Palkkojen epätasa-arvon taustalla on tiettyjen alojen syrjintä
Suomalaiset työmarkkinat ovat jakautuneet voimakkaasti naisten ja miesten töihin eli maskuliineihin ja feminiineihin aloihin. Feminiineinä aloina pidämme esimerkiksi sosiaali-, hoiva- ja siivousalaa. Maskuliineja aloja ovat esimerkiksi insinöörityöhön, teollisuuden valmistukseen ja mekaanisiin koneisiin liittyvät työt.
”Mitä heikommassa asemassa oleva asiakas, sitä todennäköisemmin alaa pidetään feminiinisenä. Jos työtä kutsutaan kutsumusammatiksi, kyse on hyvin todennäköisesti feminiinistä alasta”, Aaltonen sanoo.
Maskuliineilla aloilla palkkataso on parempi kuin feminiinisillä, riippumatta siitä onko työ todellisuudessa vaativampaa kuin vastaavalla koulutustasoa vaativa feminiininen työ. Tällä hetkellä miesten keskiansiot ovat 3 906 euroa ja naisten 3 274 euroa kuukaudessa.
Aaltosen mukaan työmarkkinoiden segregaation vähentäminen eli sukupuolten sekoittuminen tasaisemmin eri aloille on hyvä asia, mutta se ei poista systeemitasolla olevaa alojen välistä syrjintää. Aaltonen muistuttaa, että feminiinisiä aloja ei arvosteta enempää, eikä niistä makseta parempaa palkkaa, vaikka töitä tekisi yhä useampi mies.
”Meidän pitää jatkossa tarkastella toimialarajat ylittäen töiden vaativuutta ja maksaa samanarvoisesta ja yhtä vaativasta työstä saman verran palkkaa. Historiallinen painolasti alan sukupuolittuneesta roolista ei saisi olla alan palkan määrittelyn tosiasiallinen perusta.”
Aaltonen mainitsee muutaman valonpilkahduksen korona-ajalta, kuinka alojen välinen tasa-arvo on edistynyt pienen askeleen.
“Terveystalo maksaa kolme miljoonaa euroa 5000:lle koronan etulinjassa töitä tehneelle 500 euron bonuksina. HOK-Elanto käyttää kaksi miljoonaa euroa vähittäiskaupan ja ravintolatyöntekijöiden palkitsemiseen. Se, että tällaisilla naisvaltaisilla aloilla käytetään kannustamisessa ja palkitsemisessa selkeästi euroja, on pieni esimerkki muutoksen alkamisesta”, Aaltonen sanoo.
Palkka-avoimuus korjaa tilannetta työpaikkatasolla
Työpaikoilla palkkatasa-arvoa voidaan edistää lisäämällä palkka-avoimuutta.
”Jäsenkyselyssämme 29 prosenttia kantansa ilmoittaneista ilmoitti haluavansa edistää palkkatasa-arvoa antamalla jokaiselle työntekijälle oikeuden saada nähdä työpaikan palkkatiedot sukupuolen ja tehtävän mukaan eriteltynä ilman nimitietoja. Henkilöstön edustajalle vastaavan oikeuden antaisi 45 prosenttia”, Aaltonen sanoo.
Aaltosen mukaan palkka-avoimuuden kehittäminen ja palkkojen yhdenvertaistaminen työpaikoilla on erittäin tärkeää. Hän muistuttaa kuitenkin, että työpaikkatason ongelmien korjaaminen sivuuttaa systeemitason syrjinnän.
”Emme saavuta todellista tasa-arvoa palkoista ennen kuin tunnistamme ja tunnustamme tämän ja alamme tehdä työtä ongelman purkamiseksi”.
Tiedote pohjautuu Juri Aaltosen tämänpäiväiseen blogikirjoitukseen, jonka voi lukea kokonaisuudessaan täältä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Puheenjohtaja Juri Aaltonen
040 553 8536
juri.aaltonen@erto.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Toimihenkilöliitto ERTO on yksityisen palvelusektorin asiantuntijatehtävissä työskentelevien ammattiliitto. ERTOn noin 15 000 jäsentä edustavat muun muassa seuraavia aloja: logistiikka, markkinointiviestintä, digimedia, sosiaali- ja terveysala, henkilöstöpalveluala, tietotekniikan palvelut, matkailu-, liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä taloushallinto. ERTO on osa Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:ta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Toimihenkilöliitto ERTO
Erto esittää esihenkilöille omaa työturvallisuuskorttia24.5.2025 12:30:00 EEST | Tiedote
Erto esittää esihenkilön työturvallisuuskortin luomista. Tavoitteeksi pitää asettaa jokaisen esihenkilön osallistuminen työturvallisuuskoulutukseen. Nykyinen Työturvallisuuskeskuksen yleinen työturvallisuuskortti ei riitä muuttuvan työelämän haasteissa.
Sosiaalialan järjestöihin syntyi vastuullinen sopimusratkaisu8.5.2025 16:14:11 EEST | Tiedote
Noin 5000 työntekijää koskeva uusi sosiaalialan järjestöjen työehtosopimus hyväksyttiin tänään. Sopimusneuvottelut olivat alan historian vaikeimmat.
Henkilöstöalalle sopu – 5.5. uhanneet lakot peruutettu30.4.2025 12:01:57 EEST | Tiedote
Toimihenkilöliitto Erto ja työnantajia edustava Henkilöstöala Hela ovat hyväksyneet 28.4. syntyneen neuvottelutuloksen henkilöstöalan uudeksi työehtosopimukseksi.
Sosiaalialan järjestöjen neuvottelut ajautuivat sovitteluun23.4.2025 13:19:07 EEST | Tiedote
Toimihenkilöliitto Erton ja Hyvinvointiala Halin neuvottelut sosiaalialan järjestöjen työehtosopimuksesta lähestyvät umpikujaa ja mahdollisia työtaisteluja. Neuvottelut ovat historiallisen vaikeat.
Erto on tänään ilmoittanut henkilöstöalan työt historialliseen lakkoon15.4.2025 14:11:58 EEST | Tiedote
Henkilöstöalan työehtosopimusneuvottelut Toimihenkilöliitto Erton ja työnantajia edustavan Henkilöstöala Hela ry:n välillä ovat ajaneet karille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme