Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry

Päiväkodit siirtyvät uuteen aikakauteen

Jaa
Hallituksen esitys varhaiskasvatuslaiksi on siirtämässä päiväkotien varhaiskasvatuksen uuteen aikakauteen. Lakiesityksen mukainen henkilöstön kelpoisuuksien ja henkilöstörakenteen muutos tulee kehittämään merkittäväksi päiväkodeissa tehtävää varhaiskasvatusta, todetaan Lastentarhanopettajaliiton valtuuston julkilausumassa.

Lastentarhanopettajaliitto katsoo, että tutkimustulokset varhaiskasvatuksen vaikuttavuudesta on otettu vakavasti. Korkeatasoisen varhaiskasvatuksen edut ovat kiistattomia. Tutkimustulokset painottavat henkilöstön koulutustason ja pedagogiikan laadun välistä yhteyttä. Laadultaan korkeatasoinen varhaiskasvatus vaikuttaa koulutukselliseen tasa-arvoon ja heijastuu pitkälle aikuisikään saakka. On keskeistä, että kehittämisen lähtökohtana on lapsen etu ja oikeus korkeatasoiseen varhaiskasvatukseen. Varhaiskasvatuslaki luo pohjaa suomalaisen varhaiskasvatuksen kehittämiselle ja laadun yhdenmukaistamiselle sekä liittää varhaiskasvatusjärjestelmän kiinteäksi osaksi suomalaista kasvatus- ja koulutusjärjestelmää.

Lastentarhanopettajaliitto nostaa esiin lakiesityksen keskeisen uudistuksen, jossa varhaiskasvatuksen opettajankoulutus keskittyy kokonaisuudessaan yliopistoihin muun opettajankoulutuksen yhteyteen. On hyvä, että kaikki nykyiset lastentarhanopettajan ja lastenhoitajan tehtävissä toimivat säilyttävät kelpoisuutensa tehtäviinsä jatkossakin, myös siirtymäkauden päättyessä vuoden 2030 jälkeen. Nyt on kuitenkin tärkeää uskaltaa kehittää rohkeasti tulevaisuuden varhaiskasvatusta hallituksen varhaiskasvatuslakiesityksen mukaisesti selkeyttämällä henkilöstön nimikkeet koulutustaustan mukaan.

Tämä on iso askel varhaiskasvatuksen tulevaisuuden kehittämiselle. Merkittävä uudistus on myös päiväkodinjohtajan kelpoisuuden muuttaminen kasvatustieteen maisteriksi. Lastentarhanopettajaliitto korostaa, että nämä kelpoisuusehtojen muuttamiset ovat välttämättömiä varhaiskasvatuslakiin kirjattujen vaativien tavoitteiden saavuttamiseksi.

Varhaiskasvatuslaki on kehittämässä päiväkotiryhmien henkilöstörakennetta niin, että vähintään kaksi kolmesta lapsiryhmässä työskentelevästä ovat korkeakoulutettuja. Näistä vähintään toisella tulee olla varhaiskasvatuksen opettajankoulutus. Henkilöstön osaamisella on selkeä yhteys varhaiskasvatuksen laadun kanssa ja tämä lakiesityksen linjaus tukee vahvasti laadun kehittämistä päiväkodeissa. Lakiesitys on korjaamassa päiväkotien henkilöstörakennetta, joista sosiaali- ja terveysalan koulutuksen suorittaneet ovat enemmistönä. Vahvistuva varhaiskasvatuksen pedagogiikka edellyttää näitä muutoksia.  Pitkä siirtymäaika antaa kunnille aikaa henkilöstörakenteen kehittämiseen.

Lastentarhanopettajaliiton valtuuston 45 jäsentä kokoontuivat 4.-5.5. valtuuston kevätkokoukseen Helsingissä. Valtuusto edustaa Lastentarhanopettajaliiton 14 500 jäsentä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tanja Rantala, valtuuston puheenjohtaja, Lastentarhanopettajaliitto LTOL
040 735 1967, tanja.rantala@pp1.inet.fi


Anitta Pakanen, puheenjohtaja, Lastentarhanopettajaliitto LTOL
040 540 8633, anitta.pakanen@lastentarha.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry
Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry
Rautatieläisenkatu 6
00520 Helsinki

https://www.vol.fi/

Lastentarhanopettajaliitto LTOL on varhaiskasvatuksen asiantuntijajärjestö ja tekee töitä lasterntarhanopettajien sekä varhaiskasvatuksen arvostuksen ja lapsen oikeuksien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry

Tänään vietetään varhaiskasvatuspäivää ja nostetaan varhaiskasvatuksen opettajien osaamista16.3.2023 07:14:21 EET | Tiedote

Valtakunnallista varhaiskasvatuspäivää vietetään tänään torstaina 16. maaliskuuta. Tämän vuoden Varhaiskasvatuspäivä rakentuu teemalle ”Varhaiskasvatuksesta vahvat juuret tulevaisuuteen”. Vaikuttava varhaiskasvatus tarvitsee varhaiskasvatuksen opettajia. Käsillä olevan varhaiskasvatuksen opettajapulan taustat ulottuvat varhaiskasvatuslain muutosta kauemmaksi historiassa.

Varhaiskasvatuksen kriisi ei ratkea kelpoisuuksien väljentämisellä3.11.2022 17:13:17 EET | Tiedote

Varhaiskasvatuksen henkilöstövajetta ja siihen liittyviä ratkaisuehdotuksia käsiteltiin pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteisessä tiedotustilaisuudessa torstaina 3. marraskuuta Helsingissä. Esitykset varhaiskasvatuslain avaamisesta herättävät tyrmistystä. Varhaiskasvatuksen työvoimapulan ratkaisuksi on kautta aikojen tarjottu alan kelpoisuuksien väljentämistä. Alan arvostuksen ja lasten yhdenvertaisuuden näkökulmasta tämä on kestämätöntä.

Varhaiskasvatuksen Opettajien Liiton viesti kentältä ministereiden varhaiskasvatuksen kriisikokoukseen: Nyt tarvitaan työrauhaa päiväkoteihin, ei varhaiskasvatuslain avaamista!26.10.2022 14:24:06 EEST | Uutinen

Varhaiskasvatuksen opettajapula vaivaa tällä hetkellä lähes koko maata, mutta tilanne on vakavin pääkaupunkiseudulla. Varhaiskasvatuksen kriisin ratkaisun avaimet ovat yksinkertaiset: Vuosikymmeniä jatkunut pula opettajista on nyt ratkaistava kouluttamalla yliopistoissa varhaiskasvatuksen opettajia, ei väljentämällä kelpoisuuksia, jota on tarjottu aina varhaiskasvatuksen opettajapulan ratkaisuksi. Lisäksi päiväkotien työolosuhteet ja opettajien palkkaus on saatava kuntoon.

VOL tyrmää esityksen varhaiskasvatuksen opettajakelpoisuuksien väljentämisestä19.8.2022 13:18:24 EEST | Uutinen

Varhaiskasvatuksen opettajia tulee jatkossakin kouluttaa muiden opettajien tapaan yliopistoissa. Esitys viime hallituskaudella laaditun varhaiskasvatuslain avaamisesta Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto tyrmää täysin. Varhaiskasvatuslaki vahvisti varhaiskasvatuksen asemaa osana suomalaisten lasten koulutuspolkua ja koulutuksellisen tasa-arvon tuottamisessa. Nyt tämä uhataan romuttaa.

Lastentarhanopettajaliitosta Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto25.10.2019 10:38:15 EEST | Tiedote

Lastentarhanopettajaliiton 100-vuotisjuhlavuosi päättyy liiton nimenmuutokseen. Lastentarhanopettajat ovat varhaiskasvatuslain mukaan varhaiskasvatuksen opettajia, siksi myös Lastentarhanopettajaliitosta tulee nyt Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL. Ruotsinkielinen nimi on Småbarnspedagogikens Lärarförbund SLF ja englanniksi Early Childhood Education Teachers Union (ECE Teachers Union). Patentti- ja rekisterihallitus rekisteröi vielä liiton uudet säännöt, nimenmuutoksen osalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme