Paljon hyvää sipulista
Punasipuli tuo värinsä puolesta hyvää täydennystä keltasipulin rinnalle. Sitä saa kaupoista muun muassa Ahvenanmaalla tuotettuna. Talvikauden sipuleista kannattaa muistaa myös valkosipuli ja purjo, jotka ovat tällä hetkellä tuontituotteita. Sipuli kuuluu kokkauksessa niihin perustarvikkeisiin, joita on järkevää pitää keittiössä aina käden ulottuvilla.
Sipulista täyteläistä makua
Sipuli on vanha viljelykasvi. Usein sen osa on maustaa ruokia, antaa ruokiin täyteläistä makua. Keittoihin sipuli sopii aina, samoin pitkään haudutettuihin uuni- ja pataruokiin. Kastikkeet ja marinadit tarvitsevat sipulia. Sipuli täyteläistää yhtä hyvin kala-, liha-, kana- kuin kasvisruokienkin maut. Sipuli voi saada ruuassa myös pääosan. Sipulikeitto, sipulipiirakka, sipulipihvit ja sipuli blinien lisäkkeenä ovat talviruokien ykkösiä.
Makeaksi paistetut sipulirenkaat pihvin tai maksaleikkeen päällä tuovat veden kielelle. Sipuleiden maun salaisuus ovat rikkiyhdisteitä sisältävät aromaattiset öljyt. Mädin ja blinien kanssa sipulia nautitaan raakana, hienoksi kuutioituna. Salaatteihin sipulirenkaat kannattaa marinoida. Marinadiin käytetään 1:2:3 -kaavaa, jossa yksi osa on väkiviinaetikkaa, kaksi osaa sokeria ja kolme osaa vettä.
Sipulista vastustuskykyä
Sipulit sisältävät antioksidantteja, joilla on hyvää vaikutusta ihmisen vastustuskykyyn. Kun pitää sipulit osana päivittäistä, kasvispainotteista ja monipuolista ruokavaliota, immuunijärjestelmä vahvistuu, ja ruokavaliolla on suotuisa vaikutus kolesteroliarvoihin sekä sydän- ja verisuoni- sekä syöpäsairauksien ennaltaehkäisyssä.
Ekologista ja edullista
Sipuli on hyvästä syystä kaiken kansan ruokaa. Se on edullista ja ekologista. Käytön monipuolisuudelle on minkään muun ruoka-aineen vaikea vetää vertoja. Sipulin saatavuus on hyvä. Kesällä sipulia saa tuoreena, mutta varastoitu talven sipuli on sillä tavalla kuivattua, että se säilyy kotona parhaiten ilmavasti huoneenlämmössä.
Kypsennä miedolla lämmöllä
Sipulin kypsentämisessä maltti on valttia. Liian kuumassa kärventäminen tuo esiin karvaan maun. Maku on parhaimmillaan lempeästi kypsennetyssä sipulissa. Paistinpannu ei saa olla liian kuuma. Keittoihin, pata- ja uuniruokiin sipuli saa hautua pitkään, jolloin se ehtii luovuttaa umamisen täyteläistä aromiaan ruokaan ja tasapainottaa muita makuja.
Valtakunnallista sipulin teemaviikkoa vietetään viikolla 4 (25. -31.1.2021).
Lisätiedot: kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen, MTK, 0400 544728
Kokeillut ruokaohjeet ja kuvat:
Karamellisoitu sipuligalette
www.rouvakasvis.blogspot.com/2021/01/karamellisoitu-sipuligalette
Perunablinit
www.kasvikset.fi/keittokirja/kotikeittiot/paaraaka-aineittain/resepti/perunablinit
Talven paras purkkisalaatti
www.rouvalasvis.blogspot.com/2008/01/talven-paras-purkkisalaatti
Purjo-perunasosekeitto
www.rouvakasvis.blogspot.com/2020/01/purjo-perunasosekeitto-creme-vichysoise
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Mediakutsu: MTK:n valtuuskunnan kevätkokous 24.4. ja MTK:n tulevaisuusseminaari 23.4.18.4.2024 13:54:20 EEST | Kutsu
Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan MTK:n valtuuskunnan kevätkokousta keskiviikkona 24.4.2023 klo 9.00 – n. 18.00. Kokousta voi seurata paikan päällä Hanasaaren kulttuurikeskuksessa, Hanasaarenranta 5, Espoo. Median edustajat ovat myös tervetulleita valtuuskunnan tulevaisuusseminaariin 23.4. "Kestävä ja turvallinen Suomi 2030".
MTK: Laajat sopeutustoimet kohdistuvat myös maa- ja metsätaloustuottajiin16.4.2024 18:58:55 EEST | Tiedote
Hallitus esitteli kehysriihensä päätökset 16. huhtikuuta. Kolmen miljardin sopeutukset koskettavat kaikkia suomalaisia, eivätkä maa- ja metsätaloustuottajat ole leikkauksien ja sopeutuksien ulkopuolella. MTK pitää kuitenkin tärkeänä, että hallitus on etsimässä ratkaisuja, joilla estetään Suomen ajautuminen liiallisen alijäämän menettelyyn.
EU:n maaperädirektiivin valmistelussa askeleita oikeaan suuntaan – “Direktiivi ei saa heikentää maa- ja metsätalouden toimintaedellytyksiä”12.4.2024 15:53:04 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi maaperän seurantaa koskevan direktiivin heinäkuussa 2023. Direktiivin tavoitteena on saavuttaa terve maaperä viimeistään vuonna 2050. MTK on korostanut direktiivin valmistelussa sitä, että kansalliset olosuhteet otettaisiin kattavasti huomioon.
Maatilamatkailu Ilomäki valittiin Maaseutumatkailun Vuoden Kellokkaaksi ja Karkausmäen Kammari Vuoden kehittyväksi maaseutumatkailuyritykseksi20.3.2024 21:00:00 EET | Tiedote
Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry on ylpeänä valinnut Maatilamatkailu Ilomäen Vuoden 2024 Kellokkaaksi. Tämä korkein tunnustus myönnetään yrityksille ja henkilöille, jotka ovat toimineet erityisen ansiokkaasti maaseutumatkailun saralla. Vuoden 2024 kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustus puolestaan myönnettiin Karkausmäen Kammarille. Tämä arvostettu tunnustus myönnetään yrityksille ja henkilöille, jotka ovat osoittaneet rohkeaa otetta ja innovatiivisuutta maaseutumatkailun kehittämisessä.
Metsänomistajien tyytyväisyys puukauppaan nousussa20.3.2024 14:52:25 EET | Tiedote
Metsänomistajien tyytyväisyys ja aktiivisuus puukauppaan on kasvussa, selviää kevään Metsätutka-kyselystä. Vaikka viime vuosina on tehty puukauppaa ahkerasti, on kolmanneksella metsänomistajista puunmyyntiaikomuksia myös kuluvalle ja ensi vuodelle. Puun hinnannousun merkitys puukauppaan kannustavana tekijänä on myös noussut voimakkaasti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme