Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Päivittäistavaroiden saatavuus on normaali - yhteiskunta on varautunut hyvin

Jaa

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui käsittelemään elintarvikehuollon tilannekuvaa huoltovarmuusnäkökulmasta. Ukrainan sodan vuoksi polttoaineiden, lannoitteiden, rehujen ja komponenttien hinnat ovat jatkaneet nousuaan.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen totesi, että nyt kaksi kuukautta kestänyt Ukrainan sota vaikuttaa yhteiskunnassa monella tapaa varautumisena kriisin vaikutuksiin. Vaikutukset näkyvät konkreettisesti tavallisen kansalaisen elämässä nyt ja tulevaisuudessa varsinkin energian hinnan kallistumisena.

”Ja sitä myötä myöskin ruuan hinnan nousuna. Ukrainan kriisi tulee näkymään elintasossamme ja ostovoimassamme.”

Ukrainan kriisi koettelee varsinkin henkistä kriisinsietokykyä.

”Voidaan sanoa, että suomalainen yhteiskunta on hyvin varautunut sekä henkisesti että muuten. Päivittäistavarahuollon verkosto on osa tätä erittäin tärkeää varautumista, jolla voidaan ennakoida tulevia haasteita”, ylijohtaja Savolainen totesi.

Päivittäistavaroiden saatavuus on normaali

Kauppa toimii tällä hetkellä normaalisti. Päivittäistavaroiden saatavuus sekä vähittäiskaupoista että foodservice-tukkukaupoista on normaalilla tasolla.

”Kuten jo koronan alkuaikoina huomattiin, niin tavaraa riittää kyllä kaupoissa”, totesi Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Joni Kinnunen elintarvikehuollon tilannekuvakatsauksessa.

”Jopa yli puolet elintarviketeollisuusyritysten kuluista voi muodostua energian hinnasta, joten kohonnut hintataso näyttelee merkittävää osaa yritysten kannattavuudessa.”

Huoltovarmuuskeskus vetää projektia toimintavarman myymäläverkoston luomiseksi

Huoltovarmuuskeskuksen Toimintavarma myymäläverkosto -projektissa keskitytään laajojen sähkökatkosten sekä informaatio- ja viestintäteknologia- ja maksujärjestelmähäiriöiden vaikutuksiin poikkeustilanteessa.

”Tavoitteena on valtakunnan laajuinen myymäläverkosto, joka takaa päivittäistavarahuollon toimivuuden. Käytännössä se tarkoittaa 300 myymälän verkostoa riittävillä varavoimakoneistoilla”, valmiusasiamies Satu Hulkkonen Huoltovarmuuskeskuksesta sanoi.

Projekti on osa Huoltovarmuuskeskuksen Alue 2030 -ohjelmaa. Projekti on alkanut vuonna 2021, ja sitä edistetään tulevina vuosina eri maakuntien alueilla.

”Projektissa on luotu malli, jonka avulla päivittäistavarakaupan myymäläverkoston olisi mahdollista jatkaa toimintaansa rajoitetusti. Huomioon otetaan myös maksaminen ja ict.”

Mallin mukaan kansalaiset kävisivät poikkeustilanteessa kaupassa neljän vuorokauden välein. Tähän liittyy jo nyt voimassa oleva suositus 72 tunnin kotivarasta jokaisessa kotitaloudessa.

Toimintavarman myymäläverkoston myymälät olisivat supermarketteja ja sitä pienempiä kauppoja. Kaupat olisivat enintään 50 kilometrin päässä jokaisesta kansalaisesta, paitsi harvana asutuissa maakunnissa. Niissä enimmäisetäisyys kauppaan olisi 150 kilometriä.

Kriisi ei näy työllisyysluvuissa toistaiseksi

ELY-keskusten ja TE-toimistojen katsauksessa todettiin, että Ukrainan kriisi ei ole näkynyt toistaiseksi työllisyysluvuissa. Kriisin tulevaa vaikutusta on vaikea arvioida. Siihen vaikuttavat muun muassa energian hinta, sodan kesto ja Venäjä-pakotteiden kesto. Palvelualalla koronakriisin helpottaminen on auttanut työllisyystilannetta.

TE-hallinto on varautunut palvelemana ukrainalaisia asiakkaita. Toistaiseksi ukrainalaisia TE-palvelujen asiakkaita on ollut kohtalaisen vähän. TE-hallinnon mukaan ukrainalaisia on sitä vastoin työllistynyt suoraan suomalaisyrityksiin.

Lisätietoja:

ylijohtaja Terttu Savolainen, p. 0295 017 551

ylitarkastaja Joni Kinnunen, p. 0295 017 553

etunimi.sukunimi@avi.fi

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme