Jyväskylän yliopisto

Pakistanissa Facebookissa voidaan rakentaa sukupuoli-identiteettejä

Jaa

Viime vuosina Facebookista on tullut Pakistanissa dynaaminen internetalusta, joka tarjoaa käyttäjille mahdollisuuksia ilmaista itseään uusilla, monimodaalisilla tavoilla.

Rauha Salam
Rauha Salam

MA Rauha Salam tarkastelee väitöksessään sitä, miten nuoret, keskiluokkaiset pakistanilaisnaiset ja -miehet käyttävät visuaalisia ja kielellisiä resursseja rakentaessaan sukupuoli-identiteettejään Facebook-postauksissaan.

Erityisenä tutkimuskohteena on se, miten pakistanilaisnaisten ja – miesten tavat esittää sukupuolta Facebook-postauksissa noudattavat ja toisaalta haastavat vallitsevia kielellisiä ja sosiokulttuurisia normeja sekä Pakistanissa vallitsevia sukupuolistereotypioita.

Lisäksi Salam tutki, millaisilla tavoilla Facebook mahdollistaa ja rajoittaa sukupuoli-identiteettien rakentumista. Tutkimuksen tulokset osoittivat viestinnän monitahoisuuden. Yhtäältä Facebookista on tullut paikka, jossa sukupuolinormeja vahvistetaan. Toisaalta se osoittautui voimaannuttavaksi aiemmin marginaalisoiduille ryhmille kuten väkivallan kohteeksi joutuneille naisille ja LGBT-yhteisöille: se tarjoaa tilan, jossa vastustaa vallitsevia hegemonisia diskursseja.

Nämä tulokset vahvistavat aiempia tutkimuksia, joiden mukaan sosiaalisessa mediassa voidaan sekä vahvistaa että haastaa yhteiskunnassa vallitsevia sukupuolieroja.

MA Rauha Salamin englannin kielen väitöskirjan "Constructing Gender Identities Multimodally: Young, middle-class Pakistanis on Facebook" tarkastustilaisuus pidetään 21.6.2022 alkaen klo 12.00 Seminaarinmäellä salissa S 212. Vastaväittäjänä professori Shaila Sultana (University of Dhaka, Bangladesh) ja kustoksena yliopistotutkija Saara Jäntti (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Tilaisuutta voi seurata myös etänä: http://r.jyu.fi/vaitostilaisuus-rauha-salam

Kustoksen puhelinnumero, johon etäyleisö voi tilaisuuden lopussa esittää mahdolliset kysymyksensä, on +358408053180

Julkaisun tiedot:

Constructing Gender Identities Multimodally: Young, middle-class Pakistanis on Facebook, Jyväskylä: University of Jyväskylä, 2022, 105 p. (JYU Dissertations ISSN 2489-9003; 537)

ISBN 978-951-39-9325-2

Linkki julkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9325-2

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Rauha Salam
Rauha Salam
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Ilmastonmuutos ja kestävät elinkeinot Etelä-Aasiassa – kuinka saada yhtälö toimimaan?4.7.2022 01:00:00 EEST | Tiedote

Yliopistonlehtori Sirpa Tenhunen johtaa Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimushanketta ”Ilmastonmuutoksesta aiheutuva pakolaisuus ja kamppailu kestävistä elinkeinoista Etelä-Aasiassa”. Siinä tarkastellaan, miten ihmiset hahmottavat ja ymmärtävät ilmastonmuutoksen sekä miten he kamppailevat oikeuksistaan kestäviin elinkeinoihin jouduttuaan lähtemään kotiseuduiltaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme