Toimihenkilöliitto ERTO

Palkkojen epätasa-arvon taustalla on tiettyjen alojen syrjintä 

Jaa

Palkkojen epätasa-arvossa ei ole kyse pelkästään naisten ja miesten palkkojen välisistä eroista. Kyse on siitä, että arvotamme aloja sukupuolittuneesti, syrjimme tiettyjä töitä ja pidämme niitä vähemmän arvokkaina, sanoo Toimihenkilöliitto ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen.

Suomalaiset työmarkkinat ovat jakautuneet voimakkaasti naisten ja miesten töihin eli maskuliineihin ja feminiineihin aloihin. Feminiineinä aloina pidämme esimerkiksi sosiaali-, hoiva- ja siivousalaa. Maskuliineja aloja ovat esimerkiksi insinöörityöhön, teollisuuden valmistukseen ja mekaanisiin koneisiin liittyvät työt. 

”Mitä heikommassa asemassa oleva asiakas, sitä todennäköisemmin alaa pidetään feminiinisenä. Jos työtä kutsutaan kutsumusammatiksi, kyse on hyvin todennäköisesti feminiinistä alasta”, Aaltonen sanoo.

Maskuliineilla aloilla palkkataso on parempi kuin feminiinisillä, riippumatta siitä onko työ todellisuudessa vaativampaa kuin vastaavalla koulutustasoa vaativa feminiininen työ. Tällä hetkellä miesten keskiansiot ovat 3 906 euroa ja naisten 3 274 euroa kuukaudessa. 

Aaltosen mukaan työmarkkinoiden segregaation vähentäminen eli sukupuolten sekoittuminen tasaisemmin eri aloille on hyvä asia, mutta se ei poista systeemitasolla olevaa alojen välistä syrjintää. Aaltonen muistuttaa, että feminiinisiä aloja ei arvosteta enempää, eikä niistä makseta parempaa palkkaa, vaikka töitä tekisi yhä useampi mies.   

”Meidän pitää jatkossa tarkastella toimialarajat ylittäen töiden vaativuutta ja maksaa samanarvoisesta ja yhtä vaativasta työstä saman verran palkkaa. Historiallinen painolasti alan sukupuolittuneesta roolista ei saisi olla alan palkan määrittelyn tosiasiallinen perusta.”

Aaltonen mainitsee muutaman valonpilkahduksen korona-ajalta, kuinka alojen välinen tasa-arvo on edistynyt pienen askeleen.

“Terveystalo maksaa kolme miljoonaa euroa 5000:lle koronan etulinjassa töitä tehneelle 500 euron bonuksina. HOK-Elanto käyttää kaksi miljoonaa euroa vähittäiskaupan ja ravintolatyöntekijöiden palkitsemiseen. Se, että tällaisilla naisvaltaisilla aloilla käytetään kannustamisessa ja palkitsemisessa selkeästi euroja, on pieni esimerkki muutoksen alkamisesta”, Aaltonen sanoo. 

Palkka-avoimuus korjaa tilannetta työpaikkatasolla 

Työpaikoilla palkkatasa-arvoa voidaan edistää lisäämällä palkka-avoimuutta.

”Jäsenkyselyssämme 29 prosenttia kantansa ilmoittaneista ilmoitti haluavansa edistää palkkatasa-arvoa antamalla jokaiselle työntekijälle oikeuden saada nähdä työpaikan palkkatiedot sukupuolen ja tehtävän mukaan eriteltynä ilman nimitietoja. Henkilöstön edustajalle vastaavan oikeuden antaisi 45 prosenttia”, Aaltonen sanoo.

Aaltosen mukaan palkka-avoimuuden kehittäminen ja palkkojen yhdenvertaistaminen työpaikoilla on erittäin tärkeää. Hän muistuttaa kuitenkin, että työpaikkatason ongelmien korjaaminen sivuuttaa systeemitason syrjinnän.

”Emme saavuta todellista tasa-arvoa palkoista ennen kuin tunnistamme ja tunnustamme tämän ja alamme tehdä työtä ongelman purkamiseksi”.  

Tiedote pohjautuu Juri Aaltosen tämänpäiväiseen blogikirjoitukseen, jonka voi lukea kokonaisuudessaan täältä.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Puheenjohtaja Juri Aaltonen
040 553 8536
juri.aaltonen@erto.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Toimihenkilöliitto ERTO
Toimihenkilöliitto ERTO
Asemamiehenkatu 4
00520 Helsinki

09 613 231http://www.erto.fi

Toimihenkilöliitto ERTO on yksityisen palvelusektorin asiantuntijatehtävissä työskentelevien ammattiliitto. ERTOn noin 15 000 jäsentä edustavat muun muassa seuraavia aloja: logistiikka, markkinointiviestintä, digimedia, sosiaali- ja terveysala, henkilöstöpalveluala, tietotekniikan palvelut, matkailu-, liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä taloushallinto. ERTO on osa Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:ta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Toimihenkilöliitto ERTO

SuPer, Tehy ja ERTO: Yksityisen sosiaalipalvelualan vetovoimaa parannetaan palkkaratkaisulla30.6.2022 15:00:00 EEST | Tiedote

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimusneuvotteluihin saatiin ratkaisu, kun järjestöt hyväksyivät 22. kesäkuuta syntyneen neuvottelutuloksen. Sovitut palkankorotukset ovat yli ns. yleisen linjan ja yli muiden kunta-alan järjestöjen sopiman palkkaraamin ensimmäisen vuoden osalta. Sopimus on kaksivuotinen ja se voidaan tarvittaessa irtisanoa ensimmäisen vuoden jälkeen.

SuPer, Tehy ja ERTO: Ylityö- ja vuoronvaihtokielto yksityiselle sosiaalipalvelualalle – vaikutuksia mm. hoiva-alan yrityksiin, kotipalveluun ja varhaiskasvatukseen21.6.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

SuPer, Tehy ja ERTO julistavat ylityö- ja vuoronvaihtokiellon yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Se koskee koko sopimusalaa, muun muassa yksityisiä hoiva-alan yrityksiä, kotipalvelua ja varhaiskasvatusta. Kielto alkaa tiistaina 21.6.2022 klo 12.00. Toimenpiteellä halutaan vauhdittaa neuvotteluja Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa, sillä neuvottelut eivät ole edenneet toivotusti. Kielto päättyy perjantaina 1.7.2022 klo 23.59, jonka jälkeen työtaistelutoimia voidaan tarvittaessa jatkaa. Sote ry edustaa selvästi valtaosaa yksityisen sosiaalipalvelualan työntekijöistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme