrämme työvoimakapeikkojen syitä, sitä paremmin osaamme löytää pulmiin myös ratkaisuja. Olen iloinen, että pääsemme ELY-kiertueella keskustelemaan Työvoimatiekartta-hankkeen tuloksista eri puolilla Suomea ja pohtimaan samalla, mitä kaikkea voisi vielä olla tehtävissä, jotta työnhakijoille löytyisi työtä ja kaikkiin työpaikkoihin löytyisi tekijöitä”, työministeri Tuula Haatainen sanoo.   

Työvoimakapeikkoihin liittyvät ala- ja aluekohtaiset tulokset ja tiekarttatyössä mukana olleiden toimialaryhmän esittämät ratkaisuehdotukset on myös koottu yhteen Työvoiman saatavuus, työvoimapula ja kohtaanto-ongelmat 2022 -raporttiin (valtioneuvosto.fi), joka on julkaistu 16.1.2023 työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla (tem.fi). Myös hankkeessa kehitetty tietopohja on julkaistu sivuilla avoimen datan -periaatteella vapaasti hyödynnettäväksi.    

Kaakkois-Suomessa osaajapulaa on erityisesti sote- ja ICT-aloilla   


Työvoimatiekartta-hankkeen tulosten mukaan Kaakkois-Suomessa työvoimapulaa on erityisesti sote- ja ICT-alan osaajista. Kohtaanto-ongelmia, jolloin sekä avoimia paikkoja että työttömiä työnhakijoita on ammatissa tavallista enemmän, taas on eniten seuraavissa ammateissa: avustavat keittiötyöntekijät ja kiinteistöhuollon työntekijät.  Eniten ylitarjontaa on tulosten mukaan seuraavissa ammateissa: myyjät ja yleissihteerit.

Työvoimakapeikkojen syyt ja ratkaisut vaihtelevat alalta ja alueelta toiselle. Työvoiman saatavuutta voisi kuitenkin helpottaa erityisesti toimilla, jotka vauhdittavat työvoimasiirtymiä ylitarjonta-ammateista työvoimapula-ammatteihin ja tukevat kohtaannon parantamista.    


Paikkoja auki, etsitään tekijät! -kiertue Kouvolassa 13.2.2023  

Työvoiman saatavuus, työvoimapula ja kohtaanto-ongelmat vuonna 2022-raportin Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakuntien tuloksista keskustellaan Kouvolassa 13.2.2023. Työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijat tulevat Paikkoja auki, etsitään tekijät!- kiertueella Kouvolaan kertomaan Työvoimatiekartta-hankkeen tärkeimmistä tuloksista. Omia ratkaisujaan pääsevät esittelemään myös yritysten, kaupunkien ja kuntien sekä koulutuslaitosten edustajat.

Paikkoja auki, etsitään tekijät -tilaisuuden ohjelma 13.2.2023 Kouvolan kaupungintalolla

 • Klo 13.30 Tilaisuuden avaus
  Ylijohtaja Satu Mäkelä, Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja johtaja Jari Saarinen, Kaakkois-Suomen TE-toimisto
 • Klo 13.40 Kaikkien taidot käyttöön – diagnoosista rohtoihin
  Työministeri Tuula Haatainen, TEM
 • Klo 14.00 Mitä data sanoo: reservit, kohtaanto ja maahanmuuton tarve
  Erityisasiantuntija Liisa Larja, TEM
 • Klo 14.25 Yritysten kommentit: työvoiman saatavuus ja tarve
  HR-asiantuntija Riina Honkanen, Sulzer Pumps Finland Oy ja rekrytointiasiantuntija Ulla-Mari Kuusinen, Visma Solutions Oy
 • Klo 14.40 Keskustelua ja kysymyksiä
 • Klo 14.50 Iltapäiväkahvit
 • Klo 15.10 Kuntien kommentit: osaajien saatavuus, pilkahduksia tulevaisuuden työllisyys- ja elinkeinopolitiikkaan
  Kaupunginjohtaja Marita Toikka, Kouvola ja kaupunginjohtaja Esa Sirviö, Kotka
 • Klo 15.25 Koulutuksen järjestäjien kommentit: koulutus ja osaaminen kuntoon alueella
  Koulutusalajohtaja Petteri Ikonen, XAMK, operatiivinen johtaja Mirja Hosionaho, Saranen Consulting Oy ja opettaja Hanna Paukkonen, Edusampo Oy
 • Klo 15.40 Paneelikeskustelu: Ratkeaako työvoimapula paremmalla kohtaannolla, reserveillä vai työvoiman maahanmuutolla vai jollain muulla?
  HR-asiantuntija Riina Honkanen, Sulzer Pumps Finland Oy, rekrytointiasiantuntija Ulla-Mari Kuusinen, Visma Solutions Oy, koulutusalajohtaja Petteri Ikonen, XAMK, operatiivinen johtaja Mirja Hosionaho, Saranen Consulting Oy, opettaja Hanna Paukkonen, Edusampo Oy, projektikoordinaattori Jari Lindström, Kuntaliitto, alue- ja järjestöasiantuntija Sonja Laitinen, SAK, kehittämisasiantuntija Tarja Kähärä Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja johtava asiantuntija, yrityspalvelut Minna Ollikainen, Kaakkois-Suomen TE-toimisto.
 • Klo 16.20 Keskustelua ja kysymyksiä
 • Klo 16.30 Ministeriön kiitokset ja tilaisuuden päätössanat
  Ylijohtaja Satu Mäkelä, Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
- Ylijohtaja Satu Mäkelä, p. 0295 029 147
- Yksikön päällikkö Mikko Hannula, p. 0295 029 247
Työ- ja elinkeinoministeriö
- Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen. p. 0295 047 474
- Erityisasiantuntija Liisa Larja p. 0295 047 036

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen liikenneturvallinen kunta ja kaupunki palkittiin Liikenneturvallisuusfoorumissa Imatralla30.5.2023 09:31:35 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi järjestettiin Imatralla tiistaina 23.5.2023. Vuosittaisen foorumin aiheena oli tänä vuonna lasten ja nuorten liikenneturvallisuus. Foorumissa palkittiin ensimmäistä kertaa Kaakkois-Suomen liikenneturvallinen kunta ja kaupunki. Palkitsemisperusteina käytettiin elokuussa 2022 valmistuneen Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelman toimenpiteiden edistämistä ja kunnan liikenneturvallisuustyön aktiivisuutta. Kuntasarjassa voittajaksi valittiin Luumäki ja kaupunkisarjassa Kouvola.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme