Lastentarhanopettajaliitto LTOL

Päiväkodit siirtyvät uuteen aikakauteen

Jaa

Hallituksen esitys varhaiskasvatuslaiksi on siirtämässä päiväkotien varhaiskasvatuksen uuteen aikakauteen. Lakiesityksen mukainen henkilöstön kelpoisuuksien ja henkilöstörakenteen muutos tulee kehittämään merkittäväksi päiväkodeissa tehtävää varhaiskasvatusta, todetaan Lastentarhanopettajaliiton valtuuston julkilausumassa.

Lastentarhanopettajaliitto katsoo, että tutkimustulokset varhaiskasvatuksen vaikuttavuudesta on otettu vakavasti. Korkeatasoisen varhaiskasvatuksen edut ovat kiistattomia. Tutkimustulokset painottavat henkilöstön koulutustason ja pedagogiikan laadun välistä yhteyttä. Laadultaan korkeatasoinen varhaiskasvatus vaikuttaa koulutukselliseen tasa-arvoon ja heijastuu pitkälle aikuisikään saakka. On keskeistä, että kehittämisen lähtökohtana on lapsen etu ja oikeus korkeatasoiseen varhaiskasvatukseen. Varhaiskasvatuslaki luo pohjaa suomalaisen varhaiskasvatuksen kehittämiselle ja laadun yhdenmukaistamiselle sekä liittää varhaiskasvatusjärjestelmän kiinteäksi osaksi suomalaista kasvatus- ja koulutusjärjestelmää.

Lastentarhanopettajaliitto nostaa esiin lakiesityksen keskeisen uudistuksen, jossa varhaiskasvatuksen opettajankoulutus keskittyy kokonaisuudessaan yliopistoihin muun opettajankoulutuksen yhteyteen. On hyvä, että kaikki nykyiset lastentarhanopettajan ja lastenhoitajan tehtävissä toimivat säilyttävät kelpoisuutensa tehtäviinsä jatkossakin, myös siirtymäkauden päättyessä vuoden 2030 jälkeen. Nyt on kuitenkin tärkeää uskaltaa kehittää rohkeasti tulevaisuuden varhaiskasvatusta hallituksen varhaiskasvatuslakiesityksen mukaisesti selkeyttämällä henkilöstön nimikkeet koulutustaustan mukaan.

Tämä on iso askel varhaiskasvatuksen tulevaisuuden kehittämiselle. Merkittävä uudistus on myös päiväkodinjohtajan kelpoisuuden muuttaminen kasvatustieteen maisteriksi. Lastentarhanopettajaliitto korostaa, että nämä kelpoisuusehtojen muuttamiset ovat välttämättömiä varhaiskasvatuslakiin kirjattujen vaativien tavoitteiden saavuttamiseksi.

Varhaiskasvatuslaki on kehittämässä päiväkotiryhmien henkilöstörakennetta niin, että vähintään kaksi kolmesta lapsiryhmässä työskentelevästä ovat korkeakoulutettuja. Näistä vähintään toisella tulee olla varhaiskasvatuksen opettajankoulutus. Henkilöstön osaamisella on selkeä yhteys varhaiskasvatuksen laadun kanssa ja tämä lakiesityksen linjaus tukee vahvasti laadun kehittämistä päiväkodeissa. Lakiesitys on korjaamassa päiväkotien henkilöstörakennetta, joista sosiaali- ja terveysalan koulutuksen suorittaneet ovat enemmistönä. Vahvistuva varhaiskasvatuksen pedagogiikka edellyttää näitä muutoksia.  Pitkä siirtymäaika antaa kunnille aikaa henkilöstörakenteen kehittämiseen.

Lastentarhanopettajaliiton valtuuston 45 jäsentä kokoontuivat 4.-5.5. valtuuston kevätkokoukseen Helsingissä. Valtuusto edustaa Lastentarhanopettajaliiton 14 500 jäsentä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tanja Rantala, valtuuston puheenjohtaja, Lastentarhanopettajaliitto LTOL
040 735 1967, tanja.rantala@pp1.inet.fi

Anitta Pakanen, puheenjohtaja, Lastentarhanopettajaliitto LTOL
040 540 8633, anitta.pakanen@lastentarha.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lastentarhanopettajaliitto LTOL
Lastentarhanopettajaliitto LTOL
Rautatieläisenkatu 6
00520 HELSINKI

+358 (0)40 5273 205http://www.lastentarha.fi

Lastentarhanopettajaliitto LTOL on varhaiskasvatuksen asiantuntijajärjestö ja tekee töitä lasterntarhanopettajien sekä varhaiskasvatuksen arvostuksen ja lapsen oikeuksien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastentarhanopettajaliitto LTOL

Varhaiskasvatuspäivänä kampanjoidaan pienten lasten opettajien puolesta15.3.2018 09:27Tiedote

Varhaiskasvatuslain toinen vaihe on parhaillaan lausuntokierroksella. Lastentarhanopettajaliiton mielestä luonnos varhaiskasvatuslaiksi edistää lapsen oppimista ja kehitystä vahvistavaa toimintakulttuurin muutosta varhaiskasvatuksessa. – Lastentarhanopettajan rooli ja vastuu pedagogisesta työstä selkiytyy, Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen kiteyttää Valtakunnallisena Varhaiskasvatuspäivänä.

Lastentarhanopettajankoulutus – 125 vuotta tulevaisuuden tekijöitä4.10.2017 12:33Tiedote

Hanna Rothman ja Elisabeth Alander aloittivat Friedrich Fröbelin pedagogiikkaan perustuvan lastentarhatoiminnan Suomessa 1880-luvun lopulla ja perustivat lastentarhanopettajakoulutuksen syyskuussa 1892 Sörnäisten kansanlastentarhan yhteyteen. Laadukas varhaiskasvatus luo pohjan koko kansakunnan kasvatusjärjestelmälle, joten lastentarhanopettajankoulutuksen perustaminen jo ennen maamme itsenäistymistä on ollut erityisen viisas ja kauas tulevaisuuteen suuntaava teko. Lastentarhanopettajankoulutuksen 125-vuotisjuhlavuosi on osa Suomi 100 juhlavuoden ohjelmaa. Juhlavuoden suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Lastentarhanopettajaliiton valtuuston julkilausuma Kohti kansallisesti yhtenäistä vaikuttavaa varhaiskasvatusta28.4.2017 14:15Tiedote

Lastentarhanopettajaliiton näkemyksen mukaan hallituksen puoliväliriihen päätökset antavat aineksia varhaiskasvatuksen pedagogiikan kehittämiselle ja varhaiskasvatuslain päivittämiselle. Päätökset lisätä varhaiskasvatukseen osallistumisastetta muiden pohjoismaiden tasolle ja parantaa varhaiskasvatuksen laatua ovat askeleita kohti korkeatasoista maksutonta pedagogista varhaiskasvatusta. Linjaus on yhtenäinen Euroopan unionin tavoitteen kanssa nostaa yli 4- vuotiaiden lasten varhaiskasvatukseen osallistumista 95 prosenttiin.

Kunnan kannattaa nyt sijoittaa varhaiskasvatuksen laatuun16.11.2016 13:14Tiedote

Vietämme parhaillaan lapsen oikeuksien viikkoa, joka huipentuu 20. marraskuuta lapsen oikeuksien päivään. YK:n lapsen oikeuksien sopimus saa helposti katseemme maailmalle ja hauraissa oloissa elävien lasten maailmaan. Lasten oikeuksien sopimus koskee kuitenkin myös suomalaista lapsipoliittista päätöksentekoa, muistuttavat puheenjohtaja Anitta Pakanen Lastentarhanopettajaliitosta ja erityisasiantuntija Ritva Semi Opetusalan Ammattijärjestöstä.

Koulutuksellinen tasa-arvo ei toteudu varhaiskasvatuksessa Pedagogisk jämlikhet förverkligas inte inom småbarnspedagogiken8.11.2016 10:56Tiedote

Varhaiskasvatuslain ja uusien normipohjaisten varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukainen pedagogisesti painottunut varhaiskasvatus voi toteutua laadultaan tasa-arvoisena vain, mikäli lastentarhanopettajien määrää lisätään nykyisestä tuntuvasti. Lastentarhanopettajaliiton mukaan lastentarhanopettajakoulutuksen sisäänottoja tulee lisätä tarvetta vastaavaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme