Tampereen Sähkölaitos Oy

Pakkasta luvassa – näin Tampereen Sähkölaitos varautuu, jotta lämpöä riittää

Jaa

Maailmanpolittiinen tilanne rajoittaa polttoaineiden saatavuutta, mikä näkyy etenkin sähkömarkkinoilla. Kaukolämpö sen sijaan tuotetaan paikallisesti, eikä se reagoi energiakriisiin yhtä voimakkaasti. Tampereen Sähkölaitos on valmistautunut lämmityskauden pakkasjaksoihin.

Varautuminen on energiayhtiöiden normaalia toimintaa. Myös Tampereen Sähkölaitos varautuu joka vuosi tulevaan lämmityskauteen ja ennakoi mahdollisia epävarmuuksia.  

– Tilanne Tampereen Sähkölaitoksen alueella on edellisten talvien kaltainen. Nykyisen tiedon valossa lämpöä riittää talven kylmimmillekin päiville, kertoo Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen.

Tampereen Sähkölaitos on valmistautunut talven pakkasjaksoihin pääosin tavallisin keinoin. Voimalaitoksissa käytettävä polttoainevalikoima on laaja, ja polttoaineita hankitaan useilta eri toimittajilta. Näin ollen haasteet tietyn polttoaineen saatavuudessa tai yhden toimittajan toimitusvarmuudessa eivät riskeeraa lämmöntuotantoa. Yritys on myös varautunut maakaasun saatavuushaasteisiin hankkimalla öljyä ja varmistamalla, että tuotantolaitoksissa on valmius toimia sen avulla.

– Tänä vuonna Venäjältä tuotava kaasu on poissa valikoimista, mutta korvaamme sen muilla polttoaineilla. Puupolttoaine meille tulee Pirkanmaalta ja lähialueelta kuten ennenkin, Laitinen kertoo. 

Lisää pelivaraa tuo kaukolämpöjärjestelmän joustavuus, sillä osa voimalaitosten tuottamasta sähköstä on mahdollista muuttaa lämmöksi. Tammikuussa valmistuu myös Lielahden sähkökattila, jonka avulla lämpöä voidaan tuottaa uusiutuvasta sähköstä silloin, kun sitä on paljon saatavilla.   

Lämmön tuotantoyksiköt on hajautettu 

Tampereen Sähkölaitoksen voimalaitokset sekä lämpökeskukset sijaitsevat laajasti ympäri lämmön jakelualuetta eli Tamperetta, Pirkkalaa ja Ylöjärveä. Näin varmistetaan, etteivät tietyn alueen lämmöntuotanto ja lämmöntoimitus ole vain toisistaan riippuvaisia. Jos esimerkiksi Hervannan hakelämpölaitos vikaantuisi, alueelle on mahdollista toimittaa lämpöä toisesta tuotantoyksiköstä. Lämpöverkoston mahdolliset vauriot korjataan tyypillisesti muutamassa tunnissa.  

 – Olemme varautuneet laitosten vikatilanteisiin etukäteen muun muassa hankkimalla varaosia ja -laitteita. Lisäksi olemme vahvistaneet kunnossapidon sekä verkon korjauksen päivystysvalmiutta. Kovien pakkasten aikana voimme korottaa valmiustasoa entisestään, Jussi Laitinen kertoo.  

Viime talvena kaukolämmön kulutuspiikki oli joulukuussa 

Tampereen Sähkölaitoksen kaukolämpöjärjestelmä on mitoitettu alueen sääolosuhteisiin, eli laitteisto on suunniteltu toimimaan normaalisti jopa -29 asteen pakkasessa.Suunnittelu perustuu Ilmatieteen laitoksen asettamaan mitoituslämpötilaan, joka ohjaa kaikkia lämpötilasta riippuvien järjestelmien rakentamista.  

Viime talvena kylmin tuntilämpötila Tampereella oli -19,6 astetta, joka mitattiin 8.12.2021. Samalle päivälle osui odotetusti myös kaukolämmön kulutushuippu 737 MW. Tampereen Sähkölaitoksen huippukulutusteho on noin 900 MW.

Miten kaukolämpöä tuotetaan Tampereella?  

  • Tampereella kaukolämpöä ja sähköä tuotetaan yhteistuotantona Naistenlahden, Lielahden ja Tammervoiman voimalaitoksissa. 
  • Voimalaitosten lisäksi lämpöä tuotetaan lämpökeskuksissa, joita sijaitsee muun muassa Hervannassa, Hakametsässä ja Sarankulmassa.   
  • Tampereella kaukolämpönä hyödynnetään myös teollisuuden hukkalämpöä esimerkiksi Hatanpään Valtatie 30:ssä sijaitsevasta datasalista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Tampereen Sähkölaitos Oy
Tampereen Sähkölaitos Oy
Voimakatu 17
33100 Tampere

0206303000http://www.sahkolaitos.fi

Tampereen Sähkölaitos tuottaa sähköä, kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä lähes 400 ammattilaisen voimin. Olemme sähköistäneet kaupungin, toimittaneet lämpöä ja energiaa koteihin ja yrityksiin, sekä  luoneet ainutlaatuiset puitteet ympäristöystävälliselle ja hintavakaalle elämäntavalle innovaatioiden, rohkeiden investointien ja yhteistyön avulla jo yli 130 vuoden ajan. Tällä hetkellä mahdollistamme hiilineutraalin Tampereen toteutumisen vuoteen 2030 mennessä. Visiomme mukaan vuonna 2040 lämmön tuotantomme on hiilinegatiivista. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen Sähkölaitos Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme