Pakkotyön kielto etenee EU:ssa

“Lakiesitys on merkittävä askel eteenpäin pakkotyön kitkemisessä. Maailmanlaajuisesti arviolta 50 miljoonaa ihmistä työskentelee modernin orjuuden kaltaisissa oloissa. Usein tuottamassa tuotteita, jotka päätyvät Euroopan markkinoille“, Hautala sanoo.
Arviolta kaksi kolmasosaa pakkotyön uhreista toimii osana globaaleja toimitusketjuja, jotka usein linkittyvät eurooppalaisiin kuluttajiin. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti viime vuoden State of the European Union -puheessaan komission ryhtyvän valmistelemaan pakkotyöllä tuotettujen tuotteiden myynnin ja maahantuonnin kieltävää lakia. Vastaavankaltainen laki on jo voimassa Yhdysvalloissa, jossa rajaviranomaiset voivat estää tuotteiden maahantuonnin, mikäli heillä on perusteltu epäilys pakkotyöstä.
Komission tänään julkaisema lakiesitys ei ole Yhdysvaltain mallin mukainen maahantuontikielto, vaan enemmänkin markkinoilleasettamiskielto. Laki mahdollistaa tuotteiden vetämisen markkinoilta jälkikäteen, mikäli niiden tuotannossa todetaan linkkejä pakkotyöhön. Lakiesitys kattaa kaikki yritykset, ja se koskee pakkotyötä niin EU:n jäsenmaissa kun kolmansissa maissa.
“Jälkikäteinen valvonta on heikompaa kuin tuotteiden pysäyttäminen jo rajalle pakkotyöepäilyn perusteella. Euroopan parlamentin korjattavaksi jää myös muita esityksen puutteita kuten pakkotyön uhreilta puuttuva mahdollisuus hakea korvauksia tuotteita maahantuoneilta yrityksiltä.”
“Yritysten tuotantoketjut eivät ole tällä hetkellä riittävän läpinäkyviä pakkotyön luotettavaan todentamiseen. Yritysten on jatkossa kyettävä vakuuttavasti osoittamaan tuotantoketjujensa vastuullisuus”, Hautala jatkaa.
Valmisteilla olevaan yritysvastuulakiin sisältyvä huolellisuusvelvoite edellyttää, että yritykset selvittävät arvoketjujensa ihmisoikeusriskit ja ehkäisevät niitä. Pakkotyötä sisältävien tuotteiden markkinoilleasettamiskielto mahdollistaa tuotteiden poisvetämisen markkinoilta tilanteessa, jossa yritykset ovat epäonnistuneet huolellisuusvelvoitteen toimeenpanossa.
“Pakkotyöllä tuotettujen tuotteiden markkinoilleasettamiskielto tukee tulevan yritysvastuulainsäädännön ohella ihmisoikeuksien toteutumista yritysten tuotantoketjuissa. Yhdessä lainsäädäntö auttaa varmistamaan, että kaupasta ostettujen tuotteiden taakse ei kätkeydy vakavia ihmisoikeusloukkauksia kuten lapsityötä tai pakkotyötä”, Heidi Hautala toteaa.
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa
MEP Maria Ohisalo: Kaivosjätteiden käsittely on puutteellista Suomessa3.7.2025 16:33:37 EEST | Tiedote
Vihreiden europarlamentaarikko on jättänyt Euroopan komissiolle kirjallisen kysymyksen siitä, miten komissio aikoo varmistaa, että jäsenmaat noudattavat EU:n kaivannaisjätedirektiiviä, etenkin kaivostoiminnan lopettamisen jälkeen.
Vihreiden Niinistö ja Ohisalo: EU:n 2040 ilmastotavoite näyttää hyvältä, mutta sisältää myös viherpesua2.7.2025 13:57:33 EEST | Tiedote
Vihreät europarlamentaarikot Maria Ohisalo ja Ville Niinistö pitävät EU:n korkean ilmastotavoitteen hyötyjä kirkkaina, mutta suhtautuvat varauksella osaan komission keinoista tavoitteen saavuttamiseksi. EU-komissio julkisti ilmastotavoiteen vuodelle 2040 tänään keskiviikkona. Komission tavoite on vähentää päästöjä vähintään 90 % vuoden 1990 tasosta. Tämä on EU:n tieteellisen ilmastopaneelin asiantuntija-arvion minimitaso Pariisin sopimuksen tavoitteiden toteuttamiseksi ilmaston lämpenemisen rajoittamisessa ja se on von der Leyenin komission ohjelmassa vihreiden vaatimuksesta. Komissio on kuitenkin löysännyt tavoitetta laskemalla sen sijaan erilaisia joustomekanismeja ja kansainvälisiä ilmastotoimia EU:n omien päästövähennysten sijaan.
Ville Niinistö EU-parlamentin pääneuvottelijaksi laista Venäjän kaasun tuonnin kieltämiseksi30.6.2025 13:56:27 EEST | Tiedote
Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr) on valittu EU-parlamentin pääneuvottelijaksi eli raportööriksi EU-komission kesäkuussa antaman Venäjän kaasun tuonnin kieltävän lakiesityksen käsittelyyn. Parlamentti muodostaa kantansa teollisuusvaliokunnan (ITRE) ja kansainvälisen kaupan valiokunnan (INTA) yhteismenettelyssä kiireellisesti. Niinistö on teollisuusvaliokunnan nimeämä pääneuvottelija ja toimii yhdessä kansainvälisen kaupan valiokunnan nimeämän pääneuvottelijan, EPP-ryhmän latvialaisen Inese Vaideren kanssa.
MEP Maria Ohisalo: Suomelle ei tule myöntää poikkeuslupaa minkkitarhauksen jatkamiseen30.6.2025 10:57:00 EEST | Tiedote
Euroopan komissio on lisännyt minkin EU:n vieraslajilistalle, mikä estää lajin tarhauksen EU-alueella. Sen sijaan, että Suomi lopettaisi tarhaamisen, se aikoo hakea poikkeuslupaa minkkitarhauksen jatkamiselle. Vihreiden europarlamentaarikko Maria Ohisalo vaatii, että komissio ei myönnä poikkeuslupaa eläinten kärsimykseen perustuvan elinkeinon jatkamiselle ja että se etenee turkistarhauksen kieltämiseksi koko EU-alueella.
Ville Niinistö: Gazan tuho jatkuu Euroopan johtajien tultua Netanjahun manipuloimiksi24.6.2025 11:15:08 EEST | Tiedote
Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr) pitää EU-maiden ulkoministerien eilistä päätöstä lykätä kaikkia, edes lievimpiä, rankaisukeinoja Israelia vastaan Gazan sotarikoksista raukkamaisena ja Israelin iskuja Iraniin laittomina. EU-ulkoministerit eivät kyenneet tekemään mitään päätöksiä vaikka EU:n ulkoasiainhallinnon oma asiantuntija-arvio totesi Israelin toimien täyttävän ainakin laittoman, siviileihin kohdistuvan kollektiivisen rankaisun tuntomerkit.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme