Gummerus

Palkitun turkkilaissyntyisen kirjailijan romaani sodasta, rakkaudesta – ja puista

Jaa
Romaanissaan Kadotettujen puiden saari (Gummerus) Elif Shafak vie lukijan kahtia jakautuvalle Kyprokselle vuoteen 1974 sekä 2010-luvun Lontooseen selvittämään perheen salaisuuksia. Järisyttävän tarinan kertoo osittain viikunapuu, joka on matkustanut lämpimältä saarelta pohjoisemmille leveysasteille pienenä pistokkaana. Sodasta ja rakkaudesta kertova romaani on myös ylistys luonnon pienille ja suurille ihmeille. Naisten oikeuksien, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien sekä sananvapauden puolestapuhujana tunnetun Shafakin teoksia on käännetty 56 kielelle.
Elif Shafak (kuva: Ferhat Elik)
Elif Shafak (kuva: Ferhat Elik)

Viisautta kasvattaa pyökki, älyä mänty, rohkeutta pihlaja, anteliaisuutta pähkinäpuu, iloa kataja. Ja jos pitää oppia päästämään irti jostain mitä ei pysty hallitsemaan, suosittelen koivua, jonka hopeanvalkoinen kaarna kuoriutuu kerroksittain kuin vanha nahka. Mutta sille, joka etsii rakkautta tai joka on sen menettänyt, kehotan aina ja poikkeuksetta hakeutumaan viikunapuun luo. 

Vuosi 1974 Kyproksella. Rakastavaiset jakolinjan vastakkaisilta puolilta tapaavat kotikaupunkinsa tavernassa. Siellä kreikkalainen kristitty Kostas ja turkkilainen muslimi Defne ovat turvassa. Tavernan keskellä kasvaa viikunapuu, joka todistaa niin sodan puhkeamisen, pääkaupungin raunioitumisen kuin rakastavaisten lopullisen eron. Vuosikymmeniä myöhemmin 16-vuotias Ada Kazantzakis etsii Lontoossa lannistumatta vastauksia kysymyksiin, joista perheessä on vaiettu vuosikymmenet. Hänen ainoa yhteytensä juurilleen, vanhempiensa kotisaarelle, on takapihalla kasvava viikunapuu. 

Elif Shafak on palkittu brittiläis-turkkilainen kirjailija. Hän on julkaissut 19 teosta, joista 12 on romaaneja. Shafakilta on suomennettu aiemmin teokset Rakkauden aikakirja (2011), Kirottu Istanbul (2012), Kunnia (2013), Valkoinen elefantti (2016), Eevan kolme tytärtä (2018) ja 10 minuuttia 38 sekuntia tässä oudossa maailmassa (2021). 

Elif Shafak: Kadotettujen puiden saari 
alkuteos The Island of MissingTrees 
suomentanut Helinä Kangas  
395 sivua 
Ilmestyy myös äänikirjana, lukija Sanna Majuri 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja sekä arvostelukappale- ja kuvapyynnöt:
Eeva Herrainsilta, viestintäpäällikkö, p. 040 514 6360, eeva.herrainsilta@gummerus.fi

Kuvat

Elif Shafak (kuva: Ferhat Elik)
Elif Shafak (kuva: Ferhat Elik)
Lataa
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Palkitun Nilla Kjellsdotterin Murhia Pohjanmaalla -dekkareita on myyty jo yli 100 000 kappaletta – Taivaankartano ilmestyy suomeksi 12.6.30.5.2023 09:17:26 EEST | Tiedote

Nopeasti bestseller-dekkaristiksi nousseen Nilla Kjellsdotterin Murhia Pohjanmaalla -sarjan kahta ensimmäistä osaa on myyty yhteensä jo yli 100 000 kappaletta ruotsiksi ja suomeksi. Kjellsdotterin viime vuonna ilmestynyt läpimurtoteos Kivipuiston tyttö (Gummerus) palkittiin Suurella äänikirjapalkinnolla Storytel Awards -gaalassa vuoden 2022 parhaana jännityskirjana. Kjellsdotterille on myös myönnetty Österbottens svenska kulturfondin palkinto Pohjanmaan tunnetuksi tekemisestä. Murhia Pohjanmaalla -sarjan toinen osa Taivaankartano (Gummerus) ilmestyy suomeksi 12.6.

Maailmanloppu peruttu – 7 väitettä kiertotaloudesta on rohkea visio maailmasta, jossa vallitsee hyvän kierre22.5.2023 10:31:30 EEST | Tiedote

Kiertotalous on paras ja ehkä ainoa mahdollisuutemme elää nykyistä parempaa elämää rajallisten resurssien maapallolla, huomauttaa Pasi Nokelaisen uutuustietokirja Maailmanloppu peruttu – 7 väitettä kiertotaloudesta (Gummerus). Nokelaisella on hyviä uutisia: Kuluttamista ei tarvitse lopettaa, kun tavaroita käytetään palveluna omistamisen sijaan.

Ennakkotiedote: Kuinka suomalaisjuristi selviää vauva-arjesta Japanissa vailla kielitaitoa ja verkostoja? Kimono kireällä ilmestyy 7.6.12.5.2023 10:26:50 EEST | Tiedote

Anu Aspiala lähti vastasyntyneen esikoisensa kanssa vuodeksi Sapporoon puolisonsa työn vuoksi ja monien hulvattomien ja opettavaisten sattumusten kautta perehtyi äidin, lapsen ja perheen rooliin japanilaisessa kulttuurissa. Kimono kireällä – Kuinka selvisin vauvavuodesta Japanissa (Gummerus) vie keskelle teeseremoniaa huutavan vauvan kanssa, salakuvaamisen kohteeksi joutumista kauppareissulla ja ihmettelemään rokotuskäytäntöjä paikallisessa neuvolassa.

Nimitysuutinen: Aleksi Pöyry Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden ja digitaalisten kirjojen kustantajaksi11.5.2023 11:14:31 EEST | Tiedote

Kustannusalalla vuodesta 2008 työskennellyt Aleksi Pöyry aloittaa Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden ja digitaalisten kirjojen kustantajana sekä johtoryhmän jäsenenä 7.8.2023. Pöyry siirtyy Gummerukselle Storytelistä, missä hän on toiminut Pohjoismaiden Storytel Original -äänikirjatuotannoista vastaavana kustannuspäällikkönä. Ennen Storyteliä Pöyry työskenteli kustannuspäällikkönä Otavalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme