Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Päiväkotiselvityksessä löytynyt useita ilman ajantasaista lupaa toimivia päiväkoteja

Jaa

Ankkalampi-päiväkotiketjun ongelmien paljastuttua pormestari Jan Vapaavuori käynnisti selvityksen Helsingin yksityisten palveluntuottajien sekä kaupungin omien varhaiskasvatustilojen lupatilanteen kartoittamiseksi sekä sen perusteelliseksi selvittämiseksi, mistä havaitut ongelmat varhaiskasvatustilojen lupakysymyksissä johtuvat. Akuutin kriisin hoitoon on myös perustettu erillinen task force.

Selvityksen aikana on paljastunut, että kaupungissa toimii useita yksityisiä sekä kaupungin omia päiväkoteja, joissa tiloihin liittyvät luvat ovat puutteelliset. Tästä syystä myös selvitystyö on osoittautunut paljon luultua haastavammaksi. Työ kaikkien puutteellisten tilojen paikallistamiseksi jatkuu edelleen. Kaupunki arvioi voivansa tiedottaa selvityksen tuloksista tarkemmin viikolla 10.

Rakennusluvissa olevat puutteet poikkeavat toisistaan tapauskohtaisesti. Luvaton tila ei automaattisesti tarkoita, että tila olisi päiväkotitoimintaan sopimaton tai että siitä aiheutuisi siellä oleville turvallisuusuhkaa.

Osassa kohteista ei ole haettu rakennuslupaa lainkaan, osassa sitä on haettu puutteellisesti ja joissain tapauksissa määräaikainen lupa on rauennut. Osassa kohteista rakennuslupa on taas myönnetty, mutta päiväkodit on otettu käyttöön ilman, että rakennusluvan määräyksiä on kaikilta osin noudatettu.

Välitön päiväkodin sulkemisuhka, jossa ilmenneet puutteet aiheuttavat kiireellisiä toimenpiteitä, on tällä hetkellä kahdessa päiväkodissa: yksityisen palvelutarjoaja Ankkalammen Pursimiehenkatu 12:ssa ja Koulumestarintie 15:ssä sijaitsevissa yksiköissä. Näiden yksiköiden osalta rakennusvalvonta on esittänyt kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle tarpeellisten korjausten toteuttamisen takarajaksi 1.4. ja 1.5.

– Tilanteen perusteellisen kokonaiskartoituksen lisäksi olen perustanut kaupungille erillisen task force –ryhmän, jonka tehtävänä on hallita mahdollisista pikaisista tilojen sulkemisista johtuvaa akuuttia tilannetta. Ensisijaisesti varmistamme, että kaikki lapset ovat turvallisissa tiloissa. Tämän ohella pyrimme tekemään kaikkemme, jotta perheiden arki sujuisi mahdollisimman jouhevasti. Kaupunki käy aktiivista vuoropuhelua vanhempien ja perheiden kanssa, pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Kokonaisselvityksen valmistuttua on laajempien johtopäätösten aika. Päiväkotitilojen perustamisen liittyvät prosessit ja valvonta on tarkasteltava kokonaisuutena uudelleen. Lisäksi raportointiin, viranomaisten väliseen tietojen vaihtoon, tilojen ja toiminnan tarkastuksiin, uuden päiväkodin perustamiseen liittyviin ohjeisiin sekä päiväkotien vuositarkastuksiin ja niiden sisältöön on tehtävä muutoksia. Ilmeisimpiin puutteisiin kaupunki on reagoinut heti.

Kaupunki tekee myös tutkintapyynnön kaikista tapauksista, joissa lain mukaiset teonkuvaukset täyttyvät.

– Suhtaudumme erittäin vakavasti esille nousseisiin puutteisiin. Kokonaisuus selvitetään perinpohjaisesti ja kaikki vaadittavat toimenpiteet tehdään prosessien puutteiden kuntoon saattamiseksi. Haluan myös omalta osaltani esittää kaupungin puolesta nöyrimmät pahoittelut niille perheille, jotka joutuvat tilanteen johdosta hankalaan tilanteeseen, pormestari Vapaavuori sanoo.

---

Maisa Hopeakunnas
tiedottaja, Helsingin kaupunginkanslia
Puh. 09 310 27821
maisa.hopeakunnas@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pormestari Jan Vapaavuori / erityisavustaja Laura Åvall, P. 050 3617511, laura.avall@hel.fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala: varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas, P. 310 43368, satu.jarvenkallas@hel.fi

Kaupunkiympäristön toimiala:
Sari Hilden, rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö, P. 050 5592125, sari.hilden@hel.fi
Kai Miller, rakennusvalvontapäällikkö, P. 09 31026328, kai.miller@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki - Helsingfors stad
Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 1691https://www.hel.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Helsingin kaupungin rakennusvalvonta tekee toisen esitutkintapyynnön päiväkotien rakennuslupa-asiassa24.5.2019 14:19:57 EESTTiedote

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren käynnistämässä päiväkotiselvityksessä käytiin alkukeväällä läpi sekä yksityisten että kaupungin omien päiväkotien rakennuslupia. Selvityksessä löytyi yhteensä 71 päiväkotia, joiden rakennuslupa oli puutteellinen. Helsingin kaupungin rakennusvalvonta teki maaliskuussa esitutkintapyynnön poliisille päiväkotiyritys Ankkalampi – Ankdammen Oy:stä. Nyt esitutkintapyyntö tehdään kaupungin omasta toiminnasta.

Helsingissä 71 päiväkotia, joiden rakennuslupa on puutteellinen – sulkemisia ei ole tiedossa15.3.2019 10:45:37 EETTiedote

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren käynnistämässä päiväkotiselvityksessä käytiin läpi sekä yksityisten että kaupungin omien päiväkotien rakennuslupia. Yhteensä 43 päiväkodille ei ollut lainkaan haettu rakennuslupaa ja puutteita löytyi myös kaupungin omista päiväkodeista. Valmistelu esitutkintapyyntöön on valmisteilla ainakin Ankkalampi Oy:stä. Pormestarin mukaan kaupunki varmistaa, että tilanne saadaan kuntoon syksyyn mennessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme