Palkkasumma kasvoi kesäkuussa erityisesti julkisella sektorilla
Koko talouden työpäiväkorjattu palkkasumma oli kesäkuussa 9,1 % suurempi kuin vuotta aiemmin. Koko talouden kausitasoitettu palkkasumma nousi kesäkuussa 2,4 % edellisestä kuukaudesta. Palkkasumma kasvoi kaikilla päätoimialoilla. Eniten kasvoi julkisen sektorin palkkasumma, 17,1 % edellisvuoden kesäkuusta ja 9,7 % toukokuusta.
”Julkisen sektorin työpäiväkorjatun palkkasumman merkittävä kasvu johtuu pääosin siitä, että tänä vuonna maksettavat poikkeuksellisen suuret sopimuskorotukset tulivat maksuun monella sopimusalalla kesäkuussa. Lisäksi tänä vuonna laajasti maksettavat kertaerät sekä lomarahojen maksu ajoittuivat monella sopimusalalla kesäkuulle”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Mikko Toiviainen kertoo.
”Suuret sopimuskorotukset ja erityisesti kertaerät tekivät kesäkuun palkkasumman kasvusta poikkeuksellisen. Korotuksia tapahtuu myös heinä- ja elokuun aikana, joten palkkasummien kehitystä on syytä seurata”, Toiviainen mainitsee.
Lomarahojen maksu ajoittuu vuosittain yleensä kesä-heinäkuulle ja on juuri tyypillistä kausivaihtelua. Kertaerät olivat poikkeus normaaliin vuoteen nähden, sillä kyse oli työehtosopimuksissa neuvotelluista kertamaksuista.
”Korkea inflaatio luo perinteisesti painetta palkankorotuksille. Keväällä neuvotellut merkittävät palkankorotukset monilla toimialoilla tulevat näkymään palkkasumman kasvuna vuosien 2023 ja 2024 aikana”, Toiviainen sanoo.
Yksityisellä sektorilla nopeimmin kasvoi terveys- ja sosiaalipalveluiden palkkasumma
Yksityisellä sektorilla työpäiväkorjattu palkkasumma oli kesäkuussa 6,2 % suurempi edellisvuoteen verrattuna. Yksityisellä sektorilla kausitasoitettu palkkasumma kasvoi kesäkuussa 1,5 % edellisestä kuukaudesta.
Työpäiväkorjattu palkkasumma kasvoi vuoden 2023 kesäkuussa kaikilla päätoimialoilla vuoden 2022 kesäkuuhun verrattuna. Työpäiväkorjattu palkkasumma kasvoi nopeimmin yksityisen terveys- ja sosiaalipalveluiden (11,5 %), rahoitus- ja vakuutuksen (7,6 %) sekä muiden palveluiden (7,1 %) toimialoilla. Maltillisemmin palkkasumma kohosi kaupan (3,5 %) ja rakentamisen (2,3 %) toimialoilla.
”Yksityisissä terveys- ja sosiaalipalveluissa maksettiin myös kertaerä. Siksi niiden palkkasumma kasvoi enemmän kuin muilla yksityisillä toimialoilla”, Toiviainen kertoo.
Yhteyshenkilöt
Mikko ToiviainenYliaktuaari
Puh:029 551 3589mikko.toiviainen@stat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Syntyvyys yhä historiallisen matalaa – väestönkasvu keskittyy Uudellemaalle24.7.2025 08:03:44 EEST | Uutinen
Suomessa syntyi tammi-kesäkuussa 22 341 lasta, eli 413 enemmän kuin vuotta aiemmin. Väkiluku kasvoi 8 801 hengellä. Väestönkasvu perustui pitkään jatkuneen trendin mukaisesti muuttovoittoon ulkomailta.
Työttömyyden nousu jatkui edelleen kesäkuussa – etenkin nuorten tilanne vaikea22.7.2025 08:02:29 EEST | Tiedote
15–74-vuotiaita työllisiä oli kesäkuussa 23 000 vähemmän kuin vuosi sitten ja työttömiä puolestaan 51 000 enemmän. 15–24-vuotiaiden työttömyysaste nousi erityisen paljon, mikä kertoo muun muassa vaisusta kesätyötarjonnasta.
Vapaarahoitteiset vuokrat laskussa pääkaupunkiseudulla – asiantuntija kuvaa tilannetta poikkeukselliseksi17.7.2025 08:02:02 EEST | Tiedote
Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 0,5 % huhti-kesäkuussa 2025 vuodentakaisesta. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteiset vuokrat kuitenkin laskivat 0,3 %, kun muualla maassa nousua nähtiin 0,9 %. Vuokrat nousivat suurista kaupungeista eniten Rovaniemellä (2,0 %) ja laskivat eniten Vantaalla (-0,8 %).
Inflaatio hidastui yhä kesäkuussa – terveyspalveluiden ja lääkkeiden hinnat nousussa14.7.2025 08:02:08 EEST | Tiedote
Inflaatio oli kesäkuussa 0,2 % kuluttajahintaindeksillä mitattuna, kun se toukokuussa oli 0,5 %.Eniten hinnat nousivat edeltävien kuukausien tapaan luokassa terveys, 7,3 %.
Tutkimus: Ansiotulojen verovähennykset pienentävät tuloeroja8.7.2025 08:41:15 EEST | Tiedote
Ansiotulojen verovähennykset tasaavat tulonjakoa ja lisäävät verotuksen progressiivisuutta Suomessa, vaikka esimerkiksi kotitalousvähennyksestä hyötyvätkin eniten suurituloiset. Asiaa tutkittiin ensimmäistä kertaa tarkalla rekisteriaineistolla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme