Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Paikkoja on auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa etsittiin rohtoja työvoimapulaan

Jaa
Kaakkois-Suomen oppilaitosten, kuntien ja kaupunkien, yritysten, työntekijäliittojen, järjestöjen ja hallinnon edustajat keskustelivat 13.2.2023 Kouvolassa yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön edustajien kanssa työvoimapulan syistä ja ratkaisuista. Pohjana keskusteluille oli työministeri Tuula Haataisen käynnistämä Työvoimatiekartta-hanke, missä on etsitty ratkaisuja eri alojen työvoimatarpeisiin koko Suomessa.

Hankkeessa on koottu ja hyödynnetty dataa aiempaa laajemmin, jotta kuva työvoiman tarjonnasta ja kysynnästä eri alueilla ja eri aloilla olisi mahdollisimman ajantasainen. Tieto auttaa täsmentämää käsitystä siitä, onko kyse työvoimapulasta, osaamisvajeista vai kohtaanto-ongelmista, ja miten paljon työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa Suomi tarvitsee.

Raportti kokoaa yhteen Työvoimatiekartta-hankkeen ammatti- ja aluekohtaiset tulokset ja esittelee ratkaisuehdotuksia, joilla työvoiman saatavuutta voitaisiin parantaa. Raportti jakaa ammatit työvoimapula-, kohtaanto-ongelma- ja ylitarjonta-ammatteihin ja arvioi, että kohtaanto-ongelman kasvu selittyy merkittäviltä osin epätyypillisten työsuhteiden lisääntymisellä. Epätyypillinen työsuhde on virallisissa yhteyksissä kuultu termi, joka tarkoittaa muita kuin kokopäivätyötä tekevien kokoaikaisia työsuhteita. Näihin kuuluu mm. osa-aikatyö, määräaikaisen työsopimuksen perusteella tehtävä työ, kotona tehtävä työ, freelancetyö ja työvoiman vuokraukseen perustuva työ.

Tärkeintä olisi vauhdittaa siirtymiä ylitarjonta-aloilta pula-aloille koulutuksen avulla

”Avoimien työpaikkojen määrä on ennätystasolla. Työ- ja elinkeinoministeriön selvitysten mukaan rekrytointeja tehneistä työnantajista jopa 50 prosentilla on ollut vaikeuksia löytää tarvitsemaansa työvoimaa ja noin kolmannes ei ole löytänyt kaikkiin työsuhteisiin sopivaa tekijää. Toisaalta myös työllisyys on koronan jälkeen kasvanut nopeasti ja hallitus on  saavuttanut tavoitteensa 74,1 prosentin työllisyysasteesta (aiemmalla mittaustavalla 75 prosenttia)”, kertoi ministeri Tuula Haatainen mutta korosti samalla, että työttömiä työnhakijoita on silti edelleen paljon. Tämä kertoo, että työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaantoon liittyy pulmia.  

Työvoimatiekartta-hankkeen tulosten mukaan Kaakkois-Suomessa työvoimapulaa on erityisesti sote- ja ICT-alan osaajista. Kohtaanto-ongelmia, jolloin sekä avoimia paikkoja että työttömiä työnhakijoita on ammatissa tavallista enemmän, taas on eniten seuraavissa ammateissa: avustavat keittiötyöntekijät ja kiinteistöhuollon työntekijät.  Eniten ylitarjontaa on tulosten mukaan seuraavissa ammateissa: myyjät ja yleissihteerit. Matala ansiotaso ja epätyypillisten työsuhteiden korkea osuus yhdistää kohtaanto-ongelma-ammatteja.

Työvoiman saatavuutta voisi kuitenkin helpottaa erityisesti toimilla, jotka vauhdittavat työvoimasiirtymiä ylitarjonta-ammateista työvoimapula-ammatteihin ja tukevat kohtaannon parantamista.  Ratkaisua tähän tarjoaa esimerkiksi Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus JOTPA, joka edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta.

Ministeri Haatainen: Muutos on pysyvää ja osaamisen kehittäminen on keskiössä

Resilienssillä, eli kyvyillä sopeutua muutoksiin, on ministeri Haataisen mielestä tärkeä rooli niin yksilön kuin organisaatioidenkin menestymisen ja hyvinvoinnin kannalta. Osaamisen kehittäminen ja sitä kautta osaavan työvoiman saatavuus koskettaa sekä nuorisoastetta, että myös jo työelämässä olevia henkilöitä.

Toimintansa aloittaneet hyvinvointialueet ratkovat parhaillaan monia käytännöntason työn sujuvuuden haasteita, ja näissä on onnistuttu monilla alueilla hyvin. TE2024-uudistuksessa on mahdollista hyödyntää myös näitä kokemuksia, ja on tärkeää olla ajoissa liikkeellä valmistelun osalta. “Tärkeintä on huolehtia ihmisestä ja siinä myös työhyvinvoinnilla on suuri merkitys”, ministeri korostaa. Erityistä huomiota tulee kiinnittää vaikeimmin työllistyvien ja työuran myöhemmässä vaiheessa olevien palvelujen tukeen työelämässä.

TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025. Uudistuksen tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää parhaalla mahdollisella tavalla työntekijöiden nopeaa työllistymistä ja lisää työ- ja elinkeinopalvelujen saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta. “Alueellisessa yhteistyössä eri hallinnonalojen keskinäinen vuoropuhelu ja yhteistoiminta ovat keskiössä, jotta palveluista muodostuu käyttäjän näkökulmasta sujuva kokonaisuus”, korosti Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka keskusteluissa ministeri Haataisen kanssa. Nyt eletään siirtymäaikaa, ja se pitää ministerin mukaan hyödyntää, jotta TE-palveluilla ja hyvinvointialueilla on paras mahdollinen valmius toimia yhdessä 1.1.2025.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen ELY-keskus:
- Ylijohtaja Satu Mäkelä, p. 0295 029 147
- Yksikön päällikkö Mikko Hannula, p. 0295 029 247
Kaakkois-Suomen TE-toimisto:
- Johtaja Jari Saarinen, p. 0295 042 200

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen liikenneturvallinen kunta ja kaupunki palkittiin Liikenneturvallisuusfoorumissa Imatralla30.5.2023 09:31:35 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi järjestettiin Imatralla tiistaina 23.5.2023. Vuosittaisen foorumin aiheena oli tänä vuonna lasten ja nuorten liikenneturvallisuus. Foorumissa palkittiin ensimmäistä kertaa Kaakkois-Suomen liikenneturvallinen kunta ja kaupunki. Palkitsemisperusteina käytettiin elokuussa 2022 valmistuneen Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelman toimenpiteiden edistämistä ja kunnan liikenneturvallisuustyön aktiivisuutta. Kuntasarjassa voittajaksi valittiin Luumäki ja kaupunkisarjassa Kouvola.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme