Vihreät Euroopan parlamentissa

Pakkotyön kielto etenee EU:ssa

Jaa

Euroopan komissio julkaisi tänään odotetun esityksensä pakkotyöllä tuotettujen tuotteiden myynnin kieltävästä laista. Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautalan mukaan pakkotyön kieltävä laki täydentää keskeisellä tavalla parhaillaan valmisteilla olevaa EU:n laajuista yritysvastuulakia.

“Lakiesitys on merkittävä askel eteenpäin pakkotyön kitkemisessä. Maailmanlaajuisesti arviolta 50 miljoonaa ihmistä työskentelee modernin orjuuden kaltaisissa oloissa. Usein tuottamassa tuotteita, jotka päätyvät Euroopan markkinoille“, Hautala sanoo.

Arviolta kaksi kolmasosaa pakkotyön uhreista toimii osana globaaleja toimitusketjuja, jotka usein linkittyvät eurooppalaisiin kuluttajiin. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti viime vuoden State of the European Union -puheessaan komission ryhtyvän valmistelemaan pakkotyöllä tuotettujen tuotteiden myynnin ja maahantuonnin kieltävää lakia. Vastaavankaltainen laki on jo voimassa Yhdysvalloissa, jossa rajaviranomaiset voivat estää tuotteiden maahantuonnin, mikäli heillä on perusteltu epäilys pakkotyöstä.

Komission tänään julkaisema lakiesitys ei ole Yhdysvaltain mallin mukainen maahantuontikielto, vaan enemmänkin markkinoilleasettamiskielto. Laki mahdollistaa tuotteiden vetämisen markkinoilta jälkikäteen, mikäli niiden tuotannossa todetaan linkkejä pakkotyöhön. Lakiesitys kattaa kaikki yritykset, ja se koskee pakkotyötä niin EU:n jäsenmaissa kun kolmansissa maissa.

“Jälkikäteinen valvonta on heikompaa kuin tuotteiden pysäyttäminen jo rajalle pakkotyöepäilyn perusteella. Euroopan parlamentin korjattavaksi jää myös muita esityksen puutteita kuten pakkotyön uhreilta puuttuva mahdollisuus hakea korvauksia tuotteita maahantuoneilta yrityksiltä.” 

“Yritysten tuotantoketjut eivät ole tällä hetkellä riittävän läpinäkyviä pakkotyön luotettavaan todentamiseen. Yritysten on jatkossa kyettävä vakuuttavasti osoittamaan tuotantoketjujensa vastuullisuus”, Hautala jatkaa. 

Valmisteilla olevaan yritysvastuulakiin sisältyvä huolellisuusvelvoite edellyttää, että yritykset selvittävät arvoketjujensa ihmisoikeusriskit ja ehkäisevät niitä. Pakkotyötä sisältävien tuotteiden markkinoilleasettamiskielto mahdollistaa tuotteiden poisvetämisen markkinoilta tilanteessa, jossa yritykset ovat epäonnistuneet huolellisuusvelvoitteen toimeenpanossa.

“Pakkotyöllä tuotettujen tuotteiden markkinoilleasettamiskielto tukee tulevan yritysvastuulainsäädännön ohella ihmisoikeuksien toteutumista yritysten tuotantoketjuissa. Yhdessä lainsäädäntö auttaa varmistamaan, että kaupasta ostettujen tuotteiden taakse ei kätkeydy vakavia ihmisoikeusloukkauksia kuten lapsityötä tai pakkotyötä”, Heidi Hautala toteaa. 

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Pääneuvottelija Ville Niinistö tyytyväisenä: Europarlamentti äänesti hiilinielujen kasvattamisen ja luontoarvojen puolesta LULUCF-asetuksessa8.6.2022 20:32:33 EEST | Tiedote

Vihreiden europarlamentaarikko ja europarlamentin LULUCF-pääneuvottelija Ville Niinistö on pääosin tyytyväinen europarlamentin hyväksymiin kantoihin maankäytön hiilinieluja koskevaan LULUCF-raporttiin. Niinistön johdolla valmistellusta ympäristövaliokunnan esityksestä äänestettiin europarlamentin täysistunnonnossa Strasbourgissa 8. kesäkuuta.

Europarlamentin ympäristövaliokunta tukee vahvoja ilmastotavoitteita hiilinieluasetuksessa17.5.2022 15:13:19 EEST | Tiedote

Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr) on LULUCF-asetuksen pääneuvottelijana tyytyväinen, että europarlamentin ympäristövaliokunta tuki vahvasti hiilinieluasetukseen neuvoteltuja ryhmien välisiä kompromisseja. Ne lisäävät asetuksen ilmasto- ja luontomyönteisyyttä kautta linjan. Ympäristövaliokunta äänesti Niinistön raportista 16.-17. toukokuuta. Kaikki keskeiset kompromissiesitykset saivat äänestyksessä valiokunnan enemmistön tuen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme