Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Palkitut valaisinpylväät uudistavat Senaatintorin ilmettä

Jaa

Senaatintori on saamassa uudet valaisinpylväät, joiden avulla parannetaan ja yhtenäistetään alueen ilmettä. Helsingin kaupunki haki arvokkaaseen ympäristöön sopivia valaisinpylväitä avoimella suunnittelukilpailulla. Voittajaksi on valittu Futudesign Oy, jonka ehdotus "Happy Together" hurmasi arviointiryhmän sulavalinjaisella, modernilla ja minimalistisella muotoilullaan.

Havainnekuva voittajaehdotuksesta (Happy Together, Futudesign Oy)
Havainnekuva voittajaehdotuksesta (Happy Together, Futudesign Oy)

Voittaneen ehdotuksen suunnittelijat ovat Ilkka Airas, Teemu Seppänen ja Auvo Lindroos. Palkinto luovutettiin ryhmälle 20.12.2018.

Voittanut ehdotus edistää Senaatintorille jo aiemmin tehdyn valaistussuunnitelman toteuttamista. Uusien pylväiden on tarkoitus korvata toria nykyisin reunustavat valaisimet. Pylväisiin asennetaan katu- ja torivalaisimet sekä ympäröivien rakennusten julkisivuvalaisimet.

”Uudella valaistuksella halutaan tuoda entistä paremmin esiin Senaatintoria kokonaisuutena. Tähän päästään korostamalla valolla toria ympäröivien rakennusten julkisivuja. Valaisimet itsessään tehdään entistä huomaamattomammiksi”, kertoo valaistuspäällikkö Juhani Sandström Helsingin kaupungilta.

Hyvä valaisin palvelee eikä häiritse

Senaatintorilla ei ole historiallisesti vakiintunutta valaistustapaa, vaan valaistus on aina toteutettu aikakaudelle ominaiseen tyyliin. Valot on uusittu noin kolmenkymmenen vuoden välein.

Nykyaikaiset LED-valaisimet ovat pieniä, joten myös pylväiden muoto voi olla entistä kevyempi. Toisaalta pylväiden pitää kestää raitiotien virtajohtimien paino sekä mahdollistaa sähkön tarjoaminen toritapahtumille.

Suunnittelukilpailuun osallistui yhteensä 47 ehdotusta. Kärkisijoille yltäneissä ehdotuksissa oli otettu onnistuneesti huomioon sekä tekniset haasteet että pimeän ja valoisan vuorokaudenajan näkymät.

Toiselle sijalle kilpailussa nousi ehdotus "Valon alla", jonka tekijä on Pentagon Design Oy (Simon Örnberg ja Jari-Pekka Voutilainen). Kolmantena palkittiin ehdotus "STEM" (Tuomo Jauhiainen).

Tuomaristo myönsi myös tunnustuspalkinnot ehdotuksille "Yksi risti kaksi" (Arkkitehtitoimisto Freese Oy, Simo Freese) ja "Sofie" (WSP Finland Oy, Verna Kaipainen, Pia Salmi, Sirpa Laitinen, Matti Tapaninen, Tuomas Vuorinen, Jokke Katajamäki, Heini Myllyoja, Jukka Tuominen, Tuomas Ritvanen ja Carlos Cheas). Petri Ullakko sai kunniamaininnan ehdotuksestaan "Tholos".

Uudet pylväät käyttöön aikaisintaan vuonna 2020

Senaatintori on yksi Suomen arvokkaimmista kaupunkitiloista. Torin ympäristön rakennukset muodostavat yhtenäisen empiretyylisen kokonaisuuden. Uusittavien valaisimien lisäksi torille jää tulevaisuudessakin vanhoja lyhtymäisiä valaisimia Aleksanteri II:n patsaan ympärille ja rakennusten edustoille.

Tämänhetkisen arvion mukaan uudet valaisimet voidaan asentaa vuonna 2020. Ensin tarvitaan tarkempi toteutussuunnitelma. Kilpailun tuomaristo kehotti kiinnittämään jatkosuunnittelussa huomiota muun muassa pylväiden eri osien korkeuteen.

Helsingin kaupunki järjesti suunnittelukilpailun yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juhani Sandström, valaistuspäällikkö
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 38521
juhani.sandstrom@hel.fi

Kuvat

Havainnekuva voittajaehdotuksesta (Happy Together, Futudesign Oy)
Havainnekuva voittajaehdotuksesta (Happy Together, Futudesign Oy)
Lataa
Havainnekuva voittajaehdotuksesta (Happy Together, Futudesign Oy)
Havainnekuva voittajaehdotuksesta (Happy Together, Futudesign Oy)
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 14.6.201914.6.2019 16:21:42 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-06-14_Ylja_10_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 16.8.2019 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/ Matti Miinalainen viestintäsuunnittelija Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala puh. 09 310 31520 matti.miinalainen@hel.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme