Paikkoja on auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa etsittiin rohtoja työvoimapulaan

Hankkeessa on koottu ja hyödynnetty dataa aiempaa laajemmin, jotta kuva työvoiman tarjonnasta ja kysynnästä eri alueilla ja eri aloilla olisi mahdollisimman ajantasainen. Tieto auttaa täsmentämää käsitystä siitä, onko kyse työvoimapulasta, osaamisvajeista vai kohtaanto-ongelmista, ja miten paljon työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa Suomi tarvitsee.
Raportti kokoaa yhteen Työvoimatiekartta-hankkeen ammatti- ja aluekohtaiset tulokset ja esittelee ratkaisuehdotuksia, joilla työvoiman saatavuutta voitaisiin parantaa. Raportti jakaa ammatit työvoimapula-, kohtaanto-ongelma- ja ylitarjonta-ammatteihin ja arvioi, että kohtaanto-ongelman kasvu selittyy merkittäviltä osin epätyypillisten työsuhteiden lisääntymisellä. Epätyypillinen työsuhde on virallisissa yhteyksissä kuultu termi, joka tarkoittaa muita kuin kokopäivätyötä tekevien kokoaikaisia työsuhteita. Näihin kuuluu mm. osa-aikatyö, määräaikaisen työsopimuksen perusteella tehtävä työ, kotona tehtävä työ, freelancetyö ja työvoiman vuokraukseen perustuva työ.
Tärkeintä olisi vauhdittaa siirtymiä ylitarjonta-aloilta pula-aloille koulutuksen avulla
”Avoimien työpaikkojen määrä on ennätystasolla. Työ- ja elinkeinoministeriön selvitysten mukaan rekrytointeja tehneistä työnantajista jopa 50 prosentilla on ollut vaikeuksia löytää tarvitsemaansa työvoimaa ja noin kolmannes ei ole löytänyt kaikkiin työsuhteisiin sopivaa tekijää. Toisaalta myös työllisyys on koronan jälkeen kasvanut nopeasti ja hallitus on saavuttanut tavoitteensa 74,1 prosentin työllisyysasteesta (aiemmalla mittaustavalla 75 prosenttia)”, kertoi ministeri Tuula Haatainen mutta korosti samalla, että työttömiä työnhakijoita on silti edelleen paljon. Tämä kertoo, että työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaantoon liittyy pulmia.
Työvoimatiekartta-hankkeen tulosten mukaan Kaakkois-Suomessa työvoimapulaa on erityisesti sote- ja ICT-alan osaajista. Kohtaanto-ongelmia, jolloin sekä avoimia paikkoja että työttömiä työnhakijoita on ammatissa tavallista enemmän, taas on eniten seuraavissa ammateissa: avustavat keittiötyöntekijät ja kiinteistöhuollon työntekijät. Eniten ylitarjontaa on tulosten mukaan seuraavissa ammateissa: myyjät ja yleissihteerit. Matala ansiotaso ja epätyypillisten työsuhteiden korkea osuus yhdistää kohtaanto-ongelma-ammatteja.
Työvoiman saatavuutta voisi kuitenkin helpottaa erityisesti toimilla, jotka vauhdittavat työvoimasiirtymiä ylitarjonta-ammateista työvoimapula-ammatteihin ja tukevat kohtaannon parantamista. Ratkaisua tähän tarjoaa esimerkiksi Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus JOTPA, joka edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta.
Ministeri Haatainen: Muutos on pysyvää ja osaamisen kehittäminen on keskiössä
Resilienssillä, eli kyvyillä sopeutua muutoksiin, on ministeri Haataisen mielestä tärkeä rooli niin yksilön kuin organisaatioidenkin menestymisen ja hyvinvoinnin kannalta. Osaamisen kehittäminen ja sitä kautta osaavan työvoiman saatavuus koskettaa sekä nuorisoastetta, että myös jo työelämässä olevia henkilöitä.
Toimintansa aloittaneet hyvinvointialueet ratkovat parhaillaan monia käytännöntason työn sujuvuuden haasteita, ja näissä on onnistuttu monilla alueilla hyvin. TE2024-uudistuksessa on mahdollista hyödyntää myös näitä kokemuksia, ja on tärkeää olla ajoissa liikkeellä valmistelun osalta. “Tärkeintä on huolehtia ihmisestä ja siinä myös työhyvinvoinnilla on suuri merkitys”, ministeri korostaa. Erityistä huomiota tulee kiinnittää vaikeimmin työllistyvien ja työuran myöhemmässä vaiheessa olevien palvelujen tukeen työelämässä.
TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025. Uudistuksen tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää parhaalla mahdollisella tavalla työntekijöiden nopeaa työllistymistä ja lisää työ- ja elinkeinopalvelujen saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta. “Alueellisessa yhteistyössä eri hallinnonalojen keskinäinen vuoropuhelu ja yhteistoiminta ovat keskiössä, jotta palveluista muodostuu käyttäjän näkökulmasta sujuva kokonaisuus”, korosti Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka keskusteluissa ministeri Haataisen kanssa. Nyt eletään siirtymäaikaa, ja se pitää ministerin mukaan hyödyntää, jotta TE-palveluilla ja hyvinvointialueilla on paras mahdollinen valmius toimia yhdessä 1.1.2025.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaakkois-Suomen ELY-keskus:
- Ylijohtaja Satu Mäkelä, p. 0295 029 147
- Yksikön päällikkö Mikko Hannula, p. 0295 029 247
Kaakkois-Suomen TE-toimisto:
- Johtaja Jari Saarinen, p. 0295 042 200
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Kauppamiehenkatu 4 (PL 1041)
45101 Kouvola
0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/kaakkois-suomi
Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Ympäristö- ja ilmastoinvestointien teemahaku 12.5.–31.8.202513.5.2025 09:30:08 EEST | Tiedote
Yhteisen ympäristömme hyvinvoinnin edistämiseksi Kaakkois-Suomen ELY-keskus avaa yleishyödyllisten ympäristö- ja ilmastoinvestointien teemahaun ajalle 12.5.–31.8.2025.
Mopoilun ilmiöt ja turvallisuus esillä Kaakkois-Suomen Liikenneturvallisuusfoorumissa7.5.2025 08:29:14 EEST | Tiedote
Kaakkois-Suomen vuosittainen liikenneturvallisuusfoorumi keräsi yhteen liikenneturvallisuuden asiantuntijat ja viranomaiset Lappeenrannan kaupungintalolle 29. huhtikuuta 2025. Tämän vuoden erityisteemana oli mopoilun ilmiöt ja turvallisuus. Lisäksi foorumissa palkittiin Savitaipale ja Lappeenranta ansiokkaasta liikenneturvallisuustyöstä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus korjaa siltoja Kotkassa, Savitaipaleella ja Virolahdella6.5.2025 08:27:19 EEST | Tiedote
Siltojen korjaukset aiheuttavat liikennejärjestelyjä, ja kohteissa on käytössä kiertotiet.
Kaakkois-Suomen elinkeinoelämän näkymät loppuvuodelle varovaisen positiivisia29.4.2025 09:30:41 EEST | Tiedote
Alueelliset kehitysnäkymät 1/2025 on julkaistu. Elinkeinoelämän vaisun tilanteen uskotaan jatkuvan Kaakkois-Suomessa seuraavina kuukausina, mutta näkymät loppuvuodelle ovat varovaisen positiiviset.
Vastaa kyselyyn ja kerro mielipiteesi Imatran seudun liikenneturvallisuuden parantamiseen28.4.2025 15:40:54 EEST | Tiedote
Miten parantaisit liikenneturvallisuutta Imatran seudulla? Vastaa kyselyyn ja kerro ehdotuksesi liikenneturvallisuuden kehittämiseksi. Kyselyyn voi vastata 18.5.2025 saakka.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme