Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Paljon hyvää sipulista

Jaa

Kotimaista keltasipulia riittää aina kesäkuulle saakka. Kelta- eli kepasipuli on suomalaisten yleisimmin käyttämä ruokasipuli. Viime satokauden sipulit jäivät keskimääräistä hieman pienempikokoisiksi, mutta maussa tunnistaa tutun, laadukkaan sipulin aromikkuuden ja paahtuneisuuden. Keltasipuli on kasvis, jota saa kautta koko vuoden kotimaisena.

Punasipuli tuo värinsä puolesta hyvää täydennystä keltasipulin rinnalle. Sitä saa kaupoista muun muassa Ahvenanmaalla tuotettuna. Talvikauden sipuleista kannattaa muistaa myös valkosipuli ja purjo, jotka ovat tällä hetkellä tuontituotteita. Sipuli kuuluu kokkauksessa niihin perustarvikkeisiin, joita on järkevää pitää keittiössä aina käden ulottuvilla.

Sipulista täyteläistä makua

Sipuli on vanha viljelykasvi. Usein sen osa on maustaa ruokia, antaa ruokiin täyteläistä makua. Keittoihin sipuli sopii aina, samoin pitkään haudutettuihin uuni- ja pataruokiin. Kastikkeet ja marinadit tarvitsevat sipulia. Sipuli täyteläistää yhtä hyvin kala-, liha-, kana- kuin kasvisruokienkin maut. Sipuli voi saada ruuassa myös pääosan. Sipulikeitto, sipulipiirakka, sipulipihvit ja sipuli blinien lisäkkeenä ovat talviruokien ykkösiä.

Makeaksi paistetut sipulirenkaat pihvin tai maksaleikkeen päällä tuovat veden kielelle. Sipuleiden maun salaisuus ovat rikkiyhdisteitä sisältävät aromaattiset öljyt. Mädin ja blinien kanssa sipulia nautitaan raakana, hienoksi kuutioituna. Salaatteihin sipulirenkaat kannattaa marinoida. Marinadiin käytetään 1:2:3 -kaavaa, jossa yksi osa on väkiviinaetikkaa, kaksi osaa sokeria ja kolme osaa vettä.

Sipulista vastustuskykyä

Sipulit sisältävät antioksidantteja, joilla on hyvää vaikutusta ihmisen vastustuskykyyn. Kun pitää sipulit osana päivittäistä, kasvispainotteista ja monipuolista ruokavaliota, immuunijärjestelmä vahvistuu, ja ruokavaliolla on suotuisa vaikutus kolesteroliarvoihin sekä sydän- ja verisuoni- sekä syöpäsairauksien ennaltaehkäisyssä.

Ekologista ja edullista

Sipuli on hyvästä syystä kaiken kansan ruokaa. Se on edullista ja ekologista. Käytön monipuolisuudelle on minkään muun ruoka-aineen vaikea vetää vertoja. Sipulin saatavuus on hyvä. Kesällä sipulia saa tuoreena, mutta varastoitu talven sipuli on sillä tavalla kuivattua, että se säilyy kotona parhaiten ilmavasti huoneenlämmössä.

Kypsennä miedolla lämmöllä

Sipulin kypsentämisessä maltti on valttia. Liian kuumassa kärventäminen tuo esiin karvaan maun. Maku on parhaimmillaan lempeästi kypsennetyssä sipulissa. Paistinpannu ei saa olla liian kuuma. Keittoihin, pata- ja uuniruokiin sipuli saa hautua pitkään, jolloin se ehtii luovuttaa umamisen täyteläistä aromiaan ruokaan ja tasapainottaa muita makuja.

Valtakunnallista sipulin teemaviikkoa vietetään viikolla 4 (25. -31.1.2021).

Lisätiedot: kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen, MTK, 0400 544728

Kokeillut ruokaohjeet ja kuvat:

Karamellisoitu sipuligalette
www.rouvakasvis.blogspot.com/2021/01/karamellisoitu-sipuligalette

Perunablinit
www.kasvikset.fi/keittokirja/kotikeittiot/paaraaka-aineittain/resepti/perunablinit

Talven paras purkkisalaatti
www.rouvalasvis.blogspot.com/2008/01/talven-paras-purkkisalaatti

Purjo-perunasosekeitto
www.rouvakasvis.blogspot.com/2020/01/purjo-perunasosekeitto-creme-vichysoise

 
What do you want to do ?
New mail

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

 

 
What do you want to do ?
New mailCopy
 
What do you want to do ?
New mailCopy

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Tiedotustilaisuus 25.2. klo 9: Eläinten hyvinvointilaki uudistuu – mitkä ovat odotuksemme siitä??24.2.2021 12:49:30 EETKutsu

Eläinten hyvinvointilain valmistelu on loppusuoralla ja pitkä prosessi on nyt edennyt siihen vaiheeseen, että uutta hallituksen esitystä odotellaan lausunnolle. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK haluaa, että Suomeen tulee maailman paras eläinten hyvinvointilaki, joka huomioi sekä eläinten että yrittäjien hyvinvoinnin. * - * - * Miten eläimiä kasvatetaan suomalaisilla tiloilla ja mitä uutta on odotettavissa lakiuudistuksen myötä? Mitkä ovat eri sektoreiden keskeiset eläinten hyvinvoinnin kehittämiskohteet ja haasteet? Näitä käydään läpi etäyhteyksin, Teamsissa torstaina 25.2. klo 9.00–10.30.

KUTSU TIEDOTUSTILAISUUTEEN: Eläinten hyvinvointilaki uudistuu – mitkä ovat odotuksemme siitä? 19.2.2021 11:04:10 EETKutsu

Eläinten hyvinvointilain valmistelu on loppusuoralla ja pitkä prosessi on nyt edennyt siihen vaiheeseen, että uutta hallituksen esitystä odotellaan lausunnolle. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK haluaa, että Suomeen tulee maailman paras eläinten hyvinvointilaki, joka huomioi sekä eläinten että yrittäjien hyvinvoinnin. * * * Miten eläimiä kasvatetaan suomalaisilla tiloilla ja mitä uutta on odotettavissa lakiuudistuksen myötä? Mitkä ovat eri sektoreiden keskeiset eläinten hyvinvoinnin kehittämiskohteet ja haasteet? Näitä käydään läpi etäyhteyksin, Teamsissa torstaina 25.2. klo 9.00–10.30.

MTK:n #maakasvuun esityksillä elvytetään koko Suomea17.2.2021 09:57:37 EETTiedote

Suomen kestävän kasvun ohjelman ensimmäinen versio toimitetaan komissiolle maaliskuussa. Viime viikolla hallitus tiivisti ohjelman painotuksen neljään pilariin. MTK näkee pilareissa mahdollisuuksia ja nostaa esille jokaiseen pilariin kärkikeinon, joilla on ilmastohyötyjä sekä myönteisiä talous-, työllisyys- ja tuottavuusvaikutuksia. Ennen kaikkea on tärkeä saavuttaa iso muutos korvaamalla fossiilisia raaka-aineita biotalouden tuotteilla. - Haluamme nostaa kestävän rahoituksen kriteereitä täyttäviä kokonaisuuksia, joilla edistetään alueiden välistä tasavertaisuutta ja esimerkiksi sote-palveluiden viisasta uudistumista, toteaa MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme